YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Kemerler boğaza

YPK'da kabul edilen 2001 yılı bütçesi adeta, savaş yıllarının bütçelerini aratıyor. Hükümet 2001 yılında milyonlarca dargelirli vatandaşın kemerlerini daha çok sıkmasını istiyor.

Üç yıllık istikrar programının ikinci ayağını oluşturan, 2001 yılı bütçesi savaş yıllarının bütçelerini aratıyor. YPK'da kabul edilen kıtlık bütçesinde, harcamalar bir önceki yılın bütçesine göre sadece 1,5 katrilyon artarken, memur ve işçi maaşlarını kapsayan personel ödeneği de yüzde 20 oranında artıyor. Hükümet, bütçe gelirlerinde ise yüzde 34'e varan oranlarda artış öngörüyor.

Önceki gün toplanan Yüksek Planlama Kurulu'nda kabul edilen, 2001 yılı bütçe büyüklükleri savaş yıllarının bütçelerini dahi aratıyor. Maliye Bakanlığı bütçe uzmanları, 2. Dünya Savaşı yıllarından bu yana ilk kez bu kadar dar bütçenin uygulacağını söylediler.

Çok alıp az verecekler...

YPK'da kabul edilen büyüklüklere göre, 2001 yılında memur maaşlarını kapsayan personel ödeneği geçen yıla göre yüzde 20 oranında artarken, bütçe gelirleri yüzde 34 oranında artıyor. Bütçe haracamaları ise bir önceki yılın bütçe haracamalarından sadece 1,5 katrilyon lira fazla bulunuyor.

YPK'da kabul edilen bütçe büyüklükleri, ince ayarın habercisi olarak kabul ediliyor. Ve bu gelirlerin büyük kısmını da, özelleştirme, süresi dolan 8 yıla katkı payları, KİT'lerden elde edilen gelirleri kapsayan vergi dışı normal gelirler oluşturuyor. Bu artışlar da, süresi dolan bazı vergilerin sürelerinin uzatılacağı, KİT ürünlerine yüksek oranlı zamların yapılacağının işareti olarak görülüyor.

Kime nasıl yansıyacak?

Memurlar: Gelecek yıl yüzde 18'in üzerinde zam yapılmayacak. En fazla, enflasyon farkı verilecek.
İşçiler: Toplu sözleşmelerde yüzde 12'lik enflasyon hedefi baz alınacak.
Çiftçiler: Tarım desteklerine yeterli kaynak ayrılmadı. Tarım ürünlerinin taban fiyatları, yüzde 12'ye göre belirlenecek.
Vergi ve zamma devam: Hükümet gelecek yıl yeni vergilerlerle gelirlerini arttırmayı öngörüyor. Bu kapsamda, KİT ürünlerine yapılacak zamların da da devam ettirilmesi öngörülüyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Ortadirek yıkıldı
Hükümet enflasyonu düşürmek yerine vatandaşın alım gücünü düşürünce ortadirek denilen kesim de ortadan kalktı. Vatandaşa işporta malları bile pahalı geliyor.
Telekom kavgası
Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasındaki Türk Telekom kavgası büyüyor.
GSO, GAP'ın 250 devini belirleyecek
Gaziantep Sanayi Odası GAP bölgesindeki 250 büyük sanayi kuruluşunu belirlemek için çalışma başlattı. GSO Başkanı Nejat Koçer, "GAP 250" adı altında 1999 Yılı GAP Bölgesi 250 Büyük Sanayi Kuruluşu Anketi düzenlediğini belirterek, "Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa ve Mardin ile bölge illeriyle organik bağı olan Kahramanmaraş'ı kapsayacak GAP 250 Anketi, bölgedeki firmaların ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılması, ve bölge sanayinin güç odağı haline gelmesini sağlayacaktır."dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...