YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Kudüs'ten göklere yolculuk

Büyük Peygamber'in göklerin sonsuzluğunda Allah'a olan eşsiz "gece yolculuğu" Kur'an'da "İsra" Sûresi'nde anlatılır. O Peygamberliği'nin onuncu yılında bir gece vakti Mekke'den Kudüs'e gitti. Kudüs'ten de Allah'a yükseldi. Mirac'ın İslam kültüründe belirleyici bir yeri vardır.

Yeni bir Miraç Haftası'na girdik. Yahudiler'in 1967'de işgal ettikleri Kudüs'ün bütünü üzerinde hak iddia etmeleri, Ortadoğu'yu yeni bir savaşın eşiğine getirdi. "Barış Şehri" Kudüs, kan dökmeyi devlet politikası haline getiren Yahudiler'in elinde "Savaş Şehri"ne dönüştü.

Kudüs'ün son sahipleri Osmanlılar'dı. Osmanlılar'ın 1517'de başlayan yönetimi 1917'ye kadar aralıksız 400 sene sürdü. Kanuni Sultan Süleyman'ın eski şehri baştan sona kuşatan surları olmasaydı, uğruna her gün kan dökülen "Doğu Kudüs" olmazdı.

Yüzölçümü oldukça küçük olan Filistin yöresinin Hz. İbrahim'de birleşen dinlerin tarih ve kültüründe vazgeçilmez bir önemi vardır. Kudüs ve çevresinde hayat bulan kültür ve düşünce, dünya tarihinde Babil, Asur, İran, Mısır, Hint, Çin, Yunan ve Roma'dan çok daha etkili olmuştur.

Kudüs'ün kalbi "Mescid-i Aksa" ya da "Beyt-ül Mukaddes"tir. İslam Peygamberi Romalılar tarafın yıkılan Kutsal Mabet'in yerindeki bir kaya üzerinden göklere yükselmiş. İkinci Halife Hz. Ömer 638'de Kudüs'ü İslam dünyasına kazandırınca, ilk işi sözkonusu taşı bulup, onun üzerine ahşap bir mescit yaptırmak olmuş.

Günümüzde Kudüs'ün simgesi haline gelen sarı kubbeli "Kubbetü's Sahra" Hz. Peygamber'in göklere yükseldiği taşın üzerine daha sonra yapılmış. Kudüs'e giden, ilk önce onun mavi çinili sekizgen gövdesi üzerinde yükselen sarı renkli kubbesini görür. Kudüs Mekke ve Medine gibi, İslam dünyasının kutsal kentlerinden biridir.

Kudüs, sınırları içinde bulunan ülkeye sığmayacak kadar büyük, zengin ve derindir. Kudüs tarih kadar eskidir. Yalnızca milat değil, tarih de Kudüs'te başlar. Kudüs hiçbir zaman İsrail'in elli yıllık tarihine sığdırılamaz.

İsrail Doğu Kudüs'ü Filistinliler'e bırakmak zorunda kalacak. Çünkü üç bin yıllık tarih Müslümanlar'dan yana. Yahudiler Kudüs'te ev sahibi değil, yalnızca kiracılar.

Bir kültür şehirleriyle yaşar. Camiler, çarşılar, çeşmeler, surlar kültürün yaşayan somut görünümleridir. Bu yüzden Kudüs'süz bir "Filistin Devleti" düşünülemez. Çünkü Kudüs'ü bugüne Müslümanlar taşıdı. Ayrıca "Mescid-i Aksa"sız Kudüs de Kudüs olmaz.

İsrail, Ortaooğu'daki varlığını kan dökerek, kabul ettiremez. İsrailli yöneticiler, Filistinliler'i görmek zorundalar. Aslında onlar görmeseler de bütün dünya Filistinliler'i görüyor. İsrail Kudüs'ün gerçek sahiplerini tanımadan, bölgeye barış getiremez.

Filistin ve İsrailliler bu Miraç Haftası'nda Kudüs'te akan kanı durdurmalılar. İki toplum birbirinin varlığı tanımadan aynı topraklarda yaşayamaz. Son gelişmeler bu gerçeği, bütün dünyaya gösterdi.

Filistin'in ordusu, uçağı, tankı ve topu yok. Ancak hiçbir ülkenin toprağı artık askerlerle işgal edilemez. İşgal edilse bile, uzun süreli olmaz. İsrail nasıl Lübnan'dan çekildiyse, Doğu Kudüs'ten de çekilmelidir.

Ortadoğu'da Filistinliler önemli bir güç. Onların katılmadığı bir barış anlaşması uzun ömürlü olmaz.

İsrail, daha fazla kan dökülmesini istemiyorsa, başkenti Doğu Kudüs olan "Filistin Devleti"ni bir an önce tanımalıdır.


19 EKİM 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Nazif Gürdoğan

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...