YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama


İKM okuyucu bekliyor

1968 yılından, otel yapılacağı gerekçesiyle han sahipleri tarafından tahliye edildiği geçtiğimiz yıla kadar İstanbul'un en önemli kitap merkezlerinden olan Beyazsaray Kitapçılar Çarşısı'nın yerine kurulan Vezneciler'deki İstanbul Kitap ve Kültür Merkezi (İKM) yeterince tanıtılamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Geçtiğimiz yıl faaliyete başlayan İstanbul Kitap ve Kültür Merkezi (İKM) kitapseverlerin ilgisini bekliyor. Vezneciler Büyük Reşitpaşa Caddesi üzerindeki Yümni iş Merkezi'nde bulunan ve bünyesinde 38 kitapçının faaliyet gösterdiği İKM, çok renkli kitap çeşidi ve modern görünümüyle İstanbul'un kitap merkezi olmaya aday görünüyor. 1968 yılından, otel yapılacağı gerekçesiyle han sahipleri tarafından tahliye edildiği geçtiğimiz yıla kadar İstanbul'un en önemli kitap merkezlerinden olan Beyazsaray Kitapçılar Çarşısı'nın yerine kurulan İKM yeterince tanıtılamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Kitabın merkezi olacak

Beyazsaray'dan tahliye edildikten sonra, Vezneciler'deki Yümni İş Merkezi'nin iki katını kiralayarak işyerlerini buraya taşıyan kitapçılar, işbirliğiyle kurdukları İstanbul Kitap ve Kültür Merkezi'nin tıpkı Beyazsaray gibi, kısa zamanda İstanbul'un en önemli kitap merkezi olacağını belirtiyorlar.

Daha önce bulundukları Beyazsaray'a oranla satışlarının önemli oranda düştüğünü ifade eden kitapçılar, üniversitelerin faaliyete başlamasıyla birlikte satışların artmaya başlayacağını söylüyorlar. İKM'de her çeşit kitabın yanısıra dergi, kaset, süs eşyası ve koku çeşitlerini de bulmak mümkün.

Tek eksiği tanınmamak

Tüm kitap çeşitlerinin yanısıra, modern ve temiz bir görünüm ve kitap okuma salonuna da sahip olan İKM kitapseverlerin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir tarzda yapılandırılmış. Buna karşılık İKM'nin yaşadığı en büyük sorun yeterince tanıtılmamış olması. İKM'nin en önemli sorununun tanınmama problemi olduğunun farkında olan kitapçılardan bazıları, sorunu çözmek için bazı girişimlerde bulunuyorlar.

Birun Yayınları Sorumlusu Orhan Üstün, geçtiğimiz Şubat-Nisan ayları arasında haftalık periyodlarla düzenledikleri Engin Noyan'la sohbet programlarının İKM'nin tanıtımına önemli oranda katkı yaptığını ve önümüzdeki Kasım ayından itibaren bu tür programları tekrar başlatacaklarını söyledi. Üstün, bu çerçevede Engin Noyan, Dücane Cündioğlu ve Uğur Arslan gibi yazarları haftalık periyodlarla okuyucularla buluşturacaklarını belirtti. Bu arada kitapçılar genel anlamda da kitaba ilginin giderek düştüğünü ve az sayıdaki okuyucunun da daha çok popüler kitaplara yöneldiğini ifade etti.

Şükrü DELİBAŞ


Kağıda basmak için tıklayın.

DT'den sıkıntılı açılış
Enflasyonu aşağı çekme politikaları doğrultusunda oyun masraflarının kısılması ve turne yasağından sonra Devlet Tiyatroları yeni döneme sıkıntılı başlıyor.
İDT de 'yerli'den yana..
İDT, yeni sezonu Tuncer Cücenoğlu'nun yazıp, Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği "Şapka", Toygun Orbay'ın yazıp, Ayşe Emel Mestçi'nin yönettiği "Mat" ve Vüsat Bener'in yazıp, Nur Subaşı'nın yönettiği "Ihlamur Ağacı" adlı yeni yerli oyunlarla açacak. Albert Camus'un yazdığı "Caligula", Schiller'in kaleme aldığı "Haydutlar", sinema filmi olarak tanıdığımız Christy Brown'un yazdığı "Sol Ayağım" da bu sezon İDT sahnelerinde izlenecek yabancı oyunlardan birkaçı. İDT'nin 2000-2001 sezonunda repertuarına aldığı diğer oyunlar ise şöyle: "Kaktüs Çiçeği", "Kuartet", "Troyalı Kadınlar", "Küçük Adam Ne Oldu Sana?", "Tetikçi", "İguananın Gecesi", "Beni Dünya Kadar Sev", "Leenane'nin Güzellik Kraliçesi", "Ketçaplı Spagetti", "Cyrano de Bergerac", "Güne Bakan Cam Kırıkları", "Kırmızı Ağaç", "Gel Evlenelim Yürü Boşanalım" ve "Patron".


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...