T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Kopenhag'da tarih yazılacak

Denktaş'ı Kopenhag'a davet eden Annan'ın yeni Kıbrıs planı taraflara sunuldu. Annan "Kıbrıs'ın tarihle randevusu var" dedi. AP Başkanı Pat Cox ise, Kopenhag'ta tarih yazılacağını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM tarafından AB zirvesinin yapılacağı Kopenhag'a davet edildi. BM'nin daveti, yeni planı adaya getiren Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto tarafından Denktaş'a iletildi. Denktaş'ın 12 ya da 13 Aralık'ta Kopenhag'da olması bekleniyor. Öte yandan BM, mutabakatın Kopenhag`ta bizzat Denktaş tarafından imzalanmasının şart olmadığını bildirdi.

Denktaş planı beğenmedi

Annan'ın Kıbrıs sorununu çözüm amacıyla 11 Kasım'da taraflara sunduğu önerilerin revize edilmiş hali, dün Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto tarafından önce Kıbrıs Rum kesimi lideri Glafkos Klerides ve ardından da KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a sunuldu.

De Soto, BM'nin Kopenhag davetini de Denktaş'a iletti. Yeni belgede çok büyük değişiklik olup olmadığının sorulması üzerine de De Soto, "Geliştirilmiş şekli" dedi. Denktaş ise, yeni Kıbrıs planını "belge eski belge" sözleriyle değerlendirdi. Denktaş, KKTC'nin egemenliği, eşitliği ve sıfatı gibi konulardaki endişelerinin devam ettiğini söyledi.

Kıbrıs'ın tarihle randevusu var

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs'taki taraflara, planının gözden geçirilen haliyle birlikte gönderdiği mektubunda, "Kıbrıs'ın tarihle randevusu var. Bu kaçırılmamalı" dedi. Annan'ın taraflara 11 Kasım'da sunduğu "Kıbrıs Sorununun Kapsamlı Çözümü İçin Anlaşma Temeli" başlıklı planının yeni haliyle birlikte bir mektup iletildi. Planının her iki tarafla yürütülen yoğun görüşmeler sonucunda gözden geçirildiği belirtilen açıklamada, bu görüşmelerin geçen hafta iki tarafın yorumları, önerileri ve taleplerinin alınmasından sonra, son birkaç günde hızlandığı, De Soto ve çalışma arkadaşlarının belgeyi geliştirmek için her iki tarafın liderleri ve yetkilileri arasında mekik dokuduğu bildirildi. Genel Sekreter, mektubunda, "Kıbrıs'ın tarihle radevusu var. Bu kaçırılmamalı" dedi.

Tarihi adım için geri sayım

Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox, AB'ın Kopenhag zirvesinde Kıbrıs konusunda anlaşmaya varılabileceğini ümit ettiğini söyledi. Atina'da bulunan Cox, Kopenhag'da "Kıbrıs konusunda bir barışma sağlanması için gerekli bilgeliğe ulaşılabileceğini" umduğunu belirterek, "Böylelikle dostluk içinde bir Kıbrıs, dostluk içindeki AB'ye katılır" dedi.

AP'nin "Kopenhag'da tarih yazılacağı" inancında olduğunu ifade eden Cox, genişlemeyle birlikte AB'nin tüm Avrupa kıtasına yayılmasına imkan tanındığını kaydetti.

Kıbrıs şartsız üye olacak

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, Danimarka Başbakanı ve AB Dönem Başkanı Andres Fon Rasmussen ile Atina'da başbakanlık binasında görüştü. 2 saat süren görüşmeden sonra 2 lider basına açıklamalarda bulundular. Simitis, görüşmede Kıbrıs'ın AB üyeliği konusunu ele aldıklarını açıkladı ve Kıbrıs'ın AB'nin bütün kriterlerine ve Helsinki kararlarına uyduğunu, adanın artık AB'ye şartsız kabul edileceğini söyledi. Simitis, Türkiye'nin Kopenhag kriterlerine tam olarak uyabileceği bir tarih olarak da örnek olarak 2004 yılı olabileceğini kaydetti. n ATİNA



11 Aralık 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED