YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Katiller saldırdı

İki haftadır 135 Filistinli'yi şehit eden, binlercesini yaralayan İsrail, dün Filistin'e yönelik vahşi saldırılara girişti. Arafat'ın ofisi, radyo ve televizyon merkezleri vuruldu. 36 yaralı var.

Filistin'de iki haftadır devam eden çoğu çocuk 135 Filistinli'nin şehid olmasına binlerce insanı yaralanmasına yol açan çatışmalardan sonra İsrail dün akşam Filistin'e yönelik topyekün saldırılar başlattı. Ramallah'ta Filistinliler'in arasına sızan 3 İsrail istihbarat mensubunun öldürülmesinden sonra Batı Şeria'daki Ramallah ve Gazze'de Filistin hedeflerine yönelik bombardımanlarda, toplam 36 Filistinli yaralandı. Ramallah'a, öğleden sonra altı kez hava saldırısı düzenlendi. Sabah 3 İsrail askerinin linç edildiği karakolun roket saldırılarında yerle bir edildi. Gazze'de itfaiye binasını ve balıkçı barınağını imha eden helikopterlere, kıyıya yaklaşan İsrail gemileri eşlik ettiler. Ramallah'ta 30, Gazze'de 6 Filistinli yaralandı. Ramallah'ta 30 kişinin yönetim binası ve karakolu hedef alan bombardımanda yaralandığı kaydedildi. Gazze'deki yaralıların durumu ciddi. İsrail yönetimi akşam saatlerdinde askeri saldırının bittiğini açıklamasına karşın, saatler gece yarısına geldiğinde yeniden Batı Şeriya'nın Nablus ve El Halil bölgesine saldırdı.

Hedef Arafat mıydı?

İsrail saldırılarında hedefler ağırlıklı olarak Filistin lideri Yaser Arafat'ın bulunabileceği mekanlardı. Ramallah'ta ve Gazze'de Arafat'ın çalışma odasının bulunduğu Filistin yönetim binaları hedef alındı. Arafat'ın evinin bitişiğindeki muhafız birliğinin bulunduğu ev isabet aldı. İsrail helikopterleri ayrıca, Batı Şeria'nın Ramallah kentine yönelik saldırısında bir polis karakolunun ve Filistin televizyon istasyonunun isabet aldığı bildirildi.

CIA Başkanı ile görüşüyordu

İsrail saldırısı, Arafat'ın CIA Başkanı George Tenet ile Gazze'de görüşmeye başladıktan kısa bir süre sonra düzenlendi. Bazı kaynaklar, İsrail helikopterlerinin karagah üzerinde uçtukları sırada Arafat'ın karargahta Tenet ile görüştüğünü söylerken, bazı çevreler de görüşmenin bilinmeyen bir yerde yapıldığını ileri sürdüler. Filistin Güvenlik Başkanı Muhammed Dahlan, Arafat'a saldırı sırasında birşey olmadığını Filistin liderinin güvenli bir yerde olduğunuaçıkladı. İsrail ordusu ise, hava akınlarını "simgesel uyarı" ve "sınırlı harekat" olarak nitelendirdi. İsrail, operasyonun başlamasıyla birlikte Batı Şeria'da toplam 8 Filistin kasabasını abluka altına aldığını açıkladı. Askeri sözcü, Filistin kentlerine giriş-çıkışın yasaklandığını belirtti.

Arafat: Bu bir savaştır

Filistin lideri Yaser Arafat, saldırılarından sonra yaptığı ilk açıklamada, "Bu bir savaştır" dedi. Filistin halkının gücünü koruyarak Kudüs'ün başkent olduğu bağımsız bir ülke olmak için çalışmaya devam edeceğini belirten Arafat, İsral helikopterleri tarafından Gazze'de bombalanan yerleri gezdi. Yaklaşık 10 hedefe düzenlenen hava akınlarının başlamasından bu yana ilk kez görünen Filistin lideri Arafat'ın, bakan ve çalışma arkadaşları eşliğinde bombalanan yerleri gezdiği belirtildi.

Tahrik için geldiler

Görgü tanıkları, sivil giyimli iki İsrail özel tim görevlisinden şüphelenen Filistin polisinin bu kişileri gözaltına aldığını, catışmalara rağmen Filistinliler'in arasında tahrik amaçlı çalışmalar yapan bu kişilerin karakolu basan Filistinliler tarafından linç edildiğini bildirdiler. Tanıklar, linç edilen iki kişinin İsrail ordusunun özel birimlerinde görevli olduğunu söylediler. İsrail ordusu da, Ramallah'ta 4 askerin Filistinliler'ce ele geçirildiğini açıkladı. Askeri sözcü, dört askerin yakalandığını söyledi, ancak askerlerin akibetlerini bilmediklerini kaydetti. İsrail TV'si ise, en az bir İsrail askerinin Ramallah'ta Filistinliler'ce öldürüldüğünü duyurdu.

Dakika dakika İsrail saldırısı

16:00- 3 İsrail casusunun Ramallah'ta Filistinli gençler tarafından öldürülmesinden sonra İsrail füze saldırısına başladı.
16:22- İsrail helikopterleri, Gazze'de Arafat'ın çalışma odasının bulunduğu karargah üzerinde uçmaya başladı.
16:34- İsrail ordusu, Batı Şeria'da Filistin kent ve kasabalarını abluka altına aldı ve bu bölgelere giriş-çıkışları yasakladı.
16:37- Gazze'ye füze saldırısı. Filistin yönetiminin karargahı vuruldu. Kentten dumanlar yükseliyor.
17:04- Ramallah'a yeniden hava saldırısı. Filistin yönetiminin karargahına ikinci saldırı. Karakollar vuruldu. Resmi bürolar isabet aldı.
17:49- Ramallah'a 3. saldırı. Filistin'in Sesi Radyosu isabet aldı. Yayın kesildi.
18:13- Ramallah'a 4. saldırı.
18:30- Ramallah'a 5. saldırı. Helikopterler polis ve haberleşme tesislerini vurdu.
18:59- Ramallah 6. saldırı. Filistin idari binalarıyla polis karakolları hedef alındı.
19:55- Barak'ın yardımcısı operasyonunun sona erdiğini açıkladı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Pazarlık için son şans
Ermeni tasarısı, Temsilciler Meclisi'nin Tüzük Komitesi'nden geçerek Genel Kurul'a sevkedildi. Türkiye'nin Ortadoğu'da üstleneceği role karşı tasarının geri çekilebileceği belirtiliyor.
Ankara harekete geçsin
Dışişleri Bakanı İsmail Cem'le görüşen Filistin, Suriye, Ürdün, Mısır, Lübnan, Fas ve BAE büyükelçileri, "Bölgeye ağırlığınızı koyun" mesajı verdiler.

Grozni'de bombalı saldırı: 15 Rus öldü Çeçenistan'ın başkenti Grozni'deki bir Rus polis karargahı dışında, bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 15 kişi öldü, 13 kişi de yaralandı. İnterfaks haber ajansı, olay yerindeki Çeçen polisine dayanarak verdiği haberde, ölenlerin 3'ünün polis, 3'ünün savcı, 2'sinin de sivil olduğunu bildirdi. Rus ORT TV'si ise, 13 kişinin yaralandığını haber verdi. TV, olay yerinde 8 kişinin hemen, 7 kişinin daha sonra can verdiğini bildirdi. Bu arada Çeçen savaşçıların düzenlediği 2 ayrı saldırıda 5 Rus askeri öldü. Çeçen savaşçıların son 24 saatte Rus üslerine 19 saldırı düzenlediği belirtildi.
ABD donanmasına intihar saldırısı Yemen'in Aden limanında demirli ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait USS Cole destroyerine patlayıcı yüklü bir bot çarptı. Çarpışma sonucu meydana gelen patlamada 4 Amerikan askeri öldü. Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, patlamada 31 kişinin yaralandığı, bir kişinin de kaybolduğu belirtildi. Yaralılardan 5'inin durumunun ağır olduğu kaydedildi. Yetkililer, "intihar saldırısı" ihtimali üzerinde duruyorlar. Bahreyn'deki ABD Deniz Kuvvetleri 5. Filosu sözcüsü Yüzbaşı Daren Pelkie, patlayıcı yüklü bir şişme botun gemiye çarptığını gördüklerini söyledi. Sözcü, şişme botta neden patlayıcı bulunduğunu bilmediklerini ve patlamanın sorumluluğunu üstlenen olmadığını belirtti.

500 bin Iraklı gönüllü oldu
Irak'ta yarım milyondan fazla kadın ve erkek, Filistinlilerle birlikte İsrail askerlerine karşı savaşmak için gönüllü oldu. Baas Partisi yetkilisi Adnan Davud Salman, "Bağdat'ta 514 bin 658 erkek ve kadının Kudüs'ü siyonistlerden kurtarmak için gönüllü oldu" dedi. Irak'taki her bir eyaletteki gönüllülerin sayısı hakkında bilgi veren INA, listeye kuzeydeki Dohuk, Süleymaniye ve Erbil eyaletlerini dahil etmedi. Onbinlerce Iraklı da gösterici protesto için sokaklara çıktı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...