Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
ABD-Suudi Arabistan
11 Eylül gerginliği

ABD, Irak'a olası saldırıya olumlu bakmayan Suudi Arabistan'ı köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. ABD Kongresi, Suudi Arabistan'ın terörizm ile bağlantısının ortaya çıkarılmısını istedi.

Suudi Arabistan'ın Washington'daki büyükelçisinin eşinin bir Suudi vatandaşına yaptığı para yardımının 11 Eylül saldırılarında yer alan iki kişiye ulaşmış olabileceği yönündeki haberler ortalığı karıştırırken, ABD Kongresi, "Suudi Arabistan-terörizm bağlantısının" açığa çıkarılmasını istedi. Kongre'nin 11 Eylül soruşturması kapsamında ortaya çıkarılan olay şöyle gelişti:

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Prens Bender bin Sultan'ın eşi Hayfa, 1998'de Usame Basnan adlı kişiye, eşinin tedavisinde kullanılmak üzere 15 bin dolar gönderdi. Daha sonra bu kişiye ayda 2 bin dolar ödenek bağlandı. Ancak Amerikan istihbaratının incelemesi sonucu, Basnan'ın yakın arkadaşı Ömer el-Bayumi'nin, 11 Eylül zanlılarından Suudi vatandaşları Halid el-Mihdar ve Navaf el-Hazmi ile bağlantısı saptandı.

Dolayısıyla, Suudi büyükelçisinin eşinin para yardımının iki zanlıya ulaşmış olması ihtimali özerinde duruldu. ABD Kongresi mensupları, bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte, Federal Soruşturma Bürosu'nu (FBI) olayı ihmal etmekle suçladılar ve konunun tüm açıklığıyla belirlenmesini istediler.

Önde gelen senatörlerden John McCain, Joseph Lieberman ve Richard Shelby, açıklamalarında, "Suudi Arabistan-terörizm bağlantısının", her ne pahasına olursa olsun ortaya çıkarılmasını ve Suudi Arabistan'ın bilinçli suçu olması durumunda bu ülkenin cezalandırılmasını istediler.

ABD başkanı Bush zorda- Irak'ta olası savaşa hazırlanan Başkan George W. Bush yönetimi ise bu gelişmeyle zor durumda kaldı. Gözlemciler, Irak'a karşı olası operasyonda Suudi Arabistan'ın en azından lojistik desteğine ihtiyaç duyan Bush yönetiminin, şu aşamada Suudileri kızdırmak istemediğini, ancak diğer yandan da Kongre'nin baskısı altına girdiğini belirttiler. Washington ile Riyad arasındaki ilişkiler, 11 Eylül terörist saldırılarının ardından zaten kötüleşmişti.

Suudi Arabistan: İddialar asılsız

Suudi Veliaht Prensi Abdullah Bin Abdulaziz'in danışmanı da, konuyla ilgili iddiaları şiddetle reddetmiş ve Kraliyet Ailesi ile korsanlar arasında mali irtibat olduğu yönündeki iddiaların kanıtlanamadığını söylemişti. Washington'daki bölge mahkemesine sunulan diğer bir iddianamede de, prensesin 3 kardeşinin ismi yer almış ve bu şahıslar aynı şekilde zanlılara maddi kaynak sağlamakla itham edilmişti. Bu arada, Avrupa basınında dün yer alan yorum ve haberlerde ağırlıklı olarak, Suudi kraliyet ailesiyle el-Kaide bağlantısına ilişkin yeni iddialar ile ilgili konular ele alındı.

 
'ABD Saddam'a karşı Kürtleri kullanmayacak'
Amerikan Time dergisi, olası Irak saldırısında ABD'nin, Kuzey Irak Kürtlerini Saddam'ın ordusuyla savaştırmayı planlamadığını yazdı.
Dünya liderlerine küresel barış çağrısı
TÜRKMENBAŞI'NA SUİKAST GİRİŞİMİ
Asya'da Amerika aleyhtarı gösteriler
Silah denetçileri çalışmalarına başlıyor
BM Güvenlik Konseyi'nin Irak'ta silah denetimlerine ilişkin ABD'nin tasarısını kabul etmesinden üç hafta sonra, silah denetçilerinden ikinci ekip de Bağdat'a gidiyor. 18 kişilik uzmanlar heyeti, Irak'ta saha çalışmasına başlayacak. BM Güvenlik Konseyi kararı, denetçilere Saddam Hüseyin'in sarayları da dahil her yeri denetleme yetkisi veriyor. Irak ise, denetçilere sorun çıkarması halinde 'ciddi sonuçlarla karşılaşmakla' tehdit ediliyor. BM silah denetçileri, denetimlerde bulunmak için tüm ekipmanlarını hazırladı. İletişimi sağlayacak ekipmanlar, tıbbi malzemeler ve toplam 20 ton eşya lojistik üs olarak kullanılan Kıbrıs Rum kesiminden Bağdat'a gönderildi. Denetçilerin saha çalışmasındaki ilk görevi, 1990'lı yıllarda yapılan silah denetimleri sırasında denetlenen tesislere yerleştirilen kameraların kontrol edilmesi olacak. Denetçiler, bir sorun çıkması halinde merkezle bağlantı kurmalarını sağlayacak iletişimi sağlayacak tesisatı da kurduklarını açıkladı. Denetçi Mark Baute, Bağdat'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, işlerini ciddiyetle yapacaklarını ve herkesin güveneceği bir rapor ortaya çıkaracaklarını belirtti. Denetçiler, BM Güvenlik Konseyi'ne ilk raporlarını 27 Ocak'ta verecek.
26 Kasım 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED