T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

R A M A Z A N

Rabbimiz, barış gönder yeryüzüne...

Rabbimiz, sana sonsuz hamd ü senalar olsun. Alemlere rahmet olarak gönderdiğin Resulüne, aline, ashabına salat ve selam olsun.

Rabbimiz... Biz, mü'minler olarak, kırık dökük oruçlarımızla, kırık dökük ibadetlerimizle, kimi zaman sana ve kullarına karşı, sana ve yarattıklarına karşı sorumluluklarımızı unutarak, kimi zaman hatırlayarak, ama gereğini layıkıyla yerine getirmeyerek, bizlere bahşettiğin Ramazan-ı Şerif'in nihayetine geldik.

Rabbimiz, sen merhametlilerin en merhametlisisin. Bizim noksanlarımızı, hatalarımızı, zaaflarımızı, günahlarımızı bağışla... Oruçlarımızı, namazlarımızı, niyazlarımızı kabul buyur.

Rabbimiz; akılların alamayacağı, yüreklerin dayanamayacağı acılar var... O acıları senin rahmetinden, merhametinden başka hiç bir şey dindiremez.

Büyük yoksulluklar, büyük mahrumiyetler var. Onları da, senin sonsuz kereminden başka hiç bir şey gideremez.

Rabbimiz; kutlu oruç günlerinde ve Bayram-ı Şerif'te, rahmetinle, kereminle o acıları dindir, o yoksullukları, o mahrumiyetleri gider. Hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva ihsan et. Zenginlerimize, yoksulları göster; hicabından yoksulluğunu söyleyemeyen yoksulları... Sofrasında aş olmayan, sırtında giyeceği, evinde yakacağı olmayan, hastası olup da doktora gidemeyen, ilaç alamayan yoksulları göster...

Zengin babanın kalbine sıcaklık ver. Kendi hanesi gibi, fakir babanın hanesi de bayramda şenlensin diye, senin verdiklerinden, senin yolunda harcasın.

Rabbimiz; yeryüzünün bütün çocuklarına, bayram sevincinden bir hisse ver.

Bütün annelere, bütün babalara, bütün kardeşlere, bütün fakirlere, bütün zenginlere, Ramazan-ı Şerif'in bereketinden bereket, Bayramın heyecanından bir heyecan ver.

Rabbimiz, artık sadece güçlülerin haklı sayıldığı, zayıfların, haklı da olsalar haksızlığa uğratıldığı şu yeryüzünde, adaletsizliğe, haksızlığa uğratılan kullarının yüzlerini güldür. Onları varisler kıl. Onlara, dünyada ve ahirette güzellikler ihsan et.

Senin kullarına kötülük edenleri, haksızlık edenleri, adaletsizlik edenleri ıslah et. Onlara, iyiliğin lezzetini tattır. Onları adaletin güzelliğiyle tanıştır.

Rabbimiz sen, 'iki doğu'nun ve 'iki batı'nın, yerin ve göklerin ve herşeyin Rabbisin. Doğuya ve batıya, yeryüzünün her tarafına, göklerin her tarafına esenlik gönder, barış gönder.
Amin...

BİR AYET

Mallarını gece gündüz, gizli ve açık Allah yolunda verenlerin ödülü Rab'leri yanındadır. Onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir. Bakara, 274

BİR HADİS

Allah katında arkadaşların en iyisi, arkadaşına iyilik edendir. Komşuların en iyisi de komşularına karşı iyi davranandır. Tirmizi


'Ramazan ayındaki dayanışma takdire şayan'

Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, Ramazan'da vatandaşların gerçekleştirdiği dayanışmanın takdire şayan olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Ramazan ayı boyunca vatandaşların gerçekleştirdiği dayanışma ve yardımlaşmanın takdire şayan olduğunu bildirdi. Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Ramazan ayı boyunca gerçekleştirdiği etkinlikler konusunda başkanlığın yeni hizmet binasında basın toplantısı düzenledi. Araştırmalara göre, Ramazan ayında toplumun yüzde 80'nin oruç ibadetini yerine getirdiğini vurgulayan Yılmaz, bu ayda alkol tüketiminde ve trafik kazalarında büyük ölçüde azalma olduğunu bildirdi. Yılmaz, "Ekonomik krizin toplumun bütün kesimlerini etkilediği bir ortamda, vatandaşlarımızın gerçekleştirdiği dayanışma ve yardımlaşma takdire şayandır. Bu yardımlaşma milletimizin zor şartlarda her türlü fedakarlığı yaptığının bir göstergesidir" dedi. Yılmaz, Katolik dünyasının dini lideri Papa 2. Jean Paul'ün insanlığın huzur, barış ve dayanışması için yahudi ve hıristiyanlara yaptığı müslümanlarla birlikte oruç tutması çağrısını olumlu bulduklarını da kaydetti.

 
KISSADAN HİSSE
Hür olan, köleden ne ister?

Padişahın biri veziriyle beraber şehirde halk arasında dolaşıyordu. Padişahın geldiğini gören herkes ona hürmet ediyor, tezahüratta bulunuyordu. Padişah çarşı sokaklarında gezerken dükkânından çıkmayan bir adam görüp yanına vardı. Fakat dükkândaki zat, padişahın geldiğini gördüğü halde oralı bile olmadı. Sanki görmemezlikten geliyordu. İçerdekinin derviş olduğunu anlayan padişah iyice sinirlenmişti:
-Şu dervişin cezasını verin! Ne edepsizlik bunun yaptığı! diye gürledi.
Derviş yine istifini bozmadan vezire dönerek: -Ağana söyle, hükmünü kendisine muhtaç olanlar üzerinde icra etsin. Kendisinden birşey istemeyen bir kimseye ahkâm kesmeye kalkmasın. Benim Allah'tan gayriye ihtiyacım yok ve hürmet de etmem. Dünyadan el-etek çekmiş bir kimsenin padişahla ne işi olur, der.
Büyüklere saygısı olduğu anlaşılan padişah, dervişin sözlerini doğru bulup:
-Derviş doğru söylüyor. Ona bu sözlerinden dolayı ihsanda bulunun, der.
Dervişe padişahın iradesini bildirip ne istediğini sorarlar. O şöyle söyler:
-Benim sizden ne isteğim olur? Hür olan köleden bir şey ister mi?
Bu sözleri duyan padişah üzülmüştü. Dervişe:
-Ben köle miyim de böyle konuşuyorsun? diye sorar.
Derviş, vakârla sözünde ısrar eder ve:
-Elbette sen kölesin. Nefsin seni esir almış, hatta başına yularını bile geçirmiş, istediği gibi idare ediyor. Sen nefsini tatminden başka bir şey düşünüyor musun? Ancak senin gibi nefislerine kul-köle olanlar senden ödül ve yardım beklerler. Ben nefsimi esir aldım. Ondan dolayı da hürüm ve senin yapacağın en ufak bir yarıma ihtiyacım yok. Olsa olsa hür olanlar, köleye yardımda bulunur. Şu anda sen de böyle bir yardıma lâyık bir köle değilsin, dedi.
Hakikaten derviş doğru söyledi. Çünkü Efendimiz (s.a.s.): "Sizin en büyük düşmanınız iki kaşınızın arasındaki nefistir" buyurmuşlardır.
Bir insan nefsine uydu mu, esir demektir.

Eminönü'nde Canat rüzgarı
Ünlü tiyatro sanatçısı Hasan Nail Canat bu kez Sultanahmet'te idi. Eminönü Belediyesi'nin Ramazan etkinlikleri kapsamında ekibiyle birlikte sahneye çıkan Canat, "Gün Ola Harman Ola" isimli tiyatro oyununu sergiledi. Oyun, zaman zaman bir orta oyunu havasına bürünürken, Canat özellikle irticalen yaptığı esprilerle izleyicileri kahkahaya boğdu.
15 Aralık 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED