T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

İlaçta sıkıntı dorukta

Eczanelerin ilaç stoku bitti. Hayati önemi haiz kalp ve şeker hastalarının kullandığı ilaçlar bulunmuyor. Vatandaş ve eczacı çaresiz.

İstanbul, Ankara ve İzmir Eczacı Odaları yaptıkları ortak açıklamada, ödemelerdeki aksaklıkların birkaç ay içerisinde düzelmemesi durumunda eczanelerin ilaç dağıtım kanallarının üzerine, ilaç dağıtım kanallarının ise ilaç sanayinin üzerine yıkılacağını iddia ettiler. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Erkan Önsel, düzenlenen basın toplantısında, 3 büyük ilin eczacı odalarının ortak açıklamasını okudu.

Ekonomik krizin doların dalgalanması ile ithal ilacı da vurduğu belirtilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın doları 820 bin lira olarak sabitlediği kaydedildi. Ortak açıklamada, şu görüşler dile getirildi: "Bakanlık ithalatçılardan fedakarlık yapmalarını istiyor. Onlar ise bu rakamı yetersiz görüyor olmalılar ki, ithal ilacın hastalara ulaşımında sıkıntılar başladı. İthal ilaçlarda yaşanan sıkıntılar giderek yaygınlaşıyor. İthal ilaç, piyasaya tevzi bir şekilde (birkaç adet) dağıtılıyor. Eczanelerde ise stok yoktur, stok yapabilecek ekonomik güç de kalmamıştır.''

Eczanelerin bayram öncesinden bu yana ellerindeki ithal ilacı tükettiği, bugünlerde ithal ilaç firmalarının, ithal ilacı birkaç adet olarak ya peşin para ile ya da 15-20 gün vade ile sınırlayarak verdikleri kaydedilen açıklamada, eczacının ithal ilaçtan zarar ettiği savunuldu.

Eczanelerin dayanacak gücü kalmadığı, ithal ilaçtaki vadelerin kısalığı ile kamu kurumlarının ödeme zamanının açılmasının sorunun esasını oluşturduğu vurgulanan açıklamada, bu durumun kamu kurumlarının 18 iş gününde ilaç ödemelerini yapması ve ithal ilacın eczanelere en az 30-45 gün vadeyle verilmesi yollarıyla çözülebileceğine işaret edildi.

İlaç ödemelerinde öncelik

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Sorunun özü, devletin ilaç ödemelerine öncelik vermesinde yatmaktadır. Ödemelerdeki aksaklıklar birkaç ay içerisinde düzelmezse Türkiye'de ilaç üretimi duracaktır. Bu aksaklıklar giderilmediği takdirde, ölüme terkedilen hastanın sorumluluğunu Sağlık Bakanlığı ve ithalatçı firmalar taşıyacaktır." Öte yandan eczanelerde sürekli kullanılan şeker ve kalp ilaçları gibi hayati önemi sahip birçok ilaç tükendi. Hasta vatandaşlar, yakınları ve eczaneler çaresiz kaldılar.


 
800 binin üstü haram
Piyasaların dolara kilitlendiğini belirten ASO Başkanı Çağlayan, 800 bin liranın üstünün dolar için yüksek olduğunu belirterek, "Bunun üstü haramdır" dedi.

Piyasa kilitlendi
Para piyasaları ve borsa bugün yapılacak hazine ihalesi ile açıklanacak enflasyon rakamlarına kilitlendi. Dolar çıkışını sürdürürken borsa endeksi düştü.

Hazine 4 aylık ihale ile vatandaşa borçlanacak
Hazine'nin nisan ayında yapacağı 5 ihaleden ilki bugün yapılıyor. Dört ay vadeli ihalede en az 500 trilyon liralık net borçlanma öngörülüyor.

Batıkların faturası çalışana çıkacak


'Dana'yı geni bozan İngilizler delirtti
Türkiye'de et fiyatlarının Avrupa'dan 4 kat daha pahalı olduğu belirtildi. Al-Et Genel Müdürü Zafer Erel, Türkiye'de yıllık kişi başına düşen et tüketimin 25 kilo, Avrupa ülkelerinde ise 60 kiloyu bulduğunu bildirdi. Türkiye'de "Deli Dana" hastalığına rastlanmadığını vurgulayan Erel, "İngiltere'nin genlerle fazla oynama isteği, deli dana hastalığının ortaya çıkmasına neden olmuştur" dedi.
3 Nisan 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED