T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N
Sezgiler'den yol bulan gönüllere akan türküler

Türk Halk Müziği'nin genç sanatçılarından Gökmen Ürü, STV'de yayınlanan Sezgiler'de Anadolu'nun duru türkülerini sade ve abartısız bir yorumla izleyenlerine ulaştırıyor.

Türk Halk Müziği programları, son yıllarda türkülerin popülerleşmesiyle izleyicinin rağbet ettiği programların başında gelir oldu. Özellikle STV ve Kanal 7'de yer bulan bu programlara ilgi Ramazan ayında bir kat daha artıyor. STV'de yayınlanan Sezgiler programında olduğu gibi. THM'nin iki genç sanatçısı Gökmen Ürü ve Özkan Toksoy'un sunduğu Sezgiler, yeni olmasına rağmen benimsendi. Programın sunucularından Ürü, daha üç- dört aylık bir program olmalarına rağmen Sezgiler'in büyük ilgi gördüğünü ifade ediyor.

Kime niyet, kime kısmet

Yanık sesiyle dikkat çeken Gökmen Ürü, gelecek vadeden bir sanatçı. Her şey abisinin bir saz almasıyla başlamış. Sesi güzel olan Gökmen, düğün salonlarında çalıp söylemeye başlamış. Daha sonra Güzel Sanatlar Lisesi'ni bitirmiş. Ürü halen İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü'nde okuyor.

Bestekâr, vokalist, icracı

Şu sıralar albüm hazırlığı içinde olan Gökmen Ürü, şimdiye dek aralarında Mahmut Tuncer ve Azer Bülbül'ün de olduğu birçok sanatçıya beste vermiş. Bunun yanında İbrahim Erkal ve Zara'nın da aralarında bulunduğu Ulus Müzik sanatçılarına vokalistlik yapmış. Programda, ağırlıklı olarak hüzünlü türkülerle uzun havalar okuyan ve icrada sadeliğiyle dikkat çeken sanatçı, türkülerin otantik okunmasından yana. Bu yüzden, etkilendiği sanatçılar da türküleri okurken "yöresel tavır"a uyan isimler olmuş. Neşet Ertaş, Aşık Mahsuni Şerif, Celal Güzelses, Kazancı Bedih, Aşık Emrah, İbrahim Tatlıses ve Orhan Hakalmaz gibi. Ancak, son yıllarda değişen trend nedeniyle türkülerin rock, pop ve caz tarzında okunmasına da karşı olmadığını söylüyor Ürü. 'Türkülerin farklı yorum ve aranjelerle okunmasının olumlu olumsuz yönleri tartışılır ancak, güzel şeyler de yapıldı" diyen Ürü, türküleri bu farklı yorumlarla dinleyip seven insanların sonunda türkülerin özüne dönecekleri düşüncesinde...

Hayat türkü, türkü hayattır

Bazı değişik müzik akımları nedeniyle rafa kaldırılsa bile türkülerin her an hayatımızın içinde olduğunu söyleyen Ürü: 'Türküler, diğerleri gibi bestelenmez. Aşıklar, ozanlar oturup da bir beste yapayım türkü olsun dememişlerdir. Gördükleri haksızlıklar karşısında sazını eline alıp türkü yakmışlardır. Dost meclisinde ettikleri muhabbet türkü olup çıkmıştır." Özkan Toksoy ile birlikte yaptıkları Sezgiler'de hüzünlü türküleri okuyan Gökmen Ürü, bunun içinden kopup gelen bir şey olduğunu söylüyor.

 
OSMANLI'NIN CASUSLARI
Türkiye'de ve dünyada istihbaratın gayri resmi tarihini hikaye eden Beşinci Kol Belgeseli'nde bugün Türklerin, insanlığın en eski ikinci mesleği olarak kabul edilen casuslukla tanışması anlatılıyor. Osmanlı Devleti'nin tanık olduğu birçok casusluk ve karşı casusluk faaliyetinin tanıtıldığı belgeselde, Osmanlı tarihinin en ilginç casusluk olaylarından biri olan 18 Kasım 1601'deki Kanije kuşatması, Tanzimat döneminde kurulan hafiyelik teşkilatları ve Türk istihbarat tarihine damga vuran Teşkilat-ı Mahsusa örnekleri yeralıyor.
Ntv / 22.05

Türkiye Aynası'nda dış politika var!
Türkiye Aynası'nda, Türkiye gündemini meşgul eden ve yarım asırdır Akdeniz'de süren "Kıbrıs Sorunu"nu ile Gül'ün başkanlığıyla birlikte izlenecek olan hükümet programı merceğe alınıyor. Programda Erdoğan'ın başbakan olabilmesi için gerekli olan anayasa değişikliğinin yapılıp-yapılmaması ve 12 Aralık'ta Kopenhag'ta yapılacak zirvede Türkiye'ye üyelik için bir tarihin verilip verilmeyeceği gibi önemli konular var.
Tv8 / 23.00

Azad'dan düşkünlere yardım eli
Azad adlı dizide bugün, Azad, Dilan'ın intihar girişiminde bulunduğunu öğrenince hastaneye gider. Ancak Dilan, Azad'la görüşmez. Azad hastane çıkışında Bedo adında bir ayakkabı boyacısıyla tanışır. Bedo, gecekonduda yaşayan Mardinli bir çocuktur. Azad akşam yemeğini o gecekonduda yer.
Kanal D / 21.45
26 Kasım 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED