YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


312. maddenin ''no"sunun değiştiği tasarıda idam, tarihe karışıyor

İşte yepyeni TCK

Prof. Dönmezer başkanlığındaki komisyon tarafından hazırlanan yeni TCK Ön Tasarısı'nda, yeni düzenlemeler yapıldı.

İtalya'dan tercüme yoluyla alınan ve 1 Temmuz 1926'dan beri yürürlükte bulunan TCK, tamamen yenileniyor. Ord. Prof. Sulhi Dönmezer başkanlığındaki komisyon tarafından hazırlanan yeni TCK Ön Tasarısı'nın, bugün Adalet Bakanı Türk'e verilmesi bekleniyor. Ön tasarıyla ilgili toplumun bütün kesimlerinden görüş alındıktan sonra 2001 yılı içinde TBMM'ye sunulacağını belirten Türk, tasarıda suçlar ve cezaların yeni bir anlayışla düzenlendiğini bildirdi. Türk, "Yeni tasarıda 312. maddenin 2. fıkrasını karşılayan bir düzenleme yine yer alıyor. Düşünce özgürlüğünü genişletmek istiyoruz. Tasarıda ayrıca TCK'nın 17, 159 ve TMK'nın 8. maddeleri yeniden düzenleniyor" dedi.

312'nin yerine 289

Dönmezer, yepyeni bir ceza kanunu hazırladıklarını söyleyerek, "312. madde, yargı organları tarafından yanlış yorumlanıyordu. Bu yanlış yorumlamalara fırsat vermemek için yeni kanunda 312. maddenin yerini alan 289. maddede gerekli düzenmeler yaptık" diye konuştu.

TCK'nın 312. maddesinin bir tehlike suçu olduğunu hatırlatan Dönmezer, şunları söyledi: "Esas itibariyle 312. madde bir tehlike suçudur. Tehlike suçları fikir özgürlüğü açısından tehlikeli bir alan yaratır. Ama yine de tehlike suçlarını ihdas etmek toplum bütünlüğünü sağlamak açısından mecburidir. Batı hukukunun bu çatışmayı çözmek için bulduğu yol, suçu somutlaştırmaktır. Biz de maddeyi somut tehlike suçu haline getirdik." Bakan Türk ise, tasarıda, "idam" cezasının yerine "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasının getirildiğini kaydetti

İnfaza yeni düzenleme

Genel hükümlerin sistematiği, ceza hukuku ders kitaplarındaki konuların işleniş sırasına göre uyarlanırken, özel hükümler bölümünde, "devlete-topluma-kişilere ve mala karşı işlenen suçlar", ön tasarıda bu sıralama, "kişilere-topluma-devlete karşı işlenen suçlar" olarak düzenlendi. Tasarıda, infazla ilgili ilginç düzenlemelere yer verildi. Hürriyeti bağlayıcı cezalarda insan onuru ile bağdaşmayan usullere yer verilmeyen tasarıda, kısa süreli hürriyeti bağlayıcı ceza seçenekleri belirtilirken, 2 yıla kadar hürriyeti bağlayıcı cezalar kısa süreli sayıldı.

"Şartla salıverme" konusunda ağırlaştırılmış müebbet hapiste 30 yıl, müebbet hapiste 25 yıl, diğer hürriyeti bağlayıcı cezalarda mahkum olunan sürenin 2/3'ünü çekenlerin, iyi hal şartı ile salıverilmeden yararlanacakları öngörüldü. Tasarıda, çocukların ceza sorumluluk yaşı 15'e çıkartılırken, 16-18 yaş grubuna "çocuk suçlu" denildi. TCK, 1926 yılından bugüne kadar 54 defa değişikliğe uğradı. Yapılan değişiklikler sonucu bütünlüğünü yitiren kanun, ceza hukukundaki gelişmeler karşısında geçerliliğini yitirdi. Adalet Bakanlığı'nca yapılan değişikliklerin hiçbiri toplumda genel kabul görmedi. Hazırlanan her tasarı ağır eleştirilere maruz kaldı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...