YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Muhalefet seçecek

ANAP'ın FP'nin istediği ismi aday yapması, DSP'nin desteğini alan MHP'yi rahatsız etti. MHP, TBMM Başkanlığı sırasının kendisinde olduğu inancında. Başkanı muhalefet oyları belirleyecek

Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turu bugün yapılıyor. Devletin iki numaralı isminin belirlenmesi için yapılacak olan seçim öncesi siyasi partiler arasında tam strateji savaşı yaşanıyor. Hükümetin büyük ortağı DSP, aday çıkarmayarak MHP adayını destekleme karar aldı. Anamuhalefet partisi FP ise ANAP'tan kendilerine yakın bir ismi aday göstermelerini istedi. FP kendi adaylarının şansı kalmaması durumunda ANAP adayını destekleme sözü verdi.

TBMM Başkanlığı'na MHP'den Ömer İzgi, ANAP'tan Yılmaz Karakoyunlu, Murat Başesgioğlu ve Ertuğrul Yalçınbayır, FP'den İsmail Alptekin, DYP'den Turhan Güven ve Bekir Aksoy ile bağımsız Mail Büyükerman aday olmuştu.

İzgi-Başesgioğlu veya İzgi-Yalçınbayır çiftinin son tura kalacağı konuşulurken, Meclis Başkanlığı'nın ANAP'ta kalma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

MHP, ANAP'a kırgın

DSP'nin desteğini alan MHP, ANAP'ın FP'den destek almasından rahatsız. Başbakan'ın DSP'den, TBMM Başkanı'nın da önceki dönem ANAP'tan olduğunu hatırlatan MHP'liler, "Bu dönem bizim adayımız seçilmeli" görüşünde. Ancak MHP ile DSP arasındaki anlaşmaya rağmen her iki partiden MHP adayı Ömer İzgi'ye tam destek gelmesi de mümkün görünmüyor.

MHP kurmayları da, İzgi'nin şansının az olduğunu kabul ediyor. DSP içinde İzgi'ye en fazla 60-70 oy çıkması beklenirken, MHP'den ise en az 20 milletvekilinin İzgi'ye oy vermeyeceği ifade ediliyor. MHP'li Nazif Okumuş, "Muhalefet partileri MHP'yi başarısız göstermek için bize oy vermezler" dedi.

DYP de ANAP'tan yana

DYP'nin de kendi adayına rağmen, ileriki turlarda ANAP adayını destekleyeceği belirtiliyor. FP'nin önceliği ANAP'lı Murat Başesgioğlu, DYP'ninki ise Ertuğrul Yalçınbayır. Parlamentodaki demokratik çıkışları ile tanınan Yalçınbayır'ın ANAP lideri Yılmaz'a rağmen adaylığını açıklaması DYP ile FP oylarını alma ihtimalini artırıyor.

ANAP içindeki milliyetçi-muhafazakar kesimin desteklediği İçişleri eski Bakanı Murat Başesgioğlu ise ülkücü geçmişi nedeniyle MHP'den oy alabilecek durumda.




Kağıda basmak için tıklayın.

FP 'ara tedbir' istedi
FP, Anayasa'da, siyasi partilerin kapatılması yerine kullanılabilecek ara tedbirlerin getirilmesi için hazırlık yapıyor. Başbakan Ecevit'ten, konuyu yasa tasarısı olarak Meclis'e getirmesi istenecek.
Havel'den AB desteği
Çek Cumhurbaşkanı Havel, "Biz AB'ye girdikten sonra Türkiye'yi büyük çapta desteklemek niyetindeyiz" dedi. Havel, Nazım Hikmet'le ilgili bir soru yüzünden sınavda 'çaktığını' söyledi.
Baykal: DSP-MHP uzlaşması normal
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Meclis'te uzlaşılarak başkan seçilmesinde yanlış bir şey göremiyorum" dedi. Baykal, partisinin yeni seçilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ile yaptığı ilk toplantının girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin TBMM Başkanlığı için Meclis'in en fazla üyeye sahip partisi DSP'nin aday göstermemesi konusundaki düşüncelerini sorması üzerine Baykal, şunları söyledi: "Kendi takdirleridir. Uzlaşılarak, bir sıkıntı yaratmadan Meclis başkanının seçilmesi sevindirici olur. Meclis kendi başkanını kendi seçecek, parti yönetimleri de buna yardımcı olacak. Bunda şaşılacak bir şey yok." Deniz Baykal, "CHP, Meclis'te olsaydı tavrı ne olurdu?" sorusuna, "Biz kendi adayımızı çıkarırdık ve seçtirirdik. Bizim o konudaki tavrımızı biliyorsunuz" yanıtı verdi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...