T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Sezer, 13 yıl önceki Sezer...

Anayasa Mahkemesi "Üniversitelerde başörtüsü serbesttir" düzenlemesini 13 yıl önce oy çokluğu ile iptal etmişti. O dönemde Anayasa Mahkemesi üyesi olan Cumhurbaşkanı Sezer, Yekta Güngör Özden'le birlikte yasanın iptali yönünde oy kullanmıştı.

24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, "Kamusal alanda başörtüsü takılamaz" şeklindeki sözleriyle başönrtüsü konusunu yeniden gündeme getiren Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Anayasa Mahkemesi üyesi olduğu dönemde de yasakçı olduğu ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi, 7 Mart 1989 tarihinde 2547 sayılı kanuna eklenen ek-16. madde ile getirilen "Üniversitelerde başörtüsü serbesttir" düzenlemesini iptal etti.

O dönemde Anayasa Mahkemesi üyesi olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Yekta Güngör Özden'le birlikte yasakların yönünde oy kullandı.

Anayasa Mahkemesi'nin o tarihte verdiği yasakçı kararına karşı çıkan tek üye ise Mehmet Çınarlı oldu. Mahmut Cuhruk'un Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yekta Güngör Özden'in de başkanvekili olduğu dönemde üye olan Mehmet Çınarlı, yüksek mahkemenin kararının hukuka aykırı olduğunu ve bu karara katılmadığını bildirdi. O dönemde Anayasa Mahkemesi üyesi olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de yasanın iptali yönünde oy kullanan 10 üye arasında yer aldı.

"Atatürk de eşinin başörtüsüne karışmadı"...

Atatürk'ün yaptıklarına baktığımız zaman, O'nun kadın giyimiyle ilgili hiçbir düzenlemeye, hiçbir yasaklamaya gitmediğini görürüz. Kendi eşinin dahi başörtüsünü çıkarttırmamıştır. Hal böyle iken, başörtüsü veya türban kullanmayı serbest bırakmanın Atatürk'ün ilke ve inkılapları ile medeniyetçiliğine ters düştüğünün ileri sürülmesi yanlış olur.

- Bu gibi inanç sahiplerinin arasına siyasi amaç taşıyanların, yabancı telkinlere uyanların, laik cumhuriyet rejimini devirmek isteyenlerin katılmadıklarını, katılmayacaklarını ileri sürecek değilim. Ama, böyle bir durum, inanç sahiplerinin inançlarına göre giyinmelerini engellemenin gerekçesi yapılmamalı, kurular yanında yaşlar da yakılmamalıdır.

Yasak ihtilal ürünü...

Üniversitelerde ilk başörtüsü yasağı 12 Eylül döneminde YÖK Kanunu'nun 20 Aralık 1982 tarihli genelgesi ile getirildi. Danıştay 8. Dairesi, bu genelgenin iptali istemiyle açılan davayı reddetti. 1988'de merhum Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde başörtüsünün üniversitelerde serbest olduğu yönünde bir kanun çıkarıldı. 2547 sayılı kanuna eklenen ek-16. madde ile "Yükseköğretim kurumlarında, dersane, laboratuvar, klinik, poliklinik ve koridorlarında çağdaş kıyafet ve görünümde bulunmak zorunludur. Dini inanç sebebiyle boyun ve saçların örtü ve türbanla kapatılması serbesttir" hükmü getirildi.

Evren'den iptal istemi

Bunun üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, bu yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı. Anayasa Mahkemesi bu kanunu Anayasa ve inkılap yasalarına aykırı bularak oy çokluğu ile iptal etti. Karara sadece üye Mehmet Çınarlı muhalif oy kullandı. O dönemde Anayasa Mahkemesi üyesi olan Sezer de iptal yönünde oy kullanan 10 üye arasında yer aldı.

1990'da TBMM "Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak koşulu ile yükseköğretim kurumlarında kılık kıyafet serbesttir" şeklinde ikinci bir kanun daha çıkardı.

Sezer Almanya yolcusu

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, çalışma ziyaretinde bulunmak üzere bugün Almanya'ya gidecek. Sezer, görüşmelerde, Türkiye-Almanya ilişkilerinin yanısıra Türkiye-AB ilişkileri ile bölgesel ve uluslararası konular üzerinde görüşecek.

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA

  •  
    Bakanlara ihbar yağıyor
    58 Hükümet'in birçok bakanına yolsuzluk ve usulsüzlük dosyası getirildiği iddia ediliyor.
    Emin Şirin, Etibank'ı sordu
    AK Parti Milletvekili Emin Şirin, verdiği soru önergesinde Etibank'ın borçlarının ödemesinden kimin sorumlu olduğunu sordu.
    Çiçek, başyazar oluyor
    Adalet Bakanı Cemil Çiçek, hükümlü ve tutukluların ayda bir yayımladığı "Sesleniş" adlı gazetenin başyazarlığını üstlenecek.
    Zorunlu göç araştırma raportörleri DGM'de Zorunlu Göç Araştırma Raporunu'nu hazırlayıp okuyan iki kişi, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçundan dün hakim karşısına çıktı.
    Satın Almama Günü
    Kanadalı grafik sanatçısı Ted Dave tarafından 1992 yılında gündeme getirilen 'Satın Almama Günü' (SAG) geçtiğimiz yıl 55 ülkede kutlandı. SAG kapsamında bu yıl Türkiye'de de etkinlikler düzenlenecek.
    İmam-hatipler kolej gibi olacak
    ÖNDER Başkanı İbrahim Solmaz, eğitimin önündeki yasakların kaldırılmasıyla, İmam Hatip Liseleri'nin kolej kalitesinde eğitim veren kurumlar haline geleceğini söyledi.
    Fethullah Gülen davasında erteleme
    Bolu Tüneli
    2006'ya hazır

    Karayolları 4. Bölge Müdür Yardımcısı Muhammet Kanberoğlu, Bolu Dağı Tüneli'nin 2006 yılında tamamlanacağını bildirdi.
    İşkence dosyası 4 yıl rafta bekletilmiş
    Yargıtay'a 4 yıl sonra ulaşan dosyanın arşivde unutulmuş.
    Kekemeliğe çözüm
    Kekemeliğin sesli ve görüntülü bilgisayar programıyla tedavi edildiği Konuşma Bozuklukları Merkezi İzmir'in Alsancak semtinde hizmete girdi.
    26 Kasım 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED