YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Borsada tarihî çöküş

İMKB tarihî bir çöküş daha yaşadı. Hisse senetleri ortalama yüzde 9 değer kaybetti. Repoda günlük faiz yüzde 235'e çıkarken dolar 3 bin lira değer kaybetti. Mark yükseldi.

Bir süredir mali sektöre yönelik spekülasyonlar ve yüksek faizler nedeniyle sert düşüşler yaşayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile para piyasaları dün ilk seansta tarihî bir gün daha yaşadı.

Ulusal-100 Endeksi, yılın en düşük kapanış seviyesine gerileyerek 9,644.13 puana indi.

Yılın en yüksek kapanış değeri olan 18 Ocak'taki 19.577,27 puan ile kıyaslandığında, 10 ay 10 gündeki düşüş oranı yüzde 50.73 olarak gerçekleşti. Böylece, hisselerin ortalama değeri yarıya düşmüş oldu.

Seans içindeki en düşük değer bakımından ise, bu oran yüzde 53.2'ye ulaşıyor. İMKB 100 Endeksi, seans içinde en yüksek değer olarak 17 Ocak'ta 20.617.92'yi görmüştü. Bugünkü ilk seansta ise, endeks, en dip nokta olan 9,595.03 puana indi.

Yabancılar dövize yöneldi

Geçen hafta çarşamba günü öğle saatlerinde gecelik faizlerin yüzde 250'lere kadar ulaşan yükselişiyle düşüşünü hızlandıran endeks, geçen haftayı yüzde 15.7'lik bir değer kaybıyla kapatmıştı.

Haftanın önceki günkü ilk seansına Hazine ve Merkez Bankası'nın piyasada likiditeyi artırıcı önlemleri ve geçen hafta sonunda yaşanan düşüşe tepki niteliğinde gelen alımlarla moralli başlayan borsa, Merkez Bankası ve Hazine'nin müdahaleleri faiz cephesinde yaşanan hareketliliği ve yabancıların dövize olan talebini azaltmaya yetmeyince, önceki günü yüzde 1.96'lık bir kayıpla kapadı. Dün öğle saatlerinde dolar düşerken Alman Markı ile birlikte diğer dövizlerde ise önemli çıkışlar yaşandı.

İMKB Bileşik Endeksi, 2. seansta 2.44 puan azalarak 9,641.68 puandan kapandı. Endeks, günün tamamında ise 954.82 puan geriledi. Hisse senetleri ortalama yüzde 9.01 oranında değer kaybetti.

İMKB repo piyasasında günlük faiz ortalama yüzde 235, TL İnterbank'ında da ortalama yüzde 203 olarak gerçekleşti.

Merkez 700 trilyon sattı

Merkez Bankası verilerine göre dün piyasa 434.7 trilyon lira ekside açıldı. Bankanın 29 ve 30 Kasım tarihleri için belirlediği geçici rakamlar ise sırasıyla 1 katrilyon 4 trilyon TL ekside bulunuyor.

Merkez Bankası dün düzenlediği 7 günlük repo ihalesinde yüzde 108.41 ortalama basit faizle piyasayı 700 trilyon lira fonladı.

5 Aralık vadeli repo ihalesine 2 katrilyon 145,5 trilyon lira teklif gelirken, ortalama basit faiz yüzde 108.41, bileşik faiz yüzde 192.41 oldu.

İhalede en düşük ve en yüksek basit faizler sırasıyla yüzde 103.78 ve yüzde 111.05, bileşik faizler yüzde 179.44 ve yüzde 200.06 şeklinde oluştu.




Kağıda basmak için tıklayın.

Havada kriz var
Özel sektör havayollarında kriz derinleşiyor. Air Alfa ve Air Anatolia uçaklarına el konulduğuna ilişkin haberler, iki firma tarafından da şiddetle reddedildi
Köşklerde iftar keyfi
İstanbul'un tarihî köşkleri ve kasırları, Ramazan ayına, "eski Ramazanlar'ı gerçeğe dönüştürecek" atmosfer değişiklikleriyle hazırlanıyor. Fakat rezervasyonsuz gitmeyin
Memur 1 Aralık eylemine ısınıyor
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) üye memurlar, yurdun çeşitli yerlerinde oturma eylemi yaparak, yüzde 10'luk maaş artış oranını ve 2001 yılı bütçesini protesto ettiler. İstanbul, Diyarbakır, Kocaeli, Samsun, Kayseri başta olmak üzere birçok ilde eylem yapan KESK, Memur-Sen ve Kamu-Sen üyesi memurlar 1 Aralık'ta üretimden gelen güçlerini coşkulu biçimde kullanacaklarını açıkladılar.
YASED: Hükümet niyetini açıklasın
Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yöneyman, 57. Hükümet'in yabancı sermaye konusundaki niyetini ve görüşünü açıkça ortaya koyması gerektiğini söyledi. Yöneyman başkanlığındaki YASED Heyeti, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan tarafından kabul edildi. Yöneyman, kabulden sonra yaptığı açıklamada, 57. Hükümet'in, Tahkim Yasası ile ilgili Anayasa değişikliği, imtiyazlar, IMF Niyet Mektubu, Helsinki ve Davos zirveleri gibi olaylarda, yabancı sermaye ile ilgili tavrını geçmiş hükümetlere oranla farklı bir biçimde ortaya koyduğunu belirterek, buna rağmen, eksik kalan yönler bulunduğunu söyledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...