T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Bu bayram da evdeyiz

Ekonomik krizi nedeniyle geçim savaşı veren memur, ücretli ve emekli vatandaş bu bayramı da her zaman olduğu gibi evinde geçirecek.

Haftasonuna denk gelen Ramazan Bayramı'nın üç gün gibi kısa süreli olması birçok vatandaşı bayramda tatil yerlerine gitme düşüncesinden vazgeçirdi. Büyük şehirlerde yaşayan dargelirli ve sabit ücretliler hem kısa tatil hem de geçim savaşında şartların iyice ağırlaşması yüzünden bayramı köylerinde geçirmekten vazgeçerken, tatile çıkma gücü olan kesim de tatilin kısa olması nedeniyle evinde oturmayı tercih edecek.

Bayram tatili rezervasyonlarında yurtdışı tercihlerin yüzde 80, yurtiçi seyahat taleplerinin ise yüzde 50 oranında azaldığı bildirildi. Seyahat acentelerinin yetkilileri, ekonomik krizden etkilenen vatandaşların harcama yapmaktan çekinmeleri ve dövizin değerinin aşırı yükselmesi nedeniyle tatil programlarına ilginin önemli ölçüde azaldığını söylediler.

Rezervasyonlar yüzde 70 düştü

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise, Ramazan Bayramı'nda, tatile yönelik taleplerle ilgili, özellikle paket tur düzenleyen üyeleri arasında "mini bir telefon anketi" gerçekleştirdiklerini söyledi. Anket verilerini değerlendiren Ulusoy, "Türkiye içindeki tatil beldelerine yönelik rezervasyonlarda çok büyük düşüşler görülüyor. Bu düşüş oranı, geçtiğimiz yılın bayram dönemiyle kıyaslandığında yüzde 60-70'lere kadar ulaşıyor" dedi. "En çok ilgi gören bölgeler arasında Abant ve Kartalkaya başı çekiyor" diyen Ulusoy, buraların satışlarının ise oldukça iyi gittiğini belirtti.

Ze Tur yönetim Kurulu Başkanı Zeki Onurlu, turlara ilginin çok azaldığını belirterek, düzenledikleri turlardan bazılarını iptal ettiklerini ifade etti. Duru Turizm ve Asya Tur yetkilileri de bayram tatilinde yurtdışı tercihlerin yüzde 80, yurtiçi rezervasyonların ise yüzde 50 oranında azaldığını bildirdiler. Yüzde 50 indirim de yaramadı

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Yavuz Onur, yurtiçi ve yurtdışı tur taleplerinin çok az olduğunu söyledi. Onur, "İç turizm beklenildiği gibi çok hareketsiz. Eski bayramlarla karşılaştırıldığında yeterli talep yok" dedi. Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki turistik tesislerin tümü bayramda kapılarını açarken, "Bu Ülke İçin Seve Seve" kampanyası çerçevesinde yüzde 50'ye varan indirimlerle kampanya düzenleyen oteller, beklenilen hareketin sağlanamadığından yakındı.

Kuşadası Otelciler Birliği Başkanı Mehmet Akal İmre, doluluk oranlarının yüzde 10-15'e düştüğünü söylerken, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Türgen Şevki Bulut, Antalya yöresine az sayıda yerli turist beklediklerini bildirdi. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı Ahmet Barut: "Bayram umutsuz. Hepimizin umudu Avrupalı turistlerin geleceği Noel tatili ve yılbaşı tatili oldu" dedi. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Müfit Kaptanoğlu da, en büyük acentelerin bile sadece birkaç rezervasyon verdiğini söyledi.

Otogarlar bomboş

Türkiye'nin içinde bulunduğu kriz ortamından İstanbul Esenler Otogarı da nasibini aldı. Geçtiğimiz bayramlarda önemli yolcu hareketliliğine sahne olan Otogar'da, bayram öncesi büyük bir sakinlik gözleniyor. Yetkililer, geçmiş bayramlarda, otobüslerin bayrama bir hafta kala dolmasına rağmen, bu bayram sadece iki gün doluluk yaşandığını ifade ettiler.

Otogar Otobüs İşletmeleri A.Ş Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Muammer Başkan, bu bayram otogardan seyahat eden yolcu oranında yüzde 50'ye ulaşan bir azalma olduğunu söyledi.

Taşımacılığın en kötü yılı

Esenler Otogarı'nda, yolcu kapasitesinde yaşanan düşüşe neden olan faktörlerin başında, ekonomik krizin geldiğini ifade eden Başkan, "Bayram tatilinin hafta sonuna denk gelerek, tatilin kısa olması ve çetin geçen kış şartları, otobüsle seyahat edenler arasında bir azalmaya neden oldu"dedi.

Erzurum Es Dadaş Turizm Firması Müdürü Musa Şenay, ülkenin genelinde var olan krizin, otobüs firmalarını da olumsuz etkilediğini kaydetti. Otobüs taşımacılığın son 50 yılın en kötü dönemini yaşadığını ifade eden Şenay, "Eskiden otobüs firmaları için bayramlar bir umut ve kurtarıcı gibi gözüküyordu. Fakat son yıllarda yaşanan bayramlar, bizin için umut olmaktan çıktı" dedi.

 
UCUZ TRENE HÜCUM

Cep pazarında 4'lü rekabet başlıyor
Döviz yine yükselişe geçti

Dolar yılbaşından sonra artar

HAZİNE'DE BORÇLANMA İSTİFASI

ARABA SEVDASINI İÇİNİZE GÖMÜN
Taşıt alım vergisi tutarları, 1 Ocak 2002'den geçerli olmak üzere yüzde 53,2 oranında arttırıldı. 950 kg ve altında ağırlığa sahip 1 yaş grubundaki otomobillerin halen 533 milyon 800 bin lira olan taşıt alım vergisinin yeni yılda 817 milyon 780 bin liraya, 951-1.200 kg arasındaki otomobillerin de 891 milyon 370 bin lira olan alım vergisinin 1 milyar 365 milyon 570 bin liraya yükseleceği ortaya çıktı. Bu tutarlar, lüks otomobiller için derecesine göre 3 ile 1,5 kat arası artırılarak uygulanacak.
15 Aralık 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED