T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

İnternette sansüre hayır!

Türk Telekom'un internette ücretsiz hizmetleri kullanarak açılan sitelere erişimi durdurmasına tepki büyüyor. Birlik.com adresinde "sansüre hayır" kampanyası başlatıldı.

İnternetteki Türkçe içeriğin büyük bölümünü oluşturan sitelerin çoğu, ücretsiz web alanı veren yabancı şirketlerden alınarak oluşturuluyor. Bu ücretsiz hizmetler kullanılarak, internette her kullanıcı kendisine belirlediği bir konuda web sayfası açabiliyor. İşte Türk Telekom geçtiğimiz haftalarda, "freeservers" olarak tanımlanan bu sitelere erişimi durdurma kararı aldı. Türk Telekom'un internet erişim ücretlerini piyasa fiyatlarının altına indirerek, bilişim sektöründeki en büyük aboneye sahip serves sağlayıcı olduktan sonra, bu yasağı getirmesi anlamlı bulundu. Türk Telekom'un fiyatları ucuzlatarak, özel sektördeki internet servis sağlayıcılarla haksız rekabet yapması ve aboneleri kendisine çekmesinin altında, devletin interneti kontrol etmek istemesinin yattığı belirtiliyor.

İnternette kampanya!

İnternete sansür uygulanmasına karşı bir kampanya başlatılıyor. Kampanya ile ilgili www.birlik.com adresinde açılan bir site ile sansür girişimlerine karşı protestolar yapılacak. Türk Telekom internet bağlantı hizmetlerinde, ücretsiz web alanları alınarak inşa edilen sitelere erişimi kapatmıştı. "İnternet'e sahip çıkalım 2. kampanya" adı verilen bu kampanyada, "İnternet'e önem vermeyenlere oy vermeyeceğiz" denilerek, internete önem vermeyenlere oy verilmemesi çağrısında bulunuluyor.

İşte sansüre hayır kampanyası!

"İnternet'te sansüre hayır" başlıklı kampanya metni şöyle:

Türk Telekom hızlı ve yaygın İnternet erişimi sağlayamaya yönelik yatırımlarda bulunmak yerine sansür araçlarına yatırım yapıyor.

İnternet'in Türkiye'de yaygınlaşabilmesi için gerekli olan telekomünikasyon altyapısı Türk Telekom'un tekelinde.

Bu alt yapının sağlıklı çalışabilmesi için yapılması gereken yatırımları ancak çok gecikmeli ve çok düşük kapasiteli yapabilen Türk Telekom, Ulaştırma Bakanlığı ve mahkeme kararlarına uymuyor.

İnternet'e verdiği önemi sık sık vurgulayan Ulaştırma Bakanı'nın bu sözlerini destekleyecek icraatlerini bekliyoruz.

İnternet kullanıcıları olarak 3 milyonu aşan sayımızla, siyasi baskı yaratacak güce sahibiz.

Gelin aşağıdaki metne imzamızı atarak, siyasi partilere gücümüzü gösterelim. İnternet'e gereken önemi vermeyen siyasi partilere oy vermeyeceğimizi belirtelim.

Siteden tepki mesajı

Kampanya sitesinde yer alan bir ortak bildiri metni de otomatik olarak yetkililere ulaştırılıyor. Bu bölümde de, "İşbaşında olan hükümetten İnternet konusundaki taleplerim aşağıdadır. İş başında olduğu süre içerisinde, bu taleplerimi yerine getirmeyen hükümeti oluşturan siyasi partilere ve temsilcilerine önümüzdeki seçimde oy vermeyeceğim" deniliyor. Buradaki üç maddelik talep ise şöyle:

1- Hükümet T. Telekom'un kanunsuz sansürcü girişimlerine ve sansür altyapısı için yapmaya kalkıştığı yatırımlara derhal engel olsun.

2- TT-Net ve Türk Telekom ayrılarak, sansürün kolayca uygulanabilmesine zemin hazırlayan erişim tekeli kurma çabaları boşa çıkartılsın. Türk Telekom'un altyapı hizmetlerini TT-Net ve diğer erişim sağlayıcı şirketlere eşit şartlarda vermesi sağlansın.

3- İlla sübvansiyon uygulanmak isteniyorsa, 822'li hatlara uygulanan ücret tarifesi sembolik rakamlara çekilsin. http://www.birlik.com


WEB GEZGİNİ

Ümit Kaptan

Hakan Karabey'in yazıp çizdiği Ümit Kaptan adlı çizgi kahramanın adına açılan bir web sitesi. Siteden, bir denizci olan Ümit Kaptan'ın kim olduğunu öğrenebilir, kapak çizimlerine gözatabilir, dilerseniz, "Haraç Çetesi" adlı macerasını okuyabilirsiniz. Bundan sonraki bölümlerin senaryolarını Aytekin Gezici'nin yazacağı Ümit Kaptan'ın maceraları ile ilgili ayrıntılı bilgi için, sitedeki e-posta adreslerini kullanabilirsiniz.
http://www.geocities.com/umitkaptan

Din Bilimleri

OMU Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Muhittin Düzenli'nin editörlüğünü yaptığı "Din Bilimleri" sitesi, iki yıldır faaliyette. İlahiyat fakültelerinde şu ana kadar çalışılmış tüm tez, makale ve kitah türündeki çalışmaların kayıtlarının bulunduğu site, bu alanda çalışmakta olan akademisyenler için büyük kolaylık sağlıyor. Buna ilave olarak site ekibi, 3 ayda bir online hakemli bir dergi yayınlıyor.
http://www.dinbilimleri.com


 
Türkiye internet artış hızında birinci
Türkiye, 30 ülke arasında son iki yılda internet kullanıcı sayısı en hızlı artan ülke oldu. ABD, kullanıcı oranındaki artış hızıyla ikinci sırada yer aldı. Türkiye'de internet kullanım oranı yüzde 19. Bilgisayar ve internet pazarından en çok gelir elde eden 5 ülke sıralamasında ise Japonya birinci, Türkiye ise ikinci sırada yer aldı. Türkiye'nin, son iki yılda internet kullanıcı sayısı en hızlı artan ülke olduğu bildirildi. Verilere göre, Türkiye'de nüfusun yaklaşık beşte biri internet kullanıyor.
Amerikan strateji şirