YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


Filler portakalı ezdi

Altın Portakal Film Festivali'nin 37.'si yine genç kuşak yönetmenlerden birinin Derviş Zaim'in zaferiyle sonuçlandı. Ama festival jürisi ustaların gönlünü almayı da ihmal etmedi; ödül dağılımında gözle görülür bir çelişki olmasını bile göze alarak..

Yeşilçam'ın ağır topları dışında yarışma filmlerinin yönetmen ve oyuncularından az sayıda ismin katıldığı Antalya Altın Portakal Film Festivali, kortej ve ödül gecesi dışında sessiz sedasız başladı ve bitti.

Katılacak film sayısının onu bulmadığı, bir sene önce gösterime giren filmlerin bile yarışmaya kabul edildiği, katılacağı bildirilen "Ağaçlar Ayakta Ölür" ve "Gölge Aşklar" ın da 'teknik' problemlerden dolayı geri çekildiği festivalin 'yarışma' bölümünün artık anlamının kalmadığı da festival boyunca birçok ağızdan yüksek sesle söylenmeye başlandı. Ekrem Bora ve Fikret Hakan gibi kimi sanatçıların bu yıl Antalyalı esnaftan bile destek isteyecek kadar maddi sıkıntı içinde bulunan festival organizasyonunu kendilerini beş yıldızlı otellerde ağırlamadıkları için eleştirmeleri 'sanatçı duyarlılığına' yakışmadı. Geçen yıla göre hiç de çekişmeli geçmeyen ancak her zaman olduğu gibi sürekli birtakım dedikoduların dolaştığı Altın Portakal'ın bu sene böyle bir gelenek olmadığı halde 'Barış' temasıyla açılması filmler hakkındaki ödül söylentilerin de bu noktada yoğunlaşmasına neden oldu.

"Derin film"in zaferi

İlk günlerde Altın Portakal için en çok 'sevgi' mesajları içeren "Güle Güle" ve Türk-Yunan ortak yapımı "Oyun Bozan"a şans tanınırken"Abuzer Kadayıf" da halkın yoğun ilgisine güvenerek en azından En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü bekliyordu. Ancak Antalya Kültür Merkezi'nde yapılan gala sonrası yönetmeninden oyuncusuna pekçok sinemacı ve sinema seyircisi bu festivalin tartışmasız galibinin "Filler ve Çimen" olduğu noktasında birleşti. "Melekler Evi" ise seyredenleri hayal kırıklığına uğratan ve beklentileri boşa çıkaran filmlerden biri olarak hatırda kaldı.

Derviş Zaim'in derin devlet, mafya ve istihbarat üçgeninde Türkiye'de yaşananlardan çok da farkı olmayan hatta Zaim'in deyimiyle Susurluk sürecinden esinlenen bir hikâyeyi konu alan ikinci filmi "Filler ve Çimen" cesur yaklaşımı nedeniyle kimi izleyiciler tarafından da oldukça sert bulundu. Buna karşın Zaim'in kullandığı ustalıklı anlatım tarzı, oyuncu yönetimi, mekânları, mükemmel kurgusu ve müziğiyle film tekrar tekrar okumaya açık yapısıyla seyirciye çok fazla açılım alanı sağlıyor. Bu yıl festivale katılan belki de en nitelikli yapım olduğu jürinin de dikkatinden kaçmamış olmalı ki film altı ayrı ödüle değer bulundu. Teknik özellikler, yönetim ve oyunculuk anlamında bütün ödülleri alan filmin üçüncülüğe değer bulunması yine tartışmalara neden olurken En İyi Film Ödülü'nün "Güle Güle" ye verilmesi bu yıl ustalar ligine dönüşen festivalden ustaları eli boş göndermemek için düşünülmüş bir vefa gösterisi olarak değerlendirildi.

Yazı ve Fotoğraflar: Gülcan TEZCAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Mars'ın yolları taştan
Brian De Palma'nın yönettiği "Görev: Mars", kızıl gezegende esrarengiz bir saldırıya uğrayan astronotların macerasını konu alıyor.
Korkunç bir komedi!
Herşey, bir grup gencin aralarında bir katil olduğunu öğrenmelerinden ve bir okul arkadaşlarının öldürülmesi ile başlıyor...
Korkunç Bir Film, en popüler imajlara, yakın zamanda çekilen filmlerin, televizyon ve reklam filmlerinin çok bahsi edilen bölümlerine sınır tanımadan saldırarak pop-kültür parodilerinin parodisini yapıyor. Film, son yıllarda oynayan korku filmlerini korkusuzca 'ti'ye alıyor ve filmlerin türüne önem vermeden tüm film klişeleriyle alay ediyor.

Korkunç Bir Film
Yönetmen: Keen Ivory Wayans
Oyuncular: Shannon Elizabeth, Regina Hall, Lochlyn Munro, Jon Abrahams


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...