YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Yoksulluk bütçesi

Hükümet, çalışanların kemerlerini iyice sıkmayı hedeflediği üç yıllık istikrar programının ikinci ayağını oluşturan 2001 Mali Yılı Konsolide Bütçe Tasarısı'nı Meclis'e sundu.

Hükümet, üç yıllık istikrar programın ikinci ayağını oluşturan 2001 Mali Yılı Konsolide Bütçe Tasarısı'nı Meclis'e sundu.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) direktifleri doğrultusunda hazırlanan 2001 yılı bütçe tasarısı, 17 Ekim'de geç vakitlerde Meclis'e sunuldu.

Maliye Bakanı Sümer Oral, 2001 yılı için öngörülen 31,7 katrilyon liralık vergi gelir hedefinin, ek vergiler düşünülerek belirlendiğini belirterek, ek vergiler konusunda hükümet ortaklarının karar vereceğini söyledi. Oral, ek vergiler arasında faiz vergisinin ise olmadığını bildirdi.

2001 yılı daha önemli

2001 yılı bütçesinin istikrar programı için büyük önem taşıdığını ifade eden Oral, bütçenin bir istikrar bütçesi olduğunun altını çizdi. Oral, 2001 yılı bütçesinde, giderlerin 48,3 katrilyon lira, gelirlerin 43,1 katrilyon lira bütçe açığının da 5,2 katrilyon lira olduğunu bildirdi.

Oral, 2001 yılı bütçesinde, personel giderinin 12 katrilyon lira, diğer cari harcamalarının 4,7 katrilyon lira, yatırım ödeneğinin 3,5 katrilyon lira, faiz giderinin 16,6 katrilyon lira, sosyal güvenlik giderinin 4,3 katrilyon lira, diğer transferin de 7 katrilyon lira olduğunu açıkladı.

Oral, bütçede öngörülen 4,3 katrilyon liralık gelirin hedefinin 31 katrilyon 777 trilyon liralık kısmını vergi gelirlerinin, 8 katrilyon lirasının da vergi dışı normal gelirlerin oluşturduğunu kaydetti.

Harcamalar kısılacak

Oral, devlet harcamalarının yüksek oranda artmasına ilişkin bir soru üzerine, eylül ayı itibariyle harcamalarda görülen yüksek artışın yılsonunda düşeceğini belirterek, 2001 yılında harcamalar konusunda daha titiz davranacaklarını söyledi.

Oral, toplantıda TSK'ya savunma harcamaları konusundaki özverileri nedeniyle de teşekkür etti.

Oral, batık bankalara trilyonlarca liralık kaynak aktarılmasın hatırlatılması üzerinede, "Gönül arzu eder ki, bankalar sistemi bu tür kaynak aktarımlarına ihtiyaç duymasın. Ancak, bankacılık sektöründe tasvip etmediğimiz gelişmeler olsa da biz bütçemizi yapmak zorundayız" diye konuştu.




Kağıda basmak için tıklayın.

Göz yaşartan ücret
5 milyon çalışan ve ailesini yakından ilgilendiren yeni asgari ücret için çalışmalar bugün başlıyor. 86 milyon gibi komik bir rakam olan asgari ücret bir yılda yüzde 27 eridi.
Sadaka istemiyoruz
Ocak ayında yüzde 10, temmuz ayında da yüzde 5 olarak açıklanan zam oranının sembolik bir zam olduğunu belirten KESK'e bağlı memurlar meydanları doldurdu.
Turkcell 'pay' davasını kaybetti
Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin şirketten mahsup suretiyle tahsil ettiği yüzde 15'lik pay ile TRT Genel Müdürlüğü'ne ödenen yüzde 2,5'lik pay ile ilgili olarak açtığı davayı kaybetti. Türk Telekom'un Mart-Ağustos 2000 dönemine ait toplam 46 milyon 354 bin 349 dolar tutarındaki kesintinin 30 Ekim tarihine kadar ödenmesini talep ettiği belirtilen açıklamada, ihtiyati tedbir kararı davanın ticaret mahkemesi tarafından reddi ile kalktığından yapılacak ödemenin, ihtirazi kayıt ile yapılacağı bildirildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...