T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

3 katrilyon tasarruf

Hükümet Sözcüsü Yücelen Bakanlar Kurulu'nda ağırlıklı olarak tasarruf tedbirleri üzerinde durulduğunu açıkladı. Yücelen, 3 katrilyon civarında iç kaynak tasarrufu beklediklerini söyledi.

Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda ekonomik krizden çıkmak için "gelir getirici işlemlerden ziyade, tasarruf ağırlıklı kaynak" arayışlarına gidileceği açıklandı. Toplantıdan sonra açıklamayı Hükümet Sözcüsü Rüştü Kazım Yücelen yaptı. Yücelen, ekonomik programa ve niyet mektubuna son şeklinin en kısa zamanda verileceğini söyledi.

Devlet Bakanı Yücelen, 2,5-3 katrilyon civarında iç kaynağın tasarlandığını bildirdi. Yücelen, yaklaşık 4 saat süren Bakanlar Kurulu sonrası, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yücelen, "tasarruf önlemleri ile beklenen rakam nedir?" şeklindeki bir soru üzerine, "Bunların cevabını ilgili bakan olarak rakam olarak söyliyeyim. 2,5-3 katrilyon civarında iç kaynak tasarlanmaktadır diye cevap vereyim" dedi. Yücelen "tasarrufla ile ilgili önlemlerden vergi mi kastediliyor" şeklindeki soru üzerine de, "Mevcutta tasarruf etmeye yönelinecek" cevabını verdi.

Yücelen, bakanlıkların kendi cari harcamalarında gönüllü olarak vazgeçebilecekleri kısmı vazgeçeceklerini, diğerlerinde Başbakan Bülent Ecevit'in görevlendireceği bir koordinatör bakan veya Başbakanlık Müsteşarı'nın ilgili müsteşarlarla birlikte, tüm bakanlıkların bütçesinde tasarrufa gidileceğini söyledi.

Yasalar birleştirilecek mi?

Yücelen, öncelikli yasalar birleştirilmesine yönelik bir soruya ise şöyle cevap verdi: "Bu hafta Meclis'te görüşülecekleri saydım. Bunların yasalaşması için teknik detayı Meclis'tekiler bilirler."

Bakan Yücelen, bu hafta hangi yasaların görüşüleceği konusuna açıklık getirirken, bunların bütçe kanununda değişiklik yapan Kanun, Yetki Kanunu, Doğalgaz Kanunu ve Şeker Kanunu olduğunu söyledi. Yücelen, şu anda imzası tamamlanmak üzere olan kanunlar arasında da Kamulaştırma Kanunu, Kamu Borçlanma Yasası ve Bankalar Yasası'nda değişiklik yapan Kanun Tasarısı olduğunu, bu kanunların hafta sonuna kadar sevkedilmiş olacağını söyledi. Yücelen, bazı yasaların Kanun Hükmünde Kararnama ile çözülmesinin düşünülüp düşünülmediği sorusuna, "Hayır öyle birşey gürüşülmedi" dedi.

IMF'ye niyet mektubu

Bakan Yücelen kamu personelinin ücretleriyle ilgili soru üzerine, "Hayır daha Yetki Kanunu çıkmadı" demekle yetindi. "IMF'ye Niyet mektubu ne zaman verilecek" sorusuna ise net bir cevap vermedi.

Bakan Yücelen TELEKOM'un özelleştirilmesi Yasası'nın imzaya açılıp açılmadığına ilişkin bir soru üzerine de, o yasanın da hazırlandığını, önümüzdeki 2-3 gün içinde imzaya açılacağını bildirdi. Kamu bankalarına ayrılacak ödenekle ilgili bir başka soru üzerine de Yücelen, bu konunun yarın Meclis'te dile getirilmesinin daha iyi olduğunu düşündüğünü belirtirken, "Halk Bankası'na 54 trilyon lira sadece" ifadesini kullandı.

 
'Derviş yanlış yapıyor'
Devlet Bakanı Derviş'in kendilerini ziyaret etmemesini eleştiren FP lideri Kutan, "Anamuhalefet ne diyor bu meselede diye kimse gelip bizimle bir fikir alışverişinde bulunmuş değil" dedi.
Krizi üretim çözer
Türkiye'de özgüvenini kaybetmiş bir yapının bulunduğu ve bu yapıyla krizi aşmanın mümkün olmadığını belirten Tayyip Erdoğan, "Üretim ekonomisine geçilmeli" dedi.
'Her bahar bir gülle başlar'

'Önce geçim hemen seçim'

CHP'de istifa fırtınası sürüyor
Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) aralarında partinin eski yöneticilerinin de bulunduğu 30 kişi istifa etti. The Marmara Oteli'nde düzenlenen toplantıya CHP eski il sekreteri Fuat Keskin ve CHP eski il yöneticisi Duygu Büke ile partililer katıldı. Törende konuşan Duygu Büke, "CHP'den değil, Deniz Baykal'ın partisinden istifa ediyoruz" dedi. Yapılan konuşmanın ardından rozetlerini çıkaran partililer, istifa dilekçelerini İstanbul İl Başkanlığı'na sundu. Bu arada Samsun'da da Deniz Baykal'ın parti içi politikasını eleştiren ilçe başkanlarının da aralarında bulunduğu 150 partili istifa etti. 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Deniz Baykal'ın politikalarını eleştiren CHP'liler toplu halde istifa ettiklerini söyledi. İstifa edenlerin arasında CHP'de yöneticilik yapan, ilçe başkanlığı görevinde bulunanların da yeralması dikkat çekti. 150 kişi adına basın açıklaması yapan CHP Samsun milletvekili adayı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Samsun Şube Başkanı Nilüfer Alptekin, "Bu istifalar kesinlikle geri çekilme değil, uğrunda yıllarca mücadele ettiğimiz sol değerleri yaşama geçirme mücadelesinin yeni bir aşamasıdır" dedi.

3 Nisan 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED