Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

R A M A Z A N
En çok onlar özlüyor
'o eski Ramazan'ları

Onbir ayın sultanı Ramazan'ın manevi iklimi, her yaşı, her kuşağı bir farklı ısıtıyor. Dârülaceze'de kalan yaşlılar da, bu mübarek ayı, "Nerede o eski Ramazanlar" diye geçiriyorlar.

Mübarek Ramazan ayının çocuklar, gençler ve yaşlılar için anlamı, yaşanan mekana görede farklılık gösteriyor. 105 yıllık geçmişe sahip olan şefkat kapısı Dârülaceze'de de Ramazan ayları, eski günlere duyulan özlemle geçiyor. Burada kalan yaşlılar, bir zamanların Ramazanlarını yad etmeden gün geçirmiyor. Özlemleri olduğu halde, dirayetlerini kaybetmemelerindeki en önemli sır, birbirleriyle kurdukları sıkı bağ. Titrek, buruşuk elleriyle abdestlerini alırken dillerinden dua eksik etmeyen Darülaceze sakinleri ile Ramazan anılarını paylaştık. Onların anlattığı Ramazan anılarında acı da var, eğlence de, umut da...

Ah o tarhana!

Darülaceze'nin müdavimlerinden Ayşe Erdal, 12 yıldır burada. Bir zamanlar, daha Ramazan ayı gelmeden hazırlık yapmaya başladıklarını anlatan Ayşe teyzenin özlediği tat, keçi sütünden yaptıkları tarhana... Ayşe teyze, zamane gençlerinde görüp beğenmediği tavırları düzeltmek için gerekenleri şöyle sıralıyor: "Başını örteceksin hanım hanımcık. Bir bey gördün mü duracaksın, arkasından geçeceksin"

Özlüyorum ama ne fayda

Dârülaceze sakinlerinden Ayşe Dökme, 3 ay önce buraya yerleşmiş. Bu, onun Dârülaceze'de geçirdiği ilk Ramazan... Buradaki arkadaşlarına çorap örerek vakit geçiren Ayşe Teyze, gençliğindeki Ramazanları sorduğumuzda şu cevabı veriyor: "Özlüyoruz ama ne fayda. Şimdiki Ramazanlar da Ramazan mı?"

Sahura kadar eğlenirdik

3 yıldan bu yana Dârülaceze'de kalan 90 yaşındaki Kıymet Günkeş'in aklına, eski Ramazanlar denince kavuşamadığı sevdiği geliyor. Bir zamanlar, bayram günlerini sevdiğini bekleyerek, heyecan ve umutla geçirdiğini anlatan Kıymet Teyze eski Ramazan eğlencelerini şöyle anlatıyor: "İftardan sonra Şehzadebaşı'na çıkar sahura kadar eğlenirdik. Sinema, müzik, sohbet derken vaktin nasıl geçtiğini bilmezdik."

O tad yok artık

Son 7 yıldır Darülaceze'de kalan Pakize teyze, tam 100 yaşında ve sağlıklı olduğu için oruç tutabiliyor. Onun gençliğinde yaşadığı Ramazanlar'da, iftar için hazırlanan çerkez tavuğu ve peynirli pasta gibi yiyeceklerle bereketlenirmiş sofralar. Pakize teyze, "Eski Ramazanların tadını bulamıyorum" diyor.


Yumruk kadar fare
Tüccarın biri ticaret için sefere çıkarken ambarındaki buğdayları bir arkadaşına emânet etmiş. Emânet ettiği arkadaşı ise buğdayları satıp parasını da bir güzel yemiş. Tüccar uzun seferinden dönünce buğdayları arkadaşından istemiş.

Arkadaşı "Vallahi dostum buğdayı fareler yedi bitirdi. İkiyüz batman buğdaydan hiçbir şey bırakmadılar" demiş.

Zeki tüccar arkadaşının çocuğu kendi evinin önünden geçerken içeri almış ve eve saklamış. Ertesi günü arkadaşını pek kederli görünce sebebini sormuş. Arkadaşı "Hiç sorma dostum! Oğlumu kaybettim" demiş.

Tüccar "Ben oğlunu gördüm. Dün bir kartal havalandırıp götürdü" demiş.

Arkadaşı inanmamış "Nasıl olur demiş, koskoca çocuğu bir kartal götürür?.."

Hemen tüccar bu sözü fırsat bilip "İkiyüz batman buğdayı yumruk kadar fare nasıl yiyip bitirdi ise senin çocuğu da kartal öylece götürdü" demiş.

Arkadaşı çaresiz kalınca tüccara buğdayını vermek mecburiyetinde kalmış.


RAMAZAN ETKİNLİKLERİ
  • Bayrampaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda, saat 20.00'de Aykut Kuşkaya konseri olacak.

  • Zeytinburnu Hizmet Binası önünde, saat 20.00'de düzenlenecek gecede illüzyon ve palyaço gösterisi sunulacak.

  • Esenler, Gürses Düğün Salonu'nda saat 20.00'de, Kadir Atmaca ve ekibi fasıl yapacak.

  • Feshane'de Eski Dostlar Grubu konser verecek.


    İFTARA NE HAZIRLAYALIM?

    İşkembe çorbası, Kereviz musakka, Süt soslu kek, Ayva kompostosu
    SÜT SOSLU KEK
    MALZEMELER: 4 yumurta, 100 gr. tereyağı, 2 yemek kaşığı kakao, 1.5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 kahve fincanı süt, 250 gr. pirinç unu, 1 paket baking powder. Üstünün sosu: 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı şeker.
    YAPILIŞI: Yumurta ile şeker mikserde çırpılır. Eritilmiş tereyağı, baking powder, sıvıyağı, süt, kakao karıştırılır. Pirinç unu ilave edilip, yağlanmış kalıba döküp ısıtılmış fırına verilir. Fırından çıkar çıkmaz üstüne sıcak sütte karışmış şeker kekin üzerine dökülür. Buzdolabına konulur.

  •  
    Ramazan yardımlaşma ve hayır işleme ayı'dır
    Hadisi şeriflere geçmeden önce bu konudaki ayet-i kerimelere göz atalım. "Allah yolunda mallarını harcayanların misali, yedi başak bitiren bir dane gibidir ki, her başakta yüz dane vardır. Allah dilediğine daha da fazla verir. Allah geniştir, her şeyi bilir." (el-Bakara suresi: ayet: 261)
    "Allah'ın rızasını kazanmak ve gönüllerindeki imanı kuvvetlendirmek için mallarını hayra sarf edenlerin durumu, bir tepede kurulmuş güzel bir bahçeye benzer ki, üzerine bol yağmur yağınca iki kat ürün verir. Bol yağmur yağmasa bile en azından bir çisinti düşer (de yine bolca ürün verir). Allah, yapmakta olduğunuz amellerinizi görür." (el-Bakara suresi: ayet: 265).
    "Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın (malınızın zekatını verin.) Size verilse gözünüzü yummanız hariç, severek alamıyacağınız derecede kötü ve değersiz şeyler vererek sakın hayır yapmağa kalkışmayın. Biliniz ki Allah zengindir, övülmüştür." (el-Bakara suresi: ayet: 267).
    "Mallarını gece ve gündüz, açık-gizli hayra sarf edenlerin mükafatları Allah katındadır. Onlar için ne bir korku vardır, ne de üzülme." (el-Bakara suresi: ayet: 274)
    Ebu Hureyre (r.a.) rivayet etmektedir: Resulullah (s.a.s) şöyle buyurdular: "Kim ki, helal kazancından bir hurma değerinde bir şey tasadduk ederse -ki, Allah helal maldan verilen sadakadan başka hiçbir sadakayı kabul etmez- işte bu helal sadakayı sağ eliyle (lütuf ve keremiyle) kabul eder. Sonra o tek hurma kadar sadakayı, dağ gibi oluncaya kadar, sizin biriniz erkek küheylan tayını büyüttüğü gibi sadakanın sahibi için büyütür."
    Sahihi Buhari, Zekat: 8, 1410 numaralı hadis
    Sahihi Müslim, Zekat, bab: 63-1014 numaralı hadis
    Açıklama:
    Bu hadisi şerif, Allah Teala'nın temiz ve helal kazançtan yapılan hayırları kabul edeceğini belirtmektedir. Kurtubi, Allah'ın haram kazançtan yapılan sadakaları kabul etmeyişini şöyle izah eder:
    Çünkü o mal, tasadduk edene ait değildir. Kendine ait olmayan malda tasarruftan kişi yasaklanmıştır.
    "Sağ eliyle kabul eder" cümlesinin izahı ise: Allah'a el nisbet edilmesi bir teşbihten ibarettir. Allah hiçbir şeye benzemez. Ancak İlahi ve Rabbani hakikatleri insanların anlayabilmeleri için, insanların alışık oldukları tabirle ifade edilmiştir. Ayet ve hadislerde bu tabirler çok geçmektedir. Sağ elden maksat verilen sadakanın makbuliyetidir.
    Sadakanın artmasını ifade eden tabirler birçok rivayette farklı kelimelerle ifade edilmiştir. "(Tek hurma tanesi) dağdan daha büyük olur."; "Uhud Dağı'ndan daha büyük olur..." gibi... sevabın çok olacağını belirtir.
    Allah sadakalarınızı, kabul buyursun.
    26 Kasım 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED