YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Yeşilçam 'belge'leniyor

Türk sinema tarihi ve Yeşilçam'ı bugüne taşıyan oyuncu ve yönetmenlerle ilgili iki koldan belgesel çalışmalarına başlandı... Yönetmen Tunca Yönder 26 bölümlük bir belgeselin hazırlığında.. Film-Yön'den Mehmet Güleryüz de Yeşilçam'la ilgili belgeseller için kollarını sıvadı.

Son yıllarda Yeşilçam'a hayat veren birbirinden değerli oyuncu, yönetmen ve diğer emektarları birbiri ardına kaybedişimiz Türk Sineması'nın varolması için ömürlerini veren sanatçıların hayatlarını kayda alma ihtiyacını daha da belirginleştirdi.

Giovanni Scognamillo, Mustafa Gökmen ve Agah Özgüç gibi sinema tarihçilerimiz başlangıcından günümüze yazılı belgeler ve kitaplarla Türk Sinema Tarihi'ni gelecek kuşaklara aktarsa da sinemamıza dair biyografi ve belgesel filmlerin yok denecek kadar az olması sinemacıları harekete geçirdi. İki yıldır Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde gösterilmek üzere Türk Sineması ile ilgili belli temalar üzerine belgeseller yapan yönetmen Mehmet Güleryüz, programlı bir şekilde Türk sineması üzerine belgeseller hazırlamayı hedefliyor.

Bu yıl Festival'in Onur Ödülleri Gecesi'nde perdeye yansıyan Kemal Sunal belgeseline de imza atan Güleryüz, sanatçılar öldükten sonra belgesellerinin yapılmasını da doğru bulmuyor ve Türk sinemasının yoğun bir biçimde araştırılması gerektiğine dikkat çekiyor. "Türk Sineması'nın yoğun bir biçimde araştırılması gerekiyor" diyen Güleryüz, "Herşey çok yüzeysel. Türk Sineması'nda değişen bir kuşak var. Yaşlanan insanlar var. Bir çok yönetmen var. Bunlar artık Türk Sineması'nın başlangıcında yeralıp bugün artık üretim de yapamayan bir anlamda kaybetmek üzere olduğumuz insanlar ve üzerlerine hiçbir çalışma yapılmıyor" şeklinde konuşuyor. Faruk Kenç ile ilgili de bir çalışma yaptığını anlatan Güleryüz, Türk Sineması'nın yaşayan en eski yönetmeni olan Faruk Kenç'i de kaybettiğimizi hatırlatıyor ve ekliyor "Türk Sineması'na getirdiği bir sürü yenilik var ama hiç kimse farketmedi bunu" diyor. Belgeselleri sponsor desteğiyle çeken ve sinema çevrelerinden manevi katkılar aldığını söyleyen Güleryüz gibi yönetmen Tunca Yönder de Türk Sineması'na emek vermiş yaşayan senarist, kameraman ve yönetmenlerin birer belgeselini yapmaya hazırlanıyor.

Yönder Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla çekeceği belgeseller için "Bu bir görevdir, bu güne kadar yapılmadı. Çok arkadaşımız, abimiz hayatta değiller. Onların hepsiyle ilgili belgesel yapılması lazımdı. Hiç olmazsa bundan sonra yapalım ve Türk sinema tarihine belge bırakalım" diye konuşuyor. Belgeseller dizisine Türk Sineması'nın önde gelen senaristlerinden Bülent Oran ile başlayacaklarını belirten Yönder, ilk 26 kişinin belirlendiğini, bunlar arasında Cüneyt Arkın, Nejat Saydam gibi isimler olduğunu ve bunların ardından ikinci bir 26 bölüm çekileceği müjdesini de veriyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...