T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Minyatürlerde 1112 yıl

Minyatür sanatçısı Nusret Çolpan ve Rusya Müslümanları Türkiye Temsilcisi Cafer Özlevent, İslam'ın Rusya topraklarında yeşermesinin 1112. yılında, Ahmet Yesevi'yi vurgulayan eserlere imza attılar

İslamiyet mesajının Rusya'ya ulaşmasının 1112. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, Rusya Müslümanlarının Merkezi Dini Nezareti Türkiye Temsilcisi Cafer Sadık Özlevent ile Mimar Nusret Çolpan'ın, Rusya Müslümanlarının Merkezi Dini Nezareti Başkanı Şeyhülislam Talgat Tacettin'in 20. hizmet yılı anısına taktim ettiği minyatür ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e taktim ettiği 'Kremlin' minyatürleri büyük ilgi görüyor.

Bugüne kadar bir çok ülkenin devlet başkanı ve dini liderlerine sayısız eser sunan ve İstanbul metrosu için de minyatür eserleri hazırlayan Çolpan, son çalışmasında Ahmet Yesevi'yi ön plana çıkararak, İslam'ın halka halka dünyaya yayılışını anlatmak istediğini söyledi. Çolpan, eserinde İslam'ın ilme verdiği önemle, hayır işlerini anlatan çizgileri ön plana çıkardığını vurguladı.

Çok şey anlatan bir eser

Eserinde yer alan bayrağın, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Şeyhülislam Talgat Tacettin'in tasarımıyla gerçekleştiğini anlatan Çolpan şunları söyledi:

"Bayrakta yer alan beyaz şerit 'fetrat dönemi'ni ifade ederek, bu coğrafyada yaşayan insanların hiç bir zaman inançsız kalmadıklarını anlatır. Yeşil çizgi de hicri 310 yılında burada yaşayan insanların İslamı kabul ettiklerini gösterir. Siyah çizgi ise, İslam devletinin yıkılışı, Kazan Hanlığı'nın kara günlerini göstermektedir. Eserde yer alan kırmızı şerit ise 70 yıl süren komünizm dönemini, yeşil renk ise İslamın sonsuza kadar ayakta kalmasını sembolize eder."

Rusya Müslümanlarının Merkezi Dini Nezareti Türkiye Temsilcisi Cafer Sadık Özlevent ise, Çolpan'ın eserinin alt bölümünde Rusya'da bugüne kadar görev yapmış olan müftülerin resimlerinin de yer aldığını ifade ederek "BM 2001 yılını gönüllüler yılı olarak ilan etmiştir. Minyatür sanatçısı Çolpan'da eserlerini hiç bir karşılık talep etmeden gönüllüler yılına uygun olarak dini lider ve devlet başkanlarına bağışlamaktan çekinmemiştir" dedi.

Minyatürle 25 YIL

1952 yılında Bandırma da doğdu. İlk ve orta eğitimini Bandırma da tamamladı. Daha sonra Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. Bu yıllarda Tıp Tarihi Enstitüsü'nde Prof. Dr. Süheyl Ünver ve Azade Akar'dan Türk süsleme sanatı üzerine dersler aldı. Sanatçı en çok, Kanuni devrinde yaşayan Matrakçı Nasuhi'den etkilenmiş. 25 yıldır Minyatür çalışması yapan Çolpan'ın yurtiçi ve yurdışındaki değişik koleksiyonlarda 250'nin üzerinde eseri bulunuyor. Çok sayıda kişisel sergi açan sanatçı, bir çok yurt içinden ve dışından verilen bir çok ödülün de sahibi.

Eserde ne anlatılıyor?

Eserin sol üst köşesinde hilal içinde yer alan cami, Tataristan Cumhuriyeti'nin Bulgar İslam devletinde bulunan ve Tataristan Cumhurbaşkanlığı tarafından restore edilerek ibadete açılan camii. Minyatürün tam ortasındaki lale figürü de Rusya Federasyonu ve bağımsız devletler topluluğundaki imamların omuzlarında yer alan ramsı. Eserde, Ufa'da bulunan ve 2. Katerina'nın emirleri ile yaptırılan cami de göze çarpar. Bu caminin avlusunda son dört şeyhülislamın kabirleri yer almaktadır. Eserde bütün dönemleri kuşatıcı birliktelik söz konusu.

 
Güldürenler anıtlaştı
42. Nasreddin Hoca Şenliği'nde açılacak Gülmece Anıtı'nda İsmail Dümbüllü'den Münir Özkul ve Ferhan Şensoy'a kadar bir çok ustanın büstleri olacak
Klasik müzik dinlemek gri hücre ister!
Londra'daki Maudsley hastanesinden Psikiyatrist Dr. Raj Persaud, yaptıkları deney ve araştırmalar sonucunda klasik müziği sevmenin daha çok beyin gücü gerektirdiğini ortaya koyduğunu belirtti. Buna göre beyindeki gri hücreler azaldıkça pop müzikten hoşlanma artıyor. Dr. Persaud'un, hastaneye yatan ruh sağlığı bozuk hastalar üzerinde yaptığı deney ve araştırmalardan çıkan bu sonuç, BBC Müzik Magazin dergisinde yayınlandı. Doktor, yapılan deney ve gözlemler sonucunda, beyin gücü azalan hastalarda klasik müzikten pop müziğe doğru bir kayma olduğu, ancak hiç bir zaman bunun tersi olmadığını söylüyor.
Pop beyni tembelleştiriyor
"Bunun anlamı, klasik müziği dinlemek ve sevmek için beyindeki gri hücrelere ihtiyaç var, çünkü güçlü bir zihinsel faaliyet gerektiriyor. Ancak pop müzik için güçlü bir entelektüel çabaya gerek duyulmuyor. Böylece, beyindeki gri hücreler azaldıkça pop müzikten hoşlanma daha çok artıyor" diyerek bulgularını açıklıyor. Beyindeki gri hücreler, insanların algı, düşünme, hatırlama gibi faaliyetlerin gerçekleştiği hücreler olarak biliniyor. Bu hücreler ne kadar çok ve aralarındaki iletişim ne kadar fazla olursa, kişinin zihinsel sağlığı o kadar sağlıklı oluyor. Persaud'un bu tezini, İtalya'dan bir meslektaşı, nörolog Dr. Giovanni Frisoni de destekliyor. "Bulgulara rağmen, müzik zevkinin kişisel ve kültüre bağlı olduğunu da göz ardı etmemek gerek" diyen bilim adamları, bu konuda daha fazla araştırma yapmaları gerektiğini ve daha sağlam kanıtlara ihtiyaç duyduklarını da ekliyorlar.
27 Haziran 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED