T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Erdoğan'a Meclis yolu açıldı

Genel Kurul'a sunulan Anayasa ve İçtüzük değişikliği tümü üzerindeki oylamada rekor oyla kabul edildi. 76. madde değişikliğiyle 312'den ceza alanlara milletvekili olma yolu açıldı.

Anayasa'nın 76. ve 78. maddelerinde değişiklik yapılmasına ilişkin paketin ilk tur oylaması Meclis Genel Kurulu'nda yapıldı. 76 Madde değiştirilerek AK Parti lideri Erdoğan'a milletvekilliği yolu açılırken, 78. Maddede yapılan değişiklikle ise bir ilin veya seçim çevresinin milletvekilliklerinin boşalması halinde 90 gün içinde ara seçime gidilmesi şartı getirildi. Anayasa değişikliği AK Parti ile CHP'nin uzlaşması neticesinde Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul'dan jet hızıyla geçirildi. Anayasa'nın 2. tur oylaması Perşembe günü yapılacak.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a milletvekilliği ve Başbakanlık yolunu açacak Anayasa değişiklik paketi üzerine iktidar ile muhalefet anlaştı. Anayasa değişiklik paketi öğleden sonra Genel Kurul gündemine getirilirken ilk tur oylaması yapıldı. Anayasa'nını değiştirilmesi için 367 oyun yeterli olmasına rağmen yapılan gizli oylamalarda 400'ün üzerinde oy sayısına ulaşıldı.

Gizli yapılan ilk oylama olan maddelere geçilmesi ile ilgili oylamaya 471 milletvekili katılırken, 456 kabul, 8 ret oyu çıktı. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a milletvekilliği yolunu açan 76. madde değişikliği ile ilgili oylamaya ise 467 milletvekili katılırken 439 kabul, 29 ret, 2 çekimser, 2 boş oy çıktı.

312. madde tartışması

Anayasa paketinin komisyonda görüşülmesi sırasında 312. madde tartışması yaşandı. CHP'li Oya Araslı Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinin 2. fıkrasına eklenen 'kamu düzenini bozacak tarzda kin ve düşmanlığa tahrik 'cümlesinin Anayasa'nın 76. maddesine yazılmasını istedi. AK Parti Adıyaman Miletvekili Hüsrev Kutlu ise bu düzenlemeye karşı çıkarak, "Bu yeni bir çığır açar. Anayasa yasalara uydurulmuş olur. Anayasa'ya bu ifadenin yazılması özgürlüklerin kısıtlanması anlamına gelir. 312. maddenin değişmiş olmasına rağmen bu madde daha sert şekilde uygulanıyor"dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de "İleriye doğru adım atılması gerekirken bu geriye doğru atılmış bir adım olur"dedi.

İşte değişen Anayasa maddeleri

76. Madde: "En az ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler"

78. Madde: "Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimlerinin geriye bırakılması ve ara seçimleri Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir.Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.

Genel seçimlere bir yıl kala, ara seçimi yapılamaz. Yukarıdaki yazılı hallerden ayrı olarak bir ilin veya seçim çevresinin TBMM'de üyesi kalmaması halinde, boşalmayı takip eden doksanıncı günden sonraki ilk pazar günü seçim yapılır. Bu fıkra uyarınca yapılacak seçimlerde Anayasa'nın 127. maddesinin 3. fıkrası uygulanmaz"

Geçici Madde: "Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sının 67. maddesinin son fıkrası TBMM'nin 22. Dönemi içinde yapılacak ilk ara seçimde uygulanmaz"

AB paketinde uzlaşma

Hükümet, anayasa ve uyum yasalarında yapılan değişiklikleri, 12 Aralık'ta Kopenhag'da yaplacak toplantıya yetiştiriyor. 32 maddelik Uyum Paketi, Hükümet muhalefet uzlaşması ile Meclis Adalet Komisyonu'nda "oybirliği" ile kabul edildi. 13. madde üzerinde verilen değişiklik önergesi ile siyasi partilere devlet yardımını engelleyen kamu personeli veya parti yetkilisine 3 aydan 6 aya kadar ceza verilmesi hükmü getirildi. Milletvekili seçimi kanunda yapılan değişiklikle, herhangi bir seçim çevresinde boşalma halinde 60 günde yapılması öngörülen seçim 90 güne çıkarıldı. Tasarının 31. madesi üzerindeki değişiklikle işkence yapan adli kolluk kuvvetlerinin izin alınmaksızın yargılanmasına imkan sağlandı. Yabancı dernek ve vakıflara da, Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak Türkiye'de şube açabilme imkanı tanındı.

