YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


MİT'in MGK'ya AB mesajı

MİT Müsteşarı Atasagun'un 4 gazeteye yaptığı "Kürtçe TV olabilir, irtica tehdit değil" açıklamasının, yarınki toplantı öncesinde MGK'ya yönelik bir "AB mesajı" olduğu belirtiliyor

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Şenkal Atasagun'un, iktidarla "yarı resmi" ilişkiler içinde olan 4 gazetenin temsilcilerine yaptığı açıklamalar, Ankara'yı karıştırdı. Atasagun'un açıklamaları, DSP ve ANAP tarafından olumlu karşılanırken, MHP sert tepki gösterdi. Muhalefet partileri FP ve DYP ise, daha ihtiyatlı bir yaklaşımla değerlendirler.

MGK öncesi "askere mesaj" olarak değerlendirilen açıklamalar konusunda, askerin nasıl bir tavır takınacağı merakla bekleniyor. Bu arada, Avrupa Birliği yanlısı çevrelerde, AB ile tıkanma noktasına doğru gitmekte olan diyalogun, Atasagun'un çıkışıyla yeni bir canlanma sürecine girebileceği yorumları yapılıyor.

Yarınki MGK öncesi

MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ve yardımcısı Mikdat Alpay'ın açıklamalarını, bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısından bir gün önce yapmaları dikkat çekti. Ankara'daki siyasi çevrelerde, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a yakınlığı ile bilinen Atasagun'un, "Askerlerle yüzde 100'e yakın aynı düşünüyoruz" şeklindeki açıklamalarıyla MGK öncesinde askerlere, özellikle AB konusunda bir mesaj vermeyi amaçladığı yorumları yapılıyor. Ayrıca, Şenkal Atasagun'un, daha çok sosyolojik kaygılardan hareketle yaptığı değerlendirmelerin, askerlerle MİT arasında bir ayrışmayı da beraberinde getireceğine dikkat çekiliyor.

Atasagun ne demişti

MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ve Yardımcısı Mikdat Alpay, dünkü gazetelerde yer alan açıklamalarında devletin Kürtçe televizyon yayını yapmasında fayda gördüklerini belirttiler. Atasagun PKK çizgisindeki Medya TV'nin Güneydoğu'da rahatlıkla izlendiğine ve örgüte propoganda imkanı sağladığına dikkat çekti.

MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un yardımcısı Mikdat Alpay da devletin anadili Kürtçe olanlara Türkiye'nin doğrularını anlatabilmek için Kürtçe'yi kullanması gerektiğini savundu. Atasagun Türkiye'nin çıkarı için terörist Abdullah Öcalan'ın idamına karşı çıktıklarını ve bu görüşlerini hükümete bildirdiklerini de ifade etti.

İrtica konusuna da değinen Atasagun dindar kitleyle şeriatçıları birbirine karıştırmamak gerektiğini vurguladı. Atasagun, "Türkiye'de yüzde 5 ile 8 arasında şeriatçı var. Ama başarı şansları yüzde sıfır" diye konuştu.




Kağıda basmak için tıklayın.

AB Anayasası hazır
AB'nin anayasası olarak nitelenen Temel Haklar Şartı, 7-8 Aralık'ta yürürlüğe girecek. Üye adayları da bu metne uymak zorunda. 54 maddelik Temel Haklar Şartı, Türkiye için "AB'ye giriş bileti"
Lobilerin ekmeğine yağ sürüyorlar
Türkiye'de yabancı lobilerin ekmeğine yağ sürmek isteyenlerin bulunduğunu belirten MHP lideri Bahçeli, "Hiçbir hedef, Türkiye'nin geleceğinden öncelikli değildir" dedi.
MHP: Hangi hakla konuşur!
MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un Kürtçe TV konusunda yaptığı açıklamalarna DSP temkinli yaklaşırken, MHP açıklamaları "kabul edilemez", ANAP "olumlu bir gelişme" olarak değerlendirdi. Milli Savunma Bakanı MHP'li Sebahattin Çakmakoğlu, açıklamaları 'ciddi' olarak değerlendirerek dikkate alınmalarını istedi. Sanayi Bakanı Kenan Tanrıkulu ise MİT'in Başbakanlığa bağlı bir kurum olduğuna dikkat çekerek, böyle bir açıklamanın ne hakla yapıldığının araştırılması gerektiğini söyledi. ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan ise Atasagun'un açıklamaları ile ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın Kürtçe TV konusundaki görüşlerinin teyit edildiğini söyledi. FP Genel Başkan Yardımcısı Veysel Candan da, Atasagun'un Kürtçe TV konusundaki açıklamalarını ise desteklediklerini söyledi. DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven ise Atasagun'un "Öcalan'ın idamını biz önledik" açıklamasına değinerek, "Biz liderlerin bu kararı aldıklarını sanıyorduk. Ancak gerçeğin öyle olmadığın ortaya çıkmıştır" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...