YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 

 

BBP Kongresi bugün

Dünkü değil bir önceki Cumartesi günü, Büyük Birlik Partisi'nin Malatya'da mitingi vardı. Yoldan geldiğim o günün akşamı bir-iki televizyon kanalında, BBP'nin mitingine ilişkin görüntüler gözüme çarptı. Sayın Yazıcıoğlu kürsüde konuşurken, kamera da mitinge katılan kalabalıkları tarıyordu. Doğrusunu söylemek gerekirse, son günlerin veya ayların değil, belki de seçimlerden bu yana gördüğüm en büyük kalabalık bu idi.

Halk arayışta

O akşam düşündüm: Siyasetten alabildiğine soğuduğu iddia edilen kalabalıklar, akacak yeni kanallar mı arıyordu?

Ben bunları kafamda tahlil etmeye çalışırken, Muhsin Bey'in dar bir gazeteci grubuna yemeği varmış. Malatya'da toplanan kalabalıkların ne ifade ettiğini, halkın durumunu ve psikolojisini Muhsin Bey'den dinlemek istedim ve gittim. Sadece şunu söyleyelim: Miting öncesi Cuma gecesi Malatya'da, yaygın baskınlar olmuş. Evler aranmış, 30-40 kişi gözaltına alınmış. Sayın Yazıcıoğlu, "Halk gözaltılardan hayli tedirgin oldu" dedi. Eğer böyle bir durum sözkonusu olmasa idi, mitinge iştirakin çok daha fazla olacağını söyledi.

Yani özet olarak söylemek gerekirse, toplumun siyasete ve siyasetçiye olan yoğun güven kaybına rağmen, bu parti toplum nezdinde, henüz yeterince tesbit edilemeyen yeni bir ilgi odağı oluyor gibi bir hisse kapıldım. Acaba bu ilgi, piyasada giderek yaygınlaşan MHP eleştirisinden mi güç alıyordu? İleri sürülenlere göre, MHP'den çözülen bazı toplum kesimleri, BBP'ye mi yöneliyordu? Sayın Yazıcıoğlu bu tesbitleri kabul etmekle birlikte, diğer partilerden de yoğun ilgi gördüklerini bol bol örnekledi o gün.

BBP Kongresi ve kritik eşik

BBP'sinin 8 Ekim'de kongresi olduğunu da o gün öğrendim. Dolayısıyla bugünkü kongreye Sayın Yazıcıoğlu büyük önem veriyordu. Önemli bir tesbiti de oldu: "Bu kongre Türkiye için kritik bir eşikte yapılıyor" dedi. FP davasının karara bağlanacağı, MHP kongresinin yapılacağı, hükümetin süresinin Aralık sonuna kadar gözden geçirileceği (?), muhtemelen hukukun güç kazanmaya başlayacağı yeni bir dönemin eşiğinde yani!..

Birşey daha söyledi. "Ümitlerin tükenmediğini halka göstermek ve kanıtlamak için bu kongre son derece önemli" dedi. Bu cümlesi ile Muhsin Bey birşeyler söylemek istedi; fakat özellikle de kongreye saklamak istiyor gibi bir his bıraktı bende.

Ancak sonradan öğrendim ki, BBP, bu kongre için bayağı hazırlanmış. Anadolu'da gördükleri ilgi, onlara büyük bir cesaret ve sorumluluk yüklemiş. Bu yüksek moral ile, kongre için, Ankara'nın en büyük salonunu tutmuşlar. Yani ASKİ'nin büyük salonunu!.. On bin kişilik bir salon burası ve çoğu partiler bu salonda kongre yapmayı göze alamazlar. Bütün bunlara rağmen BBP'liler, 20 bin kişilik bir katılım bekliyorlar. Önceki düşünceleri meğer bu salon değilmiş. Fakat illerden gelen katılım haberleri karşısında elleri ayakları birbirine karışmış ve ASKİ salonunu kiralamak durumunda kalmışlar. Söylediklerine göre illerden, 300 otobüs kalkacakmış kongre için. Zaten bu rakam 15 bin kişi yapıyor dediler. Ve eklediler, "Gerisini siz düşünün!.."

Yeni oluşum bezginliği

BBP'nin bugün akdedeceği kongrenin, bir başka açıdan da önemi var. İlhan Kesici, Yalım Erez, Gökhan Çapoğlu, Hasan Korkmazcan, Vehbi Dinçerler gibi, daha nice Yeni Oluşumcular'ın ayaklarının suya değdiği bir aşamada yapılıyor bu kongre. Yani şugünkü Türkiye'de, "Yeni oluşum beklentilerinden" gınâ getiren bir psikoloji kol geziyor. İşte bu ortamda BBP'ye bir yönelim olabilir miydi? Asıl burası önemliydi.

Nitekim bu anlamda, yeni bazı katılımlar olacağı duyumları dolaşmaya başladı. Bürokrasiden, siyasetten ve bazı gönüllü kuruluş temsilcilerinden katılımlar. İnşaallah yanılmıyorumdur, son zamanların en aktif platformlarından Demokraside Birlik Vakfı'nın Başkanı Sayın Mehmet Bozdemir de BBP'ne katılacaklar arasında imiş.

Size bir haber daha!.. Ferruh Bozbeyli ismini hatırlar mısınız? Ferruh Bey de, BBP'nin kongresini özellikle izlemek ihtiyacını duymuş. Benim bildiğim, Ferruh Bey'in ahlâkı ile, Muhsin Yazıcıoğlu'nun ahlâkı birbirine denktir. Kötü ahlâk gibi, iyi ahlâkın da birbirini çeken bir tarafa var demek ki.

BBP Kongresi'ne başarılar diliyoruz.


8 EKİM 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Necmettin Türinay

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...