T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
'Hedefimiz ayıpsız demokrasi'

"Türkiye çok sayıda uluslararası anlaşmaya imza atmasına rağmen, bir o kadar da çekince ortaya koydu."

Başbakan Abdullah Gül, insan haklarının sadece ülkelerin içini ilgilendirmediğini ve sınırların anlamını kaybettiği bir dönemde, "Benim ülkemde olup bitenler beni ilgilendirir. Sizi ilgilendirmez" deme hakkının ortadan kalktığını söyledi. 10 Aralık İnsan Hakları Günü sebebiyle Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ile Ankara Valiliği'nin Karayolları Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlediği toplantıda konuşan Gül, "Dünyanın neresinde olursa olsun bütün insan hakları ihlalleri herkesi ilgilendirmektedir" dedi.

Gül, insanların doğuştan elde ettikleri düşünce, inanç, inandığı gibi yaşama, din özgürlüğü, ifade özgürlüğü, teşebbüs özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü gibi hakların, evrensel olarak bütün insanlara verilmesi gereken haklar olduğunu söyledi.

Türkiye'nin çekinceleri

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır ise konuşmasında, Türkiye'nin bölgeselleşmeden kendini uzak tutamayacağını belirterek, "Bölgeselleşmenin en önemli ve en yakın hedefi Avrupa Birliği'dir" dedi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin birçok uluslararası anlaşmaya imza attığını kaydeden Yalçınbayır, "Bunlardan bir çoğuna da çekinceler koymuştur. Bir külliyat var, mevzuat külliyatı, bir de çekinceler külliyatı" dedi. Yalçınbayır, "Demokrasinin tüm sonuçlarını kabullenmek, ayıpsız bir demokrasiye kavuşmak ve demokratik bir platformu her zaman için yaratmak bizim birinci görevimizdir" diye konuştu. Yalçınbayır, 57. Hükümet döneminde AB'ye uyum için yapılan çalışmalarda gösterilen iradeyi kendilerinin en üst noktaya çıkarma kararlılığında ve azminde olduklarını ifade etti.

Toplantıya katılan Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Christian Hoppe da konuşmasında, Ankara'da Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili olarak böyle bir kutlama yapılmasının, Türk Hükümeti'nin yeni reformlar planladığı dönemde özel bir anlamı bulunduğunu belirtti. Hoppe, AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Reformlar öncelikle Türk Halkı içindir" şeklindeki sözüne katılmamanın mümkün olmadığını belirterek, Türkiye'nin, Kopenhag kriterlerini karşılamada önemli adımlar attığını söyledi.

Temel hak ve özgürlükler

Yalçınbayır, toplantının ardından gazetecilerin Genelkurmay Başkanlığı'nın hükümete verdiği brifingle ilgili bir soruya, "Brifingde bulunmadım. Bilmediğim konu hakkında birşey söylemem yanlış olur ama önce Türkiye'de herkes bilsin ki herkes temel hak ve özgürlüklere sahiptir" cevabını verdi.

Erdoğan: AK Parti taahhütlerinin arkasında

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, İnsan Hakları Günü'nün tüm insanlığın barış ve özgürlüğü için hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, partisinin insan hakları konusunda dünyada giderek derinleşen bilinci bütünüyle sahiplendiğini belirterek, "Bu bilincin derinleşmesi için AK Parti, taahhütlerinin arkasında duracak" dedi.

'Parlamento üzerine düşeni yapacak'

TBMM Başkanı Bülent Arınç, bir mesaj yayımlayarak, İnsan Hakları Günü'nü kutladı. TBMM'de kabul edilen Anayasa değişikliklerinin, Türkiye'nin insan hak ve hürriyetlerinin evrensel ölçülere ulaştırılması konusundaki kararlılığını vurguladığını kaydeden Arınç, "Parlamentomuz, üzerine düşen görevi kararlılıkla yerine getirmeye devam edecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı: İnsan hakları konusunda kapsamlı adımlar attık

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, temel hak ve özgürlüklerin alanını genişleten yasal değişiklikler ve uygulamaya ilişkin düzenlemelerin, Türkiye'nin insan hakları alanında evrensel ölçütleri yakalaması yönünden büyük önem taşıdığını belirtti. Sezer mesajında "Ülkemiz, gerek uluslararası yükümlülüklerimiz, gerek yurttaşlarımızın istek ve beklentileri doğrultusunda insan haklarının korunmasına yönelik kapsamlı adımlar atmaktadır" dedi.

Baykal: İnsan haklarını yaşama geçirmeliyiz

CHP lideri Deniz Baykal, "İnsan haklarını ve hürriyetlerini kağıt üzerinden çıkarıp yaşama geçirme inancımız; demokratik, laik hukuk devleti yolunda sapmadan yürüme kararlılığımız, bizi kısa sürede insanlık ailesinde hak ettiğimiz yere taşıyacaktır" dedi. Baykal yaptığı yazılı açıklamada, insan hak ve özgürlüklerinin eksiksiz uygulanmasına özen gösterilmesini istedi.

Kiraz Biçici: Sistem sivil taleplere kapalı

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Kiraz Biçici, "sistem"in, demokratikleşme ve sivilleşme taleplerine karşı kapalı ve statükocu tavrını sürdürdüğünü iddia etti. Sultanahmet Mehmet Akif Ersoy Parkı'nda İHD üyesi 30 kişilik bir grubun katılımıyla basın açıklaması yapan Biçici, "Bizler insan hakları savunucuları olarak haklarımızı istiyoruz. AB için değil, kendimiz için istiyoruz" dedi. "Savaşa hayır" ve "İnsan Hakları İstanbul Şubesi" yazılı iki pankart açan grup, daha sonra dağıldı.

 
Başörtüsü sorununu modacılar mı çözecek?
Bir defilede başörtülü hanımların da kullanacakları kıyafetler hazırladığını ifade eden Yıldırım Mayruk'tan sonra ünlü modacı Cemil İpekçi de 'başörtüsü üstü şapka' tarzı modelle hedef kitlenin karşısına çıktı
Öğretmenlikte yeni çığır açılıyor
Milli Eğitim Bakanı Mumcu, öğretmenlik mesleğinin kıdem ve başarıya göre stajyerlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik gibi kademelere ayrılacağını söyledi.
En fazla AİHM'yi tanıyoruz
Türk halkı, insan haklarıyla ilgili kuruluşlar arasında en çok Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni tanıyor.
Her yerde kar var
Kar bütün yurtta etkisini göstermeye başladı. Başta Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere kış günlük hayatı aksatıyor.
Sendikacılara ceza yağdı
Aralarında Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer'in de bulunduğu 35 sendikacı, 1 yıl 3'er ay hapis cezasına mahkum oldu.
35 ülke eğitimcisi İstanbul'da buluştu
Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu'nun toplantısına 35 ülkenin eğitimcisi katıldı.
İslamî kitabeler görücüye çıktı
Avrupa Birliği'nin gölgesinde hak ihlali
Mazlumder İstanbul Şubesi tarafından 2002 yılı içinde yaşanan insan hak ve özgürlükleri ihlalleriyle ilgili rapor dernek merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Mazlumder İstanbul Şubesi Başkanı Avukat Ahmet Mercan, dünyada ve ülkemizde yaşanan hak ihlallerini hatırlatarak, "İnsan hakları metinleri ile reel dünyanın yolculuğu aksi yönleri gösteriyor. Üstelik bu makas gittikçe açılıyor ve açılan bu boşluk, belirsizlik ortamı yaratarak insanı tedirgin ediyor" dedi.
  • AYŞE OLGUN, İSTANBUL


    Üniversitelere "özel öğrenci"
    Üniversitelerin ön lisans veya lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, bir başka üniversitenin ön lisans veya lisans programlarında sunulan derslere, bazı koşullarla "özel öğrenci" olarak kabul edilebilecekler. Özel öğrenciler, üniversitelerinin uygun görmesi halinde, başarıyla tamamladıkları dersleri, kayıtlı bulundukları programa kredi olarak transfer edebilecek. YÖK, üniversitelerden gelen soruları değerlendirerek aldığı kararda, incelemeler sonucunda, yükseköğretim yasa ve yönetmeliklerinde ön lisans ve lisans programlarına kayıt yaptırma hakkı bulunanların, diğer üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerine özel öğrenci olarak kabulünü yasaklayan bir hükmün bulunmadığı belirtildi.
  • 11 Aralık 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED