YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Meclis Başkanı'nın kim olacağı üçüncü tur oylamaya kaldı

Meclis'te taktik savası

Meclis Başkanlığı için yarışan adaylardan hiçbirisi yeterli oy alamadı. Başkanlık yarışında ilginç taktikler uygulandı.

Meclis Başkanı'nı belirlemek için yapılan ilk tur oylamada, adaylardan hiçbiri seçilmek için yeterli oyu alamadı. İlk tur seçimde kullanılan 524 oyun, 6'sı iptal edildi, 10 oy da boş çıktı. Seçimde en fazla oyu Ömer İzgi aldı. MHP'nin adayı Ömer İzgi 197 oy alırken, ANAP'ın adaylarından Murat Başesgioğlu 159, Yılmaz Karakoyunlu 80 oy aldı. DYP'li Turhan Güven 51 oyda kalırken, yine ANAP'ın adaylarından Ertuğrul Yalçınbayır 14 oy, FP'li İsmail Alptekin 4 oy, M. Mail Büyükerman ise 3 oy aldı. Bu arada, birinci tur oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından ANAP istanbul Milletvekili Yılmaz Karakoyunlu, daha önce varılan mutabakat gereği adaylıktan çekildi.

FP Genel Başkanı Recai Kutan, TBMM Başkanı seçiminin ilk tur oylamasının sonucuyla ilgili olarak, "esas değerlendirme 3. turda ortaya çıkacak" dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, Meclis Başkanlığı oylaması öncesi topladığı Meclis grubunda MHP Adayı Ömer İzgi'ye destek istedi. Ecevit, koalisyondaki uyumu gerekçe göstererek, Başbakanlığın DSP'de, Meclis başkanlığının ise geçtiğimiz yıl ANAP'ta kaldığını hatırlatarak, "Bu kez de koalisyon adabına uygun olarak, eğer deyim yerindeyse MHP'den bir başkan seçilmesinin uygun olacağını düşünüyorum" dedi.

Ecevit, DSP'nin Meclis Başkanlığı'na aday göstermemesinin koalisyondaki uyumu devam ettirme isteğinden kaynaklandığını belirtti. Ecevit, "Bilindiği gibi bu hükümet kurulduğundan beri Başbakanlık DSP'de. Geçen toplantı yılında ANAP'tan bir TBMM Başkanı seçilmişti. Bu kez koalisyon adabına uygun olarak, eğer deyim yerindeyse, MHP'den bir başkan seçilmesinin uygun olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Ecevit "Aday çıkmaması konusunda benim en küçük bir telkinim olmamıştır. Belli ki hepimiz aynı frekansta düşünüyoruz ve koalisyon uyumunu sağlayacak şekilde TBMM Başkanı seçilmesine DSP'nin büyük katkıda bulunacağına inanıyorum" dedi. Ecevit, bazı gazetelerde yer alan 'Rahşan Ecevit'in DSP'nin MHP adayı Ömer İzgi'ye destek vermesinden rahatsız olduğuna ilişkin haberleri yalanlayarak "Bunların aslı astarı yok. Aslı olsaydı benim haberim olurdu" dedi. Ecevit'in bu sözü milletvekillerini bir hayli güldürdü.

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Başbakan Ecevit'in kendisine Meclis Başkanlığı konusunda DSP'nin MHP'nin adayını destekleme kararının ANAP'ı bağlamayacağını ilettiğini söyledi. ANAP Başkanlık Divanı, ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın başkanlığında toplandı. Toplantıda, TBMM Başkanı adaylığı için başvuran Murat Başesgioğlu, Yılmaz Karakoyunlu'nun durumunun değerlendirildiği ve 1. turda az oy alan adayın fazla oy alan partili aday lehine çekilmesi görüşünün benimsendiği öğrenildi. Ayrıca Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın Başbakan Ecevit'in partisinin gurubunda yaptığı konuşmayı da değerlendirdiği bildirildi. Alınan bilgiye göre Yılmaz, Başbakan Ecevit'in bir hafta önce kendisine, "Biz MHP'li birisinin TBMM Başkanı olmasını istiyoruz. Bu yüzden aday göstermeyeceğiz. Ancak sizin partide hevesli arkadaşlar var. Sizin partinizin yapısı bizim gibi karar almaya müsait değil. Bu yüzden bizim kararımız sizin partinizi bağlamaz" dediğini aktardı.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, milletvekillerinden TBMM Bakanlık seçiminde kendi adayları olan Turhan Güven'in desteklenmesini istedi. Partisinin Meclis Grup toplantısında konuşan Tansu Çiller, yaşananların DYP'nin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gereğini ortaya koyduğunu ifade ederek, "Meclis Başkanlığı için iki arkadaşımız aday oldular. Her iki arkadaşımız da içimizden biriydi. Bugün bir arkadaşımız Meclis Başkanıadayı olarak kalmıştır. Ben sizden, başka genel başkanların yaptığı gibi, 'bir başka partinin adayına destek verin' demiyorum. Ben, size, 'sizin içinizden çıkmış, sizin bir parçanız olan tek adayınızı destekleyin' diyorum" dedi.

ERCAN YAVUZ-MUTLU ÇÖLGEÇEN-NEVZAT DEMİRKOL


Kağıda basmak için tıklayın.

ABD'ye sert mesaj
Sözde Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı nedeniyle yurtta ve yurt dışında protesto gösterileri devam ediyor. Başbakan Ecevit kaygılı olduğunu söylerken DYP lideri Çiller, İncirlik Üssü'nün onarıma alınmasını teklif etti.
İşte yepyeni TCK
Prof. Dönmezer başkanlığındaki komisyon tarafından hazırlanan yeni TCK Ön Tasarısı'nda, yeni düzenlemeler yapıldı.
Korutürk kabri başında anıldı
Türkiye Cumhuriyeti'nin 6. Cumhurbaşkanı Fahri Sabit Korutürk, ölümünün 13. yıldönümünde kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Devlet Mezarlığı'nda saat 10.00'da başlayan törene eşi Emel Korutürk, oğlu Selah ve torunları ile Devlet Bakanı Fikret Ünlü ve askeri yetkililer katıldı. Tören, çelenklerin bırakılması ve saygı duruşuyla başladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Baş Hukuk Danışmanı Kemalettin AliKaşifoğlu, TSK adına Hava Pilot Korgeneral Reşat Turgut ve ailesi adına da torunları, Korutürk'ün mezarına çelenk koydu. Törene katılanlar daha sonra, Korutürk'ün ailesine taziyelerini yinelediler.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...