YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Rusya'nın Avrasya atağı

BDT Gümrük Birliği'nin Avrasya Ekonomik Topluluğu'na dönüşmesini öngören anlaşmayı imzalayan Rusya, Ermenistan, Belarus, Tacikistan ve Kırgızistan askerî alanda da entegrasyona gidiyor.

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Ortak Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin liderleri Bişkek'te toplandı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da önceki gün biraraya gelerek BDT Gümrük Birliği'nin Avrasya Ekonomik Topluluğu'na dönüşmesini öngören anlaşmayı imzalayan 5 lider, dün BDT Ortak Güvenlik Konseyi toplantısı için, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan'ın da katılımıyla Bişkek'te biraraya geldi.

Kırgızistan Devlet Başkanı Askar Akayev'in evsahipliğinde biraraya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ve Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahmanov'un katıldığı zirvenin ana gündem maddesini, Orta Asya'daki son durum ve bölgeyi tehdit eden tehlikenin önlenmesi oluşturdu.

Zirvede ayrıca, taraflar arasında askerî entegrasyonu pekiştirme, savunma bakanları konseyi çalışma organı, üye ülkeler arasında acil bilgiler takası, ortak güvenlik konseyinin yabancı kuruluşlarla işbirliği, konsey üyesi ülkelerin ortak askeri güçlerinin statüsü konuları ile gelecek toplantının gündemi de ele alındı.

Askerî entegrasyon

Bu toplantıdan önce, söz konusu ülkelerin dışişleri ve savunma bakanları biraraya gelerek, devlet başkanlarının imzaladığı belgeler üzerinde çalıştılar. Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev, "Devlet başkanlarının oluşturduğu Ortak Güvenlik Konseyi'nin toplantısında, askeri ve siyasi entegrasyonu yönelik pratik adımlar atılacak. Öncelikle ortak güvenlik sisteminin araçları ve ortak güvenlik güçlerinin nasıl üslenecekleri konusunda anlaşmaya varıldı" dedi. Sergeyev, atılan bu adımların, "BDT ortak güvenlik sisteminin gelişiminde yeni bir aşama olacağını" belirtti.

Liderler, "ortak güvenlik güçlerinin kurulması" prosedürü üzerinde anlaşmaya vardılar, ardından da ilgili ülkelerin savunma bakanları, "bu güçlerin nasıl kurulacakları ve ne şekilde operasyonlar yapacakları" konusundaki taslaklar üzerinde çalıştılar. Güvenlik sisteminin, "askeri, siyasi ve ekonomik" kanatlarının olacağı da kaydediliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Filistin için dua da yasak
Müslümanlar'a yönelik acımasız baskı politikalarıyla tanınan Tunus yönetimi, şehid olan Filistinliler için dua etmeyi ve intifada hakkında konuşmayı yasakladı.
Mescid-i Aksa ortak paydamız
Milli Gençlik Vakfı adına bir açıklama yapan Bülent Yıldırım Filistin'de yaşananların değerler mücadelesi olduğunu vurgulayarak "Bu meseleye Müslümanlar'dan başka hiçbir din ya da anlayış çözüm getiremez" dedi.

Ehud Barak: Ölenler umurumda bile değil
İsrail Başbakanı Ehud barak, "Bana Gazze'de, Batı Şeria'da ve diğer mıntıkalarda çatışmaların nasıl dineceğini sormayın. Filistinli kalabalıklara karşı her türlü araçları kullanmak meşrudur. Kaç Filistinli'nin öldüğü beni alakadar etmez. Benim için önemli olan halkımın emniyetidir" dedi. İsrailli General Etisk Eytan ise, "Yaptığımız hiçbir şeye pişman değiliz. Biz askerlerimizin ve halkımızn emniyeti için her şeyi kullanmaya hazırız. Filistinli göstericilere karşı askerlere silah kullanmaları emri verilmiştir: Özellikle göğüs ve başlara vurularak halkın kalbine korku verilmelidir" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...