YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Göz yaşartan ücret

5 milyon çalışan ve ailesini yakından ilgilendiren yeni asgari ücret için çalışmalar bugün başlıyor. 86 milyon gibi komik bir rakam olan asgari ücret bir yılda yüzde 27 eridi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu (AÜTK), 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren geçerli olacak yaklaşık 5 milyon çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücreti belirlemek için çalışmalarına bugünden itibaren başlıyor.

Yaklaşık 2 milyon memur ve ailesinin 2001 yılında yüzde 10 zamla geçinmeye mahkum eden hükümet, şimdiden asgari ücretlinin canına okumaya hazırlanıyor. İşçi kanadı, halen brütü 118 milyon 800 bin lira, neti ise 86 milyon 922 bin 900 lira olan asgari ücretin bir yıl içinde yüzde 27 reel kayba uğradığından şikayet ederken, işveren de işverene maliyetinin yüksek olmasını eleştiriyor.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve AÜTK işçi kanadı başkanı Salih Kılıç, asgari ücret belirlenirken sadece çalışanın dikkate alındığını ifade ederek, "Çalışanın ailesinin dikkate alınmaması nedeniyle belirlenen ücret ile geçinmek mümkün olmuyor. Biz asgari ücretin 4 kişilik bir ailenin geçinme standardı dikkate alınarak ve vergi dışı bırakılarak işçiye net olarak ödenmesini talep ediyoruz" dedi.

Mutfağa dahi yetmiyor

Salih Kılıç, bir ailenin zorunlu gıda harcamalarının 180 milyon liraya ulaştığı dönemde asgari ücretlinin eline geçen rakamın 86 milyon lira olduğunu söyledi. Kılıç bu şartlarda 5 milyon asgari ücretlinin ekonomik yönden perişan olduğunu ifade etti.

Asgari ücretteki erimeye de dikkat çeken Kılıç, hükümetin ücretlerin enflasyona karşı korunacağı sözüne rağmen asgari ücretteki erimenin telafisinin yapılmadığını söyledi.

Kılıç, "Asgari ücrette bir yılda yüzde 27 reel kayıp oldu. Bu durum dikkate alınarak bir ücret belirlenmeli" diye konuştu.

İşveren maliyetten şikayetçi

Öte yandan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu da (TİSK) asgari ücretin işverene maliyetinin fazla olmasından şikayet ediyor.

TİSK'in araştırmasında, Eylül 2000'de asgari ücretlinin işverene maliyeti 244 milyon 772 bin lira belirtilerek, "Yasal olarak brüt 118 milyon 800 bin lira olarak uygulanan asgari ücrete ek olarak, toplu sözleşme gereğince çalışanlara ödenen ikramiye ve primler ile çeşitli sosyal yardımlar nedeniyle asgari ücretin ortalama net ücreti 143 milyon 310 bin lirayı buluyor" denildi.

Türk-İş'in araştırmasına net asgari ücret 1 Ocak 2000'de 145 dolarken, Temmuz 2000'de yüzde 8'lik artışa rağmen 139 dolara düştü. Araştırmada Eylül ayında ise asgari ücretin 131 dolara kadar düştü ifade ediliyor.

Söz konusu araştırmada, ayrıca, Ocak 2000'de aylık zorunlu gıda harcama tutarının yüzde 63,8'ünü, Temmuz 2000'de yüzde 57,5'ini karşılayan net asgari ücretin Eylül 2000'de ise zorunlu gıda harcamalarının ancak yüzde 50'lik bölümünü karşılar duruma geldiği belirtiliyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...