T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Dedeye sakal yasağı

Yaşı yetmişi çoktan geşmiş olan Mesud Rıfat Kanter isimli dedenin ustalık belgesi için MEB'in Çıraklık Müdürlüğü'ne yaptığı başvuru fotoğrafı sakallı diye kabul edilmedi.

Resmi daireler, üniversiteler, ilahiyat fakülteleri, imam hatip liseleri ve hatta lojmanlar derken, kılık kıyafet ile ilgili yasak artık 70'lik dedeleri de kapsamına almaya başladı. 1929 Sinop doğumlu oto yedek parça satıcısı Mesud Rıfat Kanter "sakallı" olduğu gerekçesiyle ustalık begelesinden oldu. Sakallı fotoğrafı yüzünden, ustalık belgesi için yaptığı başvuru geri çevrilen Mesut dede, olmadık yöntemlere başvurduysa da ustalık belgesini alamadı.

Sakalı dedeyi belgeden etti

Her şey Sinop'un Boyabat ilçesinde 50 yıldır oto yedek parça satan Mesud Rıfat Kanter'e Mili Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'nden "sınavsız ustalık belgesi" verileceğine dair bir tebligat gelmesiyle başladı. Bu tebligatı bir şans olarak değerlendiren Mesut Dede, kendilerine tepligat yapılan diğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaptığı gibi hemen belge alabilmek için başvurdu. Başvuru sırasında sakalı yüzünden başına geleceklerden ise habersizdi. Ülkenin üniversite ve sınav salonlarında diretilen kılık kıyafet yasağından elbette haberdardı ama, ustalık belgesi için de böyle bir kural getirilebileciğini aklının ucundan dahi geçirmemişti. Ancak aklının ucundan dahi geçirmediği gerçek oldu ve fotoğrafı sakallı diye Mesut dedenin başvurusu kabul edilmedi.

Dede kolay pes etmedi

Kendi gibi fotoğrafı da doğal olarak sakallı olan Mesut Dede, çok istediği ustalık belgesini almak için, daha önce çektirdiği renksiz fotoğraflarından birini kullanmak için kolları sıvadı. Ancak fotoğraf eski ve renksiz olduğu için bu kez de dedenin karşısına renk sorunu çıktı. Ustalık belgesi mücadelesinde yılmayan Mesut Dede, bu fotoğrafı alıp bir stüdyoda bilgisayara renklendirdi. Laboratuarda yeşil-mor altında tek renk renklendirilen Mesut Dede'nin bu fotoğrafı önce kabul edildi, ancak daha sonra fotoğrafın ustalık belgelerinde kullanılmayacağı kararına varılınca, 70'lik dedenin belge umudu yine suya düşmüş oldu.

İnsan hakki bu mudur ?

Başına gelenler karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen ve yapacağını şaşıran Mesut Dede, şimdi "Nerede insan hakları" diye soruyor. "50 yıldır bu devlete vergi veriyorum" diyen Mesut Dede, kendisi gibi yüzlerce insanın daha mağdur edildiğini belirterek "Durduk yere strese giriyoruz" diyor. Çaresiz ortada kalan Mesut Dede haklı olarak yakınıyor: "Mademki bu ülkede insan hakları var, madem ben de insanım, herkes istediği şekilde yaşayabilir... O halde sakal bırakmak, sakallı şekilde yaşamak benim en doğal hakkım!" Nüfus cüzdanı ile sürücü belgesinde böyle bir sorunun olmadığını belirtten dede sinirlenip, Milli Eğitim Bakanlığı'na, "Burdan duyuruyorum: Artık sürücü belgesi ve hüviyetlerde de sakallı olan başvuruları geçersiz sayın" şeklinde sesleniyor. Anlaşılmaz bir gerekçeyle hakkı engellenen Mesut Dede son noktayı şöyle koyuyor: "Neresinden tutarsan orasında dert çıkıyor. Her gün yeni bir vergi çeşidi ile karşı karşıya bırakıyorlar. En iyisi hava alıp verdiğimiz için hava vergisi de çıkarsınlar. Herkesten alır hortumculara verirler!.."



3 Nisan 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED