T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Argun'da şanlı direniş

Argun Vadisi'nde Ruslarla Çeçenler arasında ağır çatışmalar yaşanıyor. Vakum bombaları, helitopter ve tank kullanan ancak ağır zayiat veren Rus birliklerine takviye gönderildi. Kayıplar üzerine Rusya Gürcistan'ı suçlamaya başladı.

Çeçenler ile Ruslar arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken her iki taraf da ağır zayiatlar veriyor. Rusların savaş helikopterleri ve tanklar ile katıldıkları çatışmalar özellikle Gürcistan sınırına yakın Argun bölgesinde bütün şiddetiyle devam ediyor. Çeçen kaynakları, Argun bölgesinde Emir Abdurrahman komutasındaki Çeçen birlikleri ile Rus ordusu arasında pazar günü meydana gelen çatışmalarda 75 Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Aynı çatışmada 8 mücahidin de şehit olduğu bildirildi.

Amerikalılar bile var

Emir Abdurrahman komutasındaki mücahitler ile Rus birlikleri arasında önceki akşam meydana gelen ve 5 saat süren çatışmalarda da 60 Rus askerinin öldürüldüğü açıklandı. Rusların "vakum bombaları" ile de saldırdıkları mücahitler 7 şehit verdi. Sharoevski bölgesinde de bir Rus helikopterinin düşürüldüğü açıklandı. Mücahitler önceki gece Avtorhanovski'deki Rus karargahına saldırdı. Yarım saat süren çatışmada onlarca Rus askeri öldürüldü. Çeçenler, Cohar, Gudermes, Argun, Nozhai-yurt, Urus-Martan, Naur ve Vedeno bölgelerinde devam eden çatışmalarda 40'ın üzerinde Rus askerini öldürdüklerini açıkladılar.

Rus kaynakları ise Gürcistan sınırındaki çatışmalarda 21 Çeçen savaşçının öldürüldüğünü bildirdi. Rus sınır muhafızları tarafından yapılan açıklamada, Gürcistan sınırındaki dağlık arazide iki gündür devam eden çatışmalarda 21 Çeçen mücahitin öldürüldüğü, Rus güçlerinden ise bir kişinin öldüğü, 8'inin yaralandığı bildirildi.

İnterfaks ajansında yayınlanan haberde ise Rusya Savunma Bakanlığı ve sınır muhafızlarının bölgeye takviye güç gönderdiği belirtilirken, Rus yetkililer önceki gün bölgede Arap kökenli olan Hattab kod adıyla tanınan önemli bir Çeçen kumandan komutasındaki Türk, Azeri ve Arap kökenli yüz kadar savaşçının yakalandığını duyurdular. Rus televizyonu dün Hattap komutasındaki şehit mücahitlerin görüntülerini televizyonda yayınladı. Şehitlerin çoğunun yanında Türkçe ve İngilizce Kur'an bulunduğu gözlendi. Rusya, şehitlerin arasında Arap, Türk, Afgan ve Amerikalıların da bulunduğunu açıkladı.

Ruslar acizliklerini gizleme telaşında

Argun Vadisi'nde devam eden ağır çatışmalar Rusya'nın Gürcistan'a yönelik Çeçenleri desteklemesi ile ilgili eski suçlamalarını yinelemesine sebep oldu. Rus birlikleri komutanı General Genadi Trosev, Gürcistan'ın Pankisi Vadisi'nde Çeçen savaşçılara barınak verdiğini ileri sürerek "Gürcistan yönetimini bu konuda defalarca uyardık. Pankisi Vadisi'nden Argun'a geçen Çeçenler Rus askerlere karşı savaşmaktadır" dedi.

Gürcistan Parlamentosu Savunma ve Milli Güvenlik Komisyonu Başkanı Giyorgi Baramidze, Rus generalin suçlamalarına cevaben sert bir ifade kullanarak, "Rus askerleri kendi acizliklerini örtmeyi amaçlayıp Gürcistan'ı Çeçenleri desteklemekle suçlayarak gülünç duruma düşüyor" dedi. Bu arada, Starie-Atagi köyünde 7 arkadaşıyla oynarken bir bombanın patlaması sonucu yaralanan Çeçen çocuğun dün kaldırıldığı hastanede öldüğü belirtildi.

 
Sırp kasabı teslim edildi
Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, Belgrad'da, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi`nin (USSM) bir yetkilisine teslim edildi.
AKPM: Türkiye yetersiz kaldı
İsrail yapımı cep telefonlarına yasak
Batı Şeria'nın Cenin kentinde, İsrail cep telefonu şirketlerinin ürünlerinin satışı yasaklandı. Vali Vekili Haydar İrşid, İsrail'in iki büyük cep telefonu şirketi Cellcom ve Pelephone telefonlarının satışlarının, Filistinlilerin İsrail ürünlerini boykotunu teşvik etmek ve güvenlik nedenleriyle yasaklandığını söyledi. İrşid, geçmiş dönemlerde ankesörlü ve cep telefonları ile gerçekleştirilen bombalı saldırıların, bu uygulamayla önleneceğini savundu. Telefonlar, Filistinlilerin öldürülmesi için bubi tuzağı olarak kullanılabiliyor. Nablus'ta geçen hafta bir Filistinli telefon kulübesinde öldürülmüştü. Filistinli yetkililer, İsrail'i telefona bubi tuzağı kurmakla suçlamıştı.
'Küresel direnişçiler' tren kiraladı
İngiliz globelleşme karşıtları, İtalya'da 20-22 Temmuz arasında yapılacak G-8 zirvesini protesto etmek amacıyla Cenova'ya trenle gitmeye hazırlanıyor. İngiliz globalleşme karşıtlarının, İtalyan yetkililerin sınırı kapatma olasılığına karşı Fransız Demiryolu Şirketi SNCF'ten 12 vagonlu ekspres trenden yer ayırtarak 60 bin sterlin ödeme yaptıkları belirtildi. Rezervasyonların "Globalise Resistance" (Küresel Direniş) adlı kuruluş tarafından yapıldığı, polisin eylemcilerin trenine "Anarşist Ekspress" adını taktığı belirtildi. G-8 zirvesinde 100 bin globalleşme karşıtının italya'nın Cenova kentine gitmesi bekleniyor.
29 Haziran 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED