YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Ankara harekete geçsin

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le görüşen Filistin, Suriye, Ürdün, Mısır, Lübnan, Fas ve BAE büyükelçileri, "Bölgeye ağırlığınızı koyun" mesajı verdiler.

Filistin-İsrail çatışmalarının halen sürdüğü bir ortamda Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le görüşen Arap ülkeleri büyükelçileri, Ankara'nın bölgede daha aktif rol almasını istediler. Cem ile kendi talepleri üzerine yaklaşık 45 dakika görüşen Filistin, Suriye, Ürdün, Mısır, Lübnan, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri büyükelçileri, "Bölgeye ağırlığınızı daha çok koyun" mesajı verdiler.

Türkiye'nin "öteden beri üzerinde olan çekingenliği" artık üzerinden attığına dikkat çeken diplomatik çevreler, Türk yetkililerin taraflara "inandığı görüşleri" aktardığını ve bir şeyler empoze etmeye çalışmadığını belirtiyorlar. Ankara'nın görüşlerinin "daha çok Filistin, daha az İsrail tarafı ile örtüştüğü" belirtiliyor.

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Fuat Yasin, Türkiye'nin şimdiye kadar oynadığı "önemli rolü" sürdürmesi gerektiğini Cem'e ilettiklerini kaydetti. Cem ise, çatışmaları kaygıyla izlediklerini söyledi. Türkiye olarak barışın sağlanması için ellerinden geleni yaptıklarını ve bu konudaki çalışmalara devam edeceklerini belirten Cem, Ortadoğu barışı için Arap ülkeleriyle yapılan görüşmelerin bakan ve büyükelçilik düzeyinde süreceğini vurguladı.

Güvenilen tek ülke

Filis

tin ile İsrail arasındaki sorunda Türkiye, tüm tarafların güvenini kazanan tek ülke olarak ön plana çıkıyor. Diplomatik çevreler, bu güvenin nedenlerini "taraflara kendi görüşlerini empoze etmeye çalışmaması, izin almadan fikirleri diğer tarafa taşımaması ve görüşlerinin her iki tarafla da belli oranlarda örtüşmesi" olarak sıralıyorlar. Türkiye, "konjonktür uygun olduğu takdirde" kendini daha aktif bir rol oynamaya hazır hissediyor, ancak bunu yaparken sahip olduğu avantajlarla, taraflara olan taahhütleri arasında bir denge kurmaya çalışıyor. Ankara'nın taraflar arasında üstlendiği "kolaylaştırıcı rolün" de etkisiyle süreçte belli bir yere gelindiğini, ancak daha sonra son çatışmaların patlak verdiğini söyleyen kaynaklar, bu olaylarla gerek Filistin lideri Yaser Arafat, gerekse İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın "içeride çok güçlü olmaması" arasında bağlantı kuruyorlar.

Komisyona güvenilir isim

Türkiye ile Mısır'ın önayak olduğu Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun kuruluş çalışmaları da sürüyor. Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa'nın ziyareti sırasında ortak hareket kararı alan Ankara ile Kahire'nin, taraflara "komisyonun tertibine" ilişkin bazı önerilerde bulunduğu öğrenildi. Bu önerilerin somut ve spesifik olmadığını vurgulayan diplomatik kaynaklar, İsrail'in daha önce şiddetle karşı çıktığı komisyon fikrine artık yeşil ışık yaktığını ve belli bir ilerleme kaydedildiğini bildiriyorlar.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...