YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


ABD'ye sert mesaj

Sözde Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı nedeniyle yurtta ve yurt dışında protesto gösterileri devam ediyor. Başbakan Ecevit kaygılı olduğunu söylerken DYP lideri Çiller, İncirlik Üssü'nün onarıma alınmasını teklif etti.

ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen sözde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı'na tepkiler her geçen gün artıyor. Yurt içinde ve yurt dışında protesto gösterileri sürerken, Başbakan Bülent Ecevit, ABD Başkanı Bill Clinton'ın elinden geldiğini yaptığını ileri sürdü. ABD Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bırakan BBP'liler adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Şendiller, yapılanların dostluğa sığmadığını belirtirken, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'den ilginç bir öneri geldi. Partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda tasarı ile ilgili görüşlerini dile getiren Çiller, ABD'ye mesaj olarak İncirlik Üssü'nün onarıma alınmasını teklif etti.

İncirlik onarıma alınmalı

Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı'na değinen Çiller, İncirlik Üssü'nün tamire alınarak ABD'ye sert bir mesaj verilmesi gerektiğini savundu. Çiller, tartışmanın Ankara-Bakü eksenine çekilmesi gerektiğini de belirterek, Türkiye'de çalışma izni olmayan Ermeniler'in yurt dışı edilerek hem mesaj verilmesi, hem de uluslararası hukuk normları gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

BBP, sözde Ermeni Soykırım Tasarısı'nı protesto etmek için ABD Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bıraktı. BBP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Yanmaz, GİK üyeleri, Ankara İl Başkanı Hakkı Aslan ve çok sayıda partiliyle birlikte geldiği ABD Büyükelçiliği önünde bir basın açıklaması yapan Ökkeş Şendiller, "ABD, ucuz oy hesabı ile her seçim döneminde bu iftirayı gündeme taşıyarak, müttefik ve dostluğa sığmayan bir tutum sergilemiştir" diye konuştu.

FP Genel Merkezi'nde düzenlediği toplantıda konuyu değerlendiren FP Genel Başkan Yardımıcısı Bahri Zengin ise, hükümetin bu konuda "gafil" avlandığını söyledi. Hükümetin, "sanal, suni tehdit ve tehlikelerden söz ederek bunlara karşı önlemler almaya çalıştığını" belirten Zengin, "Bu gerçek tehlikelere zaman bulamamıştır" dedi.

ABD Kongresi'ne verilen Ermeni Karar Tasarısı'nın olumsuz bir süreç içinde görüldüğünü bildiren Başbakan Bülent Ecevit ise, ABD Başkanı Clinton ve ülkenin önde gelen üst düzey komutanları ve politikacısının bu önergenin önlenmesi için ellerinden gelen çabayı göstermesinin de sevindirici olduğunu ifade etti. Sonuç alınıp alınmayacağını bilmediklerini belirten Ecevit, "Fakat bu Ermeni Tasarısı Kongre'den geçecek olursa ABD ile Türkiye arasındaki stratejik açıdan önem taşıyan ilişkilerin gölgelenmesinden kaygı duyuyorum" dedi.

'Düşmanlığı körükleme ABD'

Öte yandan, Ermeni tasarısına tepki gösteren sivil toplum kuruluşları, yayınladıkları ortak bildiride, ABD'yi düşmanlıklara neden olabilecek bu davranışdan vazgeçmeye çağırdılar. Aralarında Aydınlar Ocağı, Türk Eğitim Sen, Doğu Türkistan Vakfı, Kerkük Türkleri Derneği gibi kuruluşların yer aldığı 38 sivil toplum örgütü, ortak bir bildiri yayınlayarak ABD'nin tarihte kalmış olayları politik hesaplarla bugüne taşıyıp, düşmanlıkları körüklemesini kınadı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...