YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


Hece'den özel sayı

Aylık kültür edebiyat dergisi 'Hece' Ekim / Kasım sayılarını "öykü"ye ayırdı. "Türk Öykücülüğü Özel Sayısı", bu alanda gerçekleştirilmiş en kapsamlı çalışmalardan biri.

Aylık edebiyat dergisi Hece, Ekim / Kasım (46/47) sayısını 'Türk öykücülüğü'ne ayırdı. Türk öykücülüğü özel sayısında, Türk öykücülüğündeki hareketliliğinin dünü, bugünü ve yarını irdeleniyor. Öykü özel sayısı beş ana bölümden oluşuyor. I. Bölümde, iki ana yazı ile Türk öykücülüğünün başlangıcından günümüze dek serüveni, uğrak yerleri, genel hatları ve iç dinamikleri ele alınıyor. Bu bölüm, öykümüzün temel sorunlarına yönelişlerine, tarihsel köklerine, diğer edebi türlerle karşılıklı etkileşimlerine ve ilişkilerine, bir tür olarak öykünün kendi doğasına ilişkin özelliklerine ışık tutmayı amaçlayan kuramsal yazılarla devam ediyor.

II. Bölümde, Türk öykücülüğünde, öykücülük serüvenini tamamlamış usta kalemlerin öykü birikimlerinin genel bir değerlendirmesi yapılıyor.

III. Bölümde ise, Tarık Dursun K., Orhan Duru, Rasim Özdenören, Sevinç Çokum, Hasanali Yıldırım, Ayfer Tunç, Müge İplikçi, Cihan Aktaş, Fatma Karabıyık Barbarosoğlu gibi otuz öykücü, kendileri için öykünün yazınsal karşılığının ne olduğunu yanıtlıyorlar. Türk öykücülüğünün öncüleri kabul edilen Ömer Seyfettin, Memduh Şevket Esendal, Sabahattin Ali ve Sait Faik'ten birer öyküyle başlayan IV. Bölümde ise , günümüz öykücülerinin hiçbir yerde yayınlanmamış birer hikayesi bulunuyor.

V. Bölümde ise Türk öykücülüğünün yayın serüveni; öykü dergileri, öykü özel sayıları, öykü antolojileri, öykü eleştirisi ve kuramı üzerine kitapları inceleyen bir yazı ile Türk öykü yazarları ve kitaplarının bir dökümü yapılarak, bir de öykü kaynakçası sunuluyor.
Tel: (0312) 419 69 13




Kağıda basmak için tıklayın.

Yeşilçam 'belge'leniyor
Türk sinema tarihi ve Yeşilçam'ı bugüne taşıyan oyuncu ve yönetmenlerle ilgili iki koldan belgesel çalışmalarına başlandı... Yönetmen Tunca Yönder 26 bölümlük bir belgeselin hazırlığında.. Film-Yön'den Mehmet Güleryüz de Yeşilçam'la ilgili belgeseller için kollarını sıvadı.
Arı duru bir albüm
Müzik dünyasına girdiği 1989 yılından bu yana 10'nun üzerinde albüme imza atan Eşref Ziya'nın son çalışması "Olmadı Dost" piyasaya çıktı. Marmara Müzik Yapım tarafından yayımlanan albümde 9 eser yer alıyor. Aranjörlüğünü Umut Müare'nin yaptığı çalışma dinleyiciye, cd/kaset birarada ve orjinal bir form içinde sunuluyor. Eşref Ziya'nın "Olmadı Dost" albümünü dinlerken ülkenin içinden geçtiği siyasi ve toplumsal dönüşümün, üretilen sanat eserlerinde de kendini gösterdiğini farketmemek imkansız. Doğru bir tanımlama olmadığı gerekçesiyle itiraz edilen ve tartışmaya yol açan "yeşil pop"un starlarından olan Eşref Ziya'nın yeni albümünde herhangi bir rengin yoğunluğu göze çarpmıyor. Yeşil pop buharlaşıyor! Yeşil popun diğer starlarının çıkardığı albümlerin son yıllarda peynir-ekmek gibi satılması ve toplumun her kesiminden dinleyici bulması yeşil pop' ayrımını yapmayı gerektiren unsurların yavaş yavaş ortadan kalktığının bir göstergesi. Eşref Ziya'da bu yolda "varım!" diyor.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...