YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Katliam hazırlığı

Ortadoğu'yu 11 gündür kasıp kavuran İsrail ordusu, Filistin topraklarına tank, silah ve asker yığıyor. Binaları yıkan, Filistinlileri evlerinden süren İsrail askerleri, Lübnan sınırına da yığınak yapıyor.

Ortadoğu'yu 11 gündür kasıp kavuran çatışmalar sürerken İsrail ordusu, Filistin topraklarına saldırı amacıyla tank, silah ve asker yığıyor. Gazze Şeridi'nde Netzarim Yahudi yerleşim birimi yakınlarındaki askeri karakolun bitişiğinde bulunan Filistinlilere ait üç bina İsrail askerleri tarafından yıkıldı. İsrail askeri sözcüsü, Filistinlilerin bu binalara sığınıp ateş açtıklarını, onun için buraları yıktıklarını ileri sürdü.

Batı Şeria'daki Ramallah'ta da bir karakol yakınında yaşayan Filistinlilerden evlerini boşaltmalarını isteyen İsrail ordusu, önceki gece Gazze'ye çok sayıda tank konuşlandırdı. Tanklar geçtikleri cadde ve sokaklarda buldukları her şeyi ezip geçiyorlar. Batı Şeria'da da El Halil'e giden karayolu İsrail askerlerince kapatıldı. Gazze'yi Han Yunus kampına bağlayan yol da büyük beton ve taş parçalarıyla kapatıldı.

Bombardıman tehdidi

Öte yandan, İsrail, şiddet olaylarının kesilmemesi halinde, Filistin komuta merkezlerini bombalayabileceğini bildirdi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı General Uzi Dayan, "Filistin tarafı ateşi kesmezse İsrail ordusunun operasyonları Filistin komuta merkezlerine saldırıya kadar uzanabilir" dedi. Bu arada, İsrail ordusu Lübnan sınırına takviye birlikler yolladı.

Askeri birlikler, Hizbullah'ın önceki gün 3 İsrail askerini esir alması üzerine, Şebaa çiftlikleri olarak da anılan bölgeyi dün kuşatma altına aldı. İsrail Başbakanı Ehud Barak, Filistin lideri Yaser Arafat'ın bölgedeki şiddet dalgasını bugün akşama kadar durdurması yönündeki ültimatomunda ısrarlı olduğunu vurgulayan dün bir basın toplantısı düzenledi.

Barak, basın toplantısında, "bu süre içinde çatışmaların sona ermemesi durumunda barış sürecini ölmüş kabul edeceği" uyarısını yineledi. Barak, böyle bir durumda da vatandaşlarının ve askerlerinin güvenliğinin sağlanması için "öz savunma hakları doğrultusunda ne yapacakları, nasıl davranacakları ve nasıl yanıt vereceklerini" bildiklerini de ifade etti. n GAZZE

ÖLÜ SAYISI 118

11 gündür Ortadoğu'yu kasıp kavuran şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 118'e yükselirken, yaralıların sayısı 3 bine yaklaştı. Ölenlerin ve yaralananların çoğu Filistinli çocuklardan oluşuyor. Batı Şeria'da önceki gece iki Filistinli vurularak öldü. Nablus yakınlarındaki Bekir köyünde, Filistinlilerle Yahudi göçmenler arasındaki çatışmada başından kurşunla vurulan bir Filistinli şehit oldu. Kalkilya kasabası yakınlarındaki Bidya köyünde de Yahudi göçmenlerin açtığı ateşle vurulan bir Filistinli gösterici yaşamını yitirdi.

İsrail yardım uçaklarını engelledi

İsrail, çatışmaların ardından Gazze Uluslararası Havaalanı'nı kapattı. Filistinli yetkililer, Katar ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin, tıbbi yardım malzemesi getirmek ve bu ülkelerde tedavileri yapılması için yaralı Filistinlileri götürmek üzere hazırladığı uçakları havaalanının kapalı olması yüzünden gönderemediğini kaydettiler.




Kağıda basmak için tıklayın.

BM İsrail'i kınadı
BM Güvenlik Konseyi'nin 14 üyesi Filistinlilere yönelik "aşırı güç kullanımı"nı kınarken bir tek ABD İsrail'e destek çıkarak çekimser kaldı.
Ankara Irak'a oynuyor
Dışişleri'ne bağlı bir heyet, Türkiye ile Irak arasındaki demiryolunun yeniden faaliyete geçirilmesi konusunda temaslarda bulunmak üzere Bağdat'a giderken, bugün de yardım malzemesi taşıyan bir uçak Bağdat'a gidecek.

Şehirler enkaz görünümünde
Gazze'de gün doğumundan önce İsrail güçleri tarafından tahrip edilmiş evler ve fabrikalar haricinde, kavşakların birinde bir askeri karakolda İsrail'in mavi ve beyaz bayrağı dalgalanıyor. Artık bir enkaz görünümü arzeden apartmanların dairelerinde ise yeşil ve beyaz Hamas bayrakları dalgalanıyor. İsrail askerleri tarafından enkaza çevrilmiş fabrikalar, evler, iş yerleri ve apartmanlar 11. gününü dolduran çatışmaların şiddetini bariz bir şekilde ortaya koyuyor. Gazze, İsrail tanklarının paletleri altında paramparça olmuş ağaçlar, tahrip edilmiş yollar ve kaldırımlarla tıpkı bir ölü şehir görünümü arzediyor. Böylece, İsrail askerleri ile çatışan Filistinli gençlerin artık saklanacak bir yerleri yok. Filistinli çocuklar İsrail askerlerinin sıktıkları kör kurşunların hedefi olmamak için yıkık dökük binaların sağlam kalmış duvarlarının altını kendilerine sığınak olarak görebiliyorlar.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...