YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


İşkenceye global gözaltı

Af Örgütü 150'den fazla ülkedeki devlet destekli işkenceye son verilmesi için küresel düzeyde kampanya başlattı. Örgüt, "İşkenceden kurtarılmış bölgeler" oluşturacak.

Uluslararası Af Örgütü, işkenceye karşı dünya çapında bir kampanya başlatıyor. Örgütün bu çerçevede, 150'den fazla ülkede, devlet destekli işkenceye son verilmesi çağrısında bulunacağı belirtildi.

Örgütün raporunda, Uluslararası Af Örgütü üyelerinin "İşkencesiz Bölgeler" oluşturulması için her seviyede hükümet yetkilisiyle temas halinde bulunacakları kaydedildi. Örgütün, işkenceyle mücadele için bir yıl sürecek kampanyasında Tokyo'dan Nairobi'ye, Beyrut'tan Buenos Aires'e kadar pek çok kentte faaliyetler düzenleyeceği belirtildi. Bu çerçevede, örgüt üyeleri binaları sarı ve siyah renklerdeki "işkencesiz Bölge" şeritleriyle donatmayı planlıyorlar.

'İşkenceyi durdurmak için bir adım atın'

Af Örgütü'nün raporunda, insanların sopalarla, kamçılarla, demir borularla, beyzbol sopalarıyla ve tüfek dipçikleriyle dövüldüğü, mahkumlara tecavüz edilmesinin ve cinsel tacizin çok yaygın olduğu belirtildi. Raporda, ister Tibetli bir eylemci, ister bir Cezayir gazisi, ister bir Çeçen olsun hiç kimsenin bugünün dünyasında şiddetten muaf olmadığı belirtilerek, "Herkes, heryerde yaşı, cinsiyeti, etnik kökeni ya da siyasi görüşü ne olursa olsun işkence kurbanı olabilir" denildi. Örgütün raporunda, işkencenin görüldüğü ülkelerden en az 70'inde devlet görevlileri tarafından yapılan işkence ve kötü muamelenin yaygın olduğu, bunun sonucunda birçok insanın öldüğü belirtildi.

Af Örgütü'nün dünya genelinde dün başlattığı ve 1 yıl sürecek "İşkenceyi durdurmak için bir adım atın" sloganlı kampanya, İzmir'de de tanıtıldı. Örgüt'ün İzmir Grubu Koordinatörü Hakan Ataman tarafından okunan basın açıklamasında, 1 yıl sürecek kampanyanın içeriği hakkında bilgi verildi.

Ataman şöyle konuştu: "Bir yıl süreyle tüm uluslararası Af Örgütü şube ve grupları, işkence ve kötü muamelenin engellenmesi için çalışmalar yapacak. 'İşkenceyi durdurmak için bir adım atın', 60'tan fazla ülkede aynı anda başlayacak global bir kampanyadır. Kampanya aynı zamanda, insan hakları ve işkence konusunda olumsuz tavırlarıyla dikkat çeken 21 ülkede ulusal düzeyde gerçekleştirilmeye çalışılacak. Kampanya 3 temel alanda yürütülecek. Bunlar önleyicilik, cezasızlık ve ayrımcılık."

'Buraya işkence giremez'

Ataman, Af Örgütü'nün araştırmasına göre 1997'den beri 130'dan fazla ülkede adli suçlu ve zanlıların işkence ve kötü muameleye uğradığının bilindiğini kaydetti. Aynı dönemde 70 civarındaki ülkede siyasi tutuklulara, 60'ın üzerindeki ülkede ise şiddet kullanmayan göstericilere karşı işkence ve kötü muamele uygulandığını ifade etti. Ataman, global kapmanya kapsamında çeşitli dillerde "Buraya işkence giremez" yazılı bantların da çeşitli kurumların binalarına yapıştırılacağını söyledi.

Ege Bölgesi'nde önce Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü'nün kendilerini davet ettiğini anlatan Ataman, Aliağa Belediyesi binasına önümüzdeki günlerde bu bantların yapıştırılacağını kaydetti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...