İçtüzük tamam

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen TBMM İçtüzüğü Meclis'ten jet hızıyla geçti. AK Parti ile CHP'nin anlaşması neticesinde hazırlanan 4 maddelik İçtüzük değişikliği Danışma Kurulu kararı doğrultusunda 48 saat geçmeden Anayasa Komisyonu'nda ele alındı. Sabah saatlerinde Anayasa Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen İçtüzük değişikliği TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi. İçtüzük'te yapılan değişiklikle muhalefet partilerinin konuşma süreleri arttırıldı.

 
Kararın tüm sorumluluğu sizin
AB üyesi ülkeleri son kez uyaran Başbakan Gül, "Biz ödevimizi yaptık, sıra AB'de" dedi. Gül, Türkiye'ye yapılacak haksızlığın AB'nin siyasi tercihi olacağını söyledi.
Almanya ve Fransa'ya yaptırım hazırlığı
Ankara Kopenhag Zirvesi'nin sonuçlanmasına saatler kala sertleşti.
Akgündüz Kartal Cezaevi'nde
Baykal: Umudumuzu korumaya devam edelim
NATO'ya üyelik davetini kutladılar
Prag zirvesinde NATO üyeliğine davet edilen Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya'nın Ankara büyükelçilikleri, bir kutlama resepsiyonu verdi. Dün Hilton Oteli'nde düzenlenen resepsiyonda konuşan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, konuşmasına dünya insan hakları gününü kutlayarak başladı. Soğuk savaşın sona ermesinden sonra NATO'nun işlevinin tartışılmaya başlandığını belirten Demirel, NATO'nun Avrupa ve dünyada güvenlik ile dayanışmayı sağlamada önemli bir rol üstlendiğini kaydetti.
4 ülkeyle, Almanya ve Fransa'ya markaj
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal de dün Türkiye'ye verdiği destekle bilinen Portekiz, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın Ankara Büyükelçilerini bakanlığa çağırarak hem destek istedi hem de, AB'nin, Fransa ve Almanya'nın sözünü dinlemekle "inandırıcılığını kaybettiği" uyarısında bulundu. Acil olarak 11:30'da bakanlığa çağrılan 4 büyükelçiyle yapılan ve 45 dakika süren görüşmede şu mesajlar verildi: "Fransa ve Almanya kendi gündemlerini AB ülkelerine empoze etmeye çalışıyorlar. Buna kanılmamalı, onların gündemi bir AB kriteri değildir. AB, kriterleri olan bir örgüttür ama Kopenhag'da iki ülkenin değerlendirmelerine göre tutum alınıyor, Kopenhag ilkeleri bir yana atılıyor, bu bir çelişkidir.. AB'nin kredibilitesini yitirmemesi için bu çelişkilerin giderilmesi lazım. Kopenhag kriterlerini yerine getiren bir ülkeye tarih verilmemesi çifte satandarttır" Büyükelçilerin de görüşme sırasında Türkiye'ye destek için söz verdikleri öğrenildi.
8. lider adayı Çavaş
İnci Çavaş, hafta sonu yapılacak kangrede DYP Genel Başkanlığı'na aday olduğunu açıkladı. Çavaş, DYP Genel Merkezi'ndeki açıklamasında, "parti içindeki birleşme için DYP'ye genel başkan adayı olduğunu ifade etti. Bu arada DYP genel başkan adaylarından Aydın Menderes, Genel Başkan Tansu Çiller'in kongreye gelmemesi gerektiğini söyledi. DYP'de bugüne kadar Aydın Menderes, Mehmet Ağar, İlhan Kesici, Takiddin Yarayan, Ufuk Söylemez, Mehmet Sena Ekici, Hasan Subaşı aday olmuştu.
11 Aralık 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED