T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Beyaz Saray'da sıcak buluşma

AK Parti lideri Erdoğan, ABD Başkanı Bush ile Beyaz Saray'da biraraya geldi. 55 Dakika süren görüşmede, Bush Irak için destek isterken Erdoğan, ABD liderinden AB konusunda liderlere baskı yapmasını istedi.

AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George Bush ile yaptıkları görüşmede, bundan sonrasıyla ilgili olarak atılabilecek adımlar ve Irak konusunu müzakere ettiklerini bildirdi. Erdoğan, Bush ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşme sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, görüşmenin özellikle AB süreciyle alakalı olarak geçtiğini, Bush'un gerek Almanya, gerek Fransa, gerek Hollanda ve buna benzer birkaç ülkeyle yaptığı görüşmeler hakkında kendilerini bilgilendirdiğini söyledi.

Demokrasi ve özgürlükler konusunda ortak mücadeleyle alakalı yapılması gerekenler konusunda bir fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Gerek Türkiye'ye karşı, gerekse ülkemiz insanlarına karşı olan muhabbetlerini dile getirdiler ve bundan sonrasıyla ilgili olarak da yapabileceğimiz, atabileceğimiz bazı adımlarla ilgili bunun yanında Irak da dahil olmak üzere, bunları kendileriyle bu kısa görüşmede müzakere etmiş olduk."

Irak ve Kıbrıs sorunu

Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Irak konusunda somut talepleri oldu mu? Irak başlığının altında masada neler vardı" sorusuna Erdoğan, "Aslında ağırlıklı olarak barış var. Barış yoluyla bu işin çözümü var" yanıtını verdi.

"Kıbrıs konusuna girildi mi" sorusuna Erdoğan, "Kıbrıs konusuna, kısmen" yanıtını verdi. "Türkiye'nin doğrudan zararları konusunda görüşmeniz oldu mu" sorusunu ise Erdoğan, "Barışı konuştuk. Daha o kısma girmedik" diye yanıtladı.

Bush liderleri arayacak

Erdoğan, "Başkan Bush, son 48 saatte Avrupalı liderlerle yeni telefon görüşmeleri yapacağına dair işaret verdi mi" sorusuna şu cevabı verdi: "Ben kendilerinden böyle bir ricada bulundum. Her ne kadar görüştüyseniz de tekrar görüşürseniz bizi memnun edersiniz dedim. Onlar da görüşeceklerini, zaten Sayın Powell'ın da bu görüşmeleri yapacağını bize söyledi."

'Onurumuzla oynatmayız'

AK Parti lideri Erdoğan, AB ülkelerinde "dürüstlük ve samimiyet zaafı" gördüğünü belirterek, "AB almazsa biz de başımızın çaresine bakacağız. Onurumuzla fazla oynanmasına tahammülümüz yok" dedi. Washington'da, Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi'nde bir konuşma yapan Erdoğan, ABD'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Kıbrıs'ta iki egemen kurucu devlete dayanan bir ortaklık devleti öngörülmektedir. Annan'ın planının olumlu ve olumsuz yönleri var. Karşılıklı özveri gerekiyor. Sadece Türk tarafından beklemek olmaz." diyen Erdoğan, Irak ile ilgili olarak da "Körfez Savaşı'nda en büyük zararı Türkiye gördü. Fakat Saddam dünya barışı için tehdit olan oluşumları himayeye devam ederse, Türkiye son BM kararının uygulanması için gerekli desteği verecektir." diye konuştu.

'Türkiye ile omuz omuzayız'

ABD Başkanı Bush'un, AK Parti lideri Erdoğan'a Türkiye'nin Irak konusunda desteğini istediğini ilettiği öğrenildi. Görüşmede, Bush, Erdoğan'a Türkiye'nin Irak konusunda desteğini istediğini iletti. Bush'un ayrıca, Erdoğan'ın hukuki durumunu da esprili bir şekilde gündeme getirdiği belirtilirken, "Anladığım kadarıyla Türkiye'de yakında bir görev değişikliği olabilir" dediği öğrenildi.

Sizden çok etkilendik

Bush, "AB'ye üye olma arzusunda sizinle omuz omuzayız" dedi. Bush, Beyaz Saray'da Erdoğan'ı "Türkiye'nin en iyi dost ve müttefikinin evine hoşgeldiniz. Sizin liderliğinizden ve partinizden çok etkilendik. Demokrasiye ve bağımsızlığa olan bağlılığınıza teşekkür ediyoruz. AB'ye üye olma arzunuzdan sizinle omuz omuzayız. ABD'nin stratejik dostu ve müttefikisiniz. Sizi ağırlamaktan onur duyuyorum"sözleri ile karşıladı.

Görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Bush'un ulusal güvenlik danışmanı Condoleezza Rice, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Türk tarafından da Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, milletvekilleri Ömer Çelik, Egemen Barış, MKYK üyesi Cüneyt Zapsu bulundu. Erdoğan daha sonra ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Powell, Rice ve Wolfowitz ile ayrı ayrı biraraya geldi.

 
Kopenhag'da tarih yazılacak
Denktaş'ı Kopenhag'a davet eden Annan'ın yeni Kıbrıs planı taraflara sunuldu. Annan "Kıbrıs'ın tarihle randevusu var" dedi.
BM'de skandal: ABD Irak raporunu kaçırdı
Irak'ın silah bildirim raporunu kaçıran ve 18 saat sonra çoğaltarak Güvenlik Konseyi'ne teslim eden ABD BM'yi karıştırdı.
Avrupa için tarihi gün
AB Zirvesi, yarın Kopenhag'da başlıyor. Türkiye Kopenhag'a resmi-sivil çıkarma yapacak. Türkiye Mayıs 2004'ten önceki bir tarihe razı.
Fisher: Çoğunluk 2005 yılını kabul ediyor
Türkiye'nin üyeliği için referandum yapalım
Fransa'da sağ eğilimli Le Figaro gazetesinin dünkü başyazısında, Türkiye'nin AB üyeliği için referanduma gidilmesi istendi. "Türkiye için referanduma değer" başlıklı başyazıda, 30 yıl önce eski Cumhurbaşkanı Georges Pompidou'nun İngiltere'nin ortak pazara girmesi için Fransızlar'ın görüşünü sorduğu hatırlatıldı ve bunun Türkiye için de gündeme gelebileceği belirtildi. Gazete, Türkiye'nin üye olması halinde AB kurumlarında Fransa'dan bile güçlü olacağını, Fransızlar'ın yüzde 56'sının, Türkiye'ye karşı olduğunu yazdı.
11 Aralık 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED