T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

İş dünyası kaynıyor

Yapılan son zamlardan sonra ek vergi hazırlığı toplumun tüm kesimlerini tetikledi. Ekonomistler ek vergiyi ahmaklık olarak nitelerken işadamları 'bittik' diyor.

Hükümetten üretimi artıracak önlemler beklenirken, ek vergilerle karşılaşan ekonomist, işadamı ve çalışanlar ile esnaf patlamanın eşiğine geldi. İşadamları bile toplu yürüyüşten bahsetmeye başladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bakanlar arasında yaşanan tartışmalar, reel kesimin huzursuzluk katsayısını yükseltiyor, kimyasını bozuyor" dedi. Şubat krizinden bu yana "reel kesimin nekahat döneminde" olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, getirilmesi planlanan ek vergilerin hastayı komaya sokacağını savundu.

Deli Dumrul usulü tahsilat

Ek vergilerin zaten kriz içinde olan sektörü iyice bunalttığını kaydeden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, hükümetin odaları ve sendikaları toplu yürüyüş yapacak hale getirdiğini söyledi. Yurtdışına çıkışlarda alınacak verginin Deli Dumrul usulü para toplamak olduğunu söyleyen Mehmet Yıldırım, mükellefler üzerinde yeterince vergi yükü bulunduğuna dikkat çekti. Yıldırım, "Artık işletmeler vergi yüzünden işi bırakacak" derken, yatırımların durduğunu ve yabancı sermayenin ülkeye gelmediğini dile getirdi.

İşadamı tenis topuna döndü

Hükümetin bir yanlış üzerine sürekli yeni yanlışlar işlediğini söyleyen Mehmet Yıldırım, "Hükümetin özel sektörü tenis topu gibi kullanması, odaları sendikaları toplu yürüyüş yapacak hale getirdi."

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez de, vergilerin vatandaşı bunalıma ittiğini, geçim sıkıntısının inanılmaz boyutlara tırmandığını bu durumda halkın önüne yeni ek vergilerle çıkmasını tasvip etmediklerini söyledi. Hükümetin bu uygulamasının Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten Üzülmez, "Ek vergiler Anayasa'nın 'Verginin ödeme gücüne göre alınacağı' ilkesi ile bağdaşmamaktadır" dedi.

Seviğ: Ek vergi ahmaklık

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Veysi Seviğ de, dolaylı vergileri artırmanın 'ahmaklık' olduğunu söyledi. Seviğ, en fazla harcamayı devletin yaptığını hatırlatarak, ek vergilerin öncelikle kamunun giderlerini artırdığını vurguladı. Kriz dönemlerinde üretimi teşvik edilmesi gerektiğini belirten Prof. Seviğ, "Güven bunalımının yaşandığı bir ortamda yatırımcıyı ürkütecek ek vergilerden kaçınılmalı. Devlet, bu şekilde istihdamın önünü kesiyor" dedi.

Hükümet kaynak arayışı sırasında üretimi hep ıskaladığını söyleyen Seviğ, "Üretime geçen yeni firmalardan 3 yıl hiç vergi almamak gibi pek çok önemli argümanı kullanılmıyor" dedi. Seviğ, ek vergiden lüks tüketim için vergi düzenlemesi yapılmasını istedi.

 
Tüketici tepki gösterecek
Sivil toplum kuruluşları hükümetin ardarda yaptığı zam ve ek vergilere karşı tepkilerini artırıyor. Tüketiciler kamu araçlarını keyfi kullanan yöneticilere dava açacak.
Borsaya telekom kilidi
Derviş'in Telekom'da sorununu ülke krizine dönüştürerek IMF'yi devreye sokması piyasayı kilitledi. Borsa 11 bine gerilerken dolar 1 Milyon 270 bine çıktı.
İhlas: Takvim Temmuz'da
Tasfiyesine karar verilen İhlas Finans Kurumu'nda tasfiye işlemleri sürerken, kurum yetkilileri Temmuz ayının sonunda ödeme takvimi açıklanacağı bildirildi.
Türkbank'ın tasfiyesi durduruldu
Krediyi kapan Sabancı: Gözüm aç oğlu aç be
Alman Yatırım Bankası Kreditanstalt Für Wiederaufbau (KFW), EnerjiSA A.Ş.'nin inşa ettiği 3 yeni otoprodüktör santralına, 167 milyon Euro tutarında finansman sağlayacak. Krediye ilişkin anlaşma, dün İstanbul'da imzalandı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı ve Hazım Kantarcı'nın da hazır bulunduğu Sabancı Center'daki törende, KFW Başkan Yardımcısı Norbert Kloppenburg, Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Enerjisa Genel Müdürü Yaman Akar anlaşmaya imza koydu. Toplantıda projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Sakıp Sabancı: "Gözüm doymuyor. Yeni yeni projeler, yeni yeni yatırımlar. Gözüm aç oğlu aç be..." dedi.
29 Haziran 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED