YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Bütçede zorlu viraj

Hükümetin IMF ile ilişkilerinin kaderini belirleyecek olan ve bu hafta netleşmesi gereken 2001 Yılı Bütçesi'nin pekçok kaleminde koalisyon ortakları halen anlaşma sağlayamadı.

Üç yıllık istikrar programının ikinci ayağını oluşturan 2001 yılı bütçesinin büyüklüklerinin, bu hafta içinde Yüksek Planlama Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nda ele alınarak netleşmesi bekleniyor. En geç, 17 Ekim tarihinde Meclis'e sunulacak olan 2001 yılı bütçesinde, ortakların anlaşmazlığa düştüğü birçok konu bulunuyor.

IMF ile imzalanan stand-by anlaşmasının bir ölçüde kaderini belirleyecek olan 2001 yılı bütçe tasarısında büyüklüklerin bu hafta içinde, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) ve Bakanlar Kurulu'nda ele alınarak netleştirilmesi bekleniyor. 2001 yılına ilişkin makro büyüklükler YPK'da, memur maaşlarında yapılacak artış da Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak.

Sıkı bütçe olacak

Hükümet, 2001 yılı bütçe büyüklüğünün, 2000 yılı bütçe büyüklüğünden daha küçük olmasını öngörüyor. Bütçe uzmanları tarafından hazırlıkları devam eden 2001 yılı bütçe tasarısında, büyüklüğün 46-47 katrilyon, faiz dışı fazlanın 8.5-9 katrilyon lira, faiz giderinin 15 katrilyon lira, personel ödeneğinin de 11.5 katrilyon civarında olması öngörülüyor.

Yine, 2001 yılı bütçesinde, ayrıca diğer cari harcamalarının 5 katrilyon, yatırım harcamalarının 3 katrilyon, sosyal güvenlik transferlerinin 4 katrilyon civarında olması bekleniyor. Maliye Bakanlığı, 2001 yılı vergi gelirlerinin 26-27 katrilyon lira seviyesinde, vergi dışı normal gelirlerinin de 10 katrilyon lira seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Ortaklaklar anlaşamıyor

Bu arada alınan bilgiye göre, 10 gün içinde tamamlanarak Meclis'e sunulması gereken 2001 yılı bütçesinde birçok pürüz var. Özellikle, bütçenin yumuşak karnını oluşturan memur zamları, ek vergiler ve KİT'lerin ödenek artışları konusunda hükümet ortakları arasında görüş ayrılığı bulunduğu belirtildi. Hükümetin, aşması gereken sorunlar ise şöyle:

Memur zammı: IMF, memurlara gelecek yıl toplam yüzde 12-15 arasında zam verilmesini istiyor. Hazine Müsteşarlığı ise, zam oranının yüzde 18'de olarak belirlenmesinden yana tavır koyuyor. Hükümet ortaklarından MHP'nin de düşük zamdan rahatsızlık duyduğu belirtiliyor.

Ek vergiler: IMF Şefi Cottarelli'nin ince ayar olarak nitelendiriği ek vergiler konusunda da Hazine yetkililerinin, deprem vergilerinin bazılarının ve 8 yıla katkı paylarının uzatılmasını istediği bildirildi. MHP'li bazı Bakanlar ise, ek vergilere karşı çıktığı öğrenildi.

Yatırım: 2001 bütçesinden yatırımlara ayrılacak payların özellikle, eğitim ve eneji konusundaki yatırımlara ayrılacak kaynağın, tartışmaya neden olduğu vurgulandı.

KİT ödenekleri: Kamu kurum ve kuruluşlarının, ödenekleri konusunda da hükümet ortaklarına bağlı Bakanlıklar arasında, bütçeden fazla pay alma çabası bulunduğu kaydedildi.

Tarım sübvansiyonları: Siyasiler tarafından belirlenecek olan bir başka konuyu da tarım sübvansiyonları oluşturuyor. MHP'li Bakanlar'ın, Hazine'nin tarım sübvansiyonları kısılması yönündeki talebine karşı çıktıkları belirtildi.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Esnek çalışma' şart
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, İş Güvenliği Taslağı'nın işverenler tarafından kabul edilmesi için önce esnek çalışma modelinin kabul edilmesi gerektiği söyledi.
Asgari'de ilk randevu
Asgari geçim şartlarının çok altında seyreden Asgari Ücret için ilk randevu 19 Ekim'de gerçekleşecek. İşçi ve işverenin karşıt talepleri nedeniyle toplantının çetin geçmesi bekleniyor.
Özel elektrik üretimine izin
Bakanlar Kurulu, Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. dışındaki kuruluşlara elektrik enerjisi üretim tesisi kurma ve işletme izni verilmesini belirleyen yönetmelikte değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yer alan karara göre otoprodüktör grubu şirketlerin sahip oldukları sanayi tesisleri ile bin konutu aşan uydu kent yerleşim birimleri, hastaneler, dört yıldızlı oteller ve tatil köyleri, organize sanayi bölgeleri, üniversite kampüsleri, belediyeler elektrik ihtiyaçlarının tamamını veya bir bölümünü kendi elektrik üretim tesislerinde üretebilecek.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...