T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Krizin etkileri azalıyor

Sezer: Tüm kesimlerin özverili ve duyarlı yaklaşımlarıyla Türkiye ekonomik krizin etkilerini yavaş yavaş üzerinden atıyor.
Coşkun: İş ve aş sorununa olduğu gibi sanayi sektörünün önünü açacak destekler de aynı hızla gerçekleşecek.
Küçük: Şikayet etmiyoruz. Sorunları aşarak sanayinin geleceği konusunda bir arayış içerisindeyiz

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin alınan önlemler, gerçekleştirilen yapısal reformlar ve toplumun tüm kesimlerinin özverili, sorumlu ve duyarlı yaklaşımlarıyla ekonomik krizin etkilerinin yavaş yavaş üzerinden atmaya başladığını ifade etti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO)'nın 50. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Grand Cevahir Otel'de düzenlediği, "Sürdürülebilir Rekabet Gücü" ana temalı Sanayi Kongresi'nin açılış toplantısında Cumhurbaşkanı Sezer'in yanısıra Sanayi Bakanı Ali Çoşkun, ISO Başkanı Tanıl Küçük, İSO Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi, Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan birer konuşma yaptılar.

KOBİ'ler istihdam yatağı

Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye'de dış satımın yüzde 90'ının sanayi ürünlerinden oluştuğuna dikkat çekerek Türkiye'nin dünya piyasaları ile rekabet edebilir sanayileşme atılımını gerçekleştirdiğini söyledi. Sezer, Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda ekonomik sorunlar yaşadığını, bu sorunların yaşam koşullarını ağırlaştırdığını kaydederek, "Gelinen noktada, Türkiye krizin etkilerini yavaş yavaş üzerinden atmaya başlamıştır. Ekonominin temel göstergelerinde olumluya doğru bir gidiş gözlenmektedir" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da, Nitelikli Endüstri Bölgeleri Kanunu'nun uygulamaya sokulacağını belirterek "Tuzla, Gebze Organize Sanayi Bölgeleri'nin Kurtköy Havaalanına yakın olmasından dolayı da ümit ediyorum önümüzdeki günlerde olumlu bir kararla burasının endüstri bölgesi olarak değiştirilmesi müjdesini verebileceğiz" diye konuştu. Coşkun, sosyal refahın en önemli araçlarından birinin sanayileşme olduğunu dile getirerek, acil çözüm bekleyen iş ve aş sorununa yönelik çözümler üretirken, sanayi sektörünün önünü açacak destekleri de aynı hızla gerçekleştireceklerini bildirdi.

Rodrik: Türk sanayisi çok başarılı

Harvard Üniversitesi Uluslararası İktisat Profesörü Dani Rodrik de yaptığı konuşmada, birçok sektörde Türkiye'nin en iyi firmalarının Amerika ve Avrupa'nın üst düzey firmalarıyla teknoloji seviyesi ve verimlilik alanlarında rekabet edebilecek duruma geldiğini ifade etti. Rodrik, "Bunlar son 25 sene boyunca Türkiye'nin yaşadığı o olağanüstü istikrarsızlığa rağmen gerçekleşmiştir ki bu bir nevi mucize addedilmelidir'' dedi. Rodrik, Türkiye'de sanayinin verimliliğini artırmak için öncelikle piyasa ekonomisinin sağlıklı işleyişini sağlayan kurumları kuvvetlendirmesi, sermaye ve teknolojiyi geniş bir tabana yayması gerektiğini söyledi.

'Türkiye AB'den vazgeçemez'

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de konuşmasında "Gelişmeler ne yönde olursa olsun Türkiye bu kararlılığını muhafaza etmelidir. AB Türkiye için, Türkiye de AB için vazgeçilmez önemdedir" dedi. Küçük, kongrenin bir şikayet platformu olmayacağını, içinde bulunulan koşulların önüne geçerek sanayinin geleceği konusunda bir arayışın ifade olacağını ifade ederek bununla birlikte sanayinin içinde bulunduğu kaynak sorununun devam ettiğini belirtti.

  • SELAH KEMALOĞLU, İSTANBUL

  •  
    En büyük engel maliyetler
    Praisegold Colection'ın sahibi Mehmet Polat, yüksek vergi ve maliyetler nedeniyle Uzakdoğu'yla rekabetin imkansız olduğunu söyledi.
    Üçüncü çeyrekte yüzde 7.8 büyüdük
    Sanayideki olumlu işaretler, büyüme verilerine de yansıdı.
    'İyimser tahmin kuvvetleniyor'
    Devlet Bakanı Babacan, üçüncü çeyrekteki yüzde 7.8'lik büyümenin, yıl sonu büyümesinin yüzde 6'yı aşma olasılığını güçlendirdiğini söyledi.
    TARİŞ alımları rekora gidiyor
    Pamukta son 20 yılın en yüksek alımına doğru gittiklerini söyleyen Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer, şu ana kadar 287 bin ton alım ve 223 trilyon liralık da ödeme yaptıklarını söyledi.
    Bene: Tofaş, Fiat Oto'nun cazip üreticisi oldu
    Tofaş Ceo'su Antonio Bene, Türkiye'nin Fiat'ın diğer üretim merkezlerine göre önemli bir maliyet ve kapasite avantajlarının olduğunu söyledi.
    Kopenhag'dan tam üyelik tarihi bekliyoruz
    MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, Türkiye'nin 12 Aralık'ta özel statü değil tam üyelik tarihi beklediğini belirtti.
    BORÇLANMA İÇİN YENİ UFUKLAR
    AK Parti hükümeti "kaynak operasyonu" için kolları sıvadı.
    Sosyal Güvenliğe 'DB' kredisi
    Alman sanayicilerden AB desteği
    Alman Sanayiciler Birliği (BDI), Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen bir tavsiye mektubu yayınladı. BDI Başkanı Michael Rogowski'nin imzasıyla yayınlanan mektupta, "Alman sanayisi için Türkiye ağırlığa sahip stratejik bir ortaktır. Bu nedenle, Kopenhag zirvesinde Türkiye'nin Avrupa'ya daha da yakınlaştırılması konusunda şartsız olarak olumlu kararların alınmasını bekliyoruz" ifadesi yer aldı.
    11 Aralık 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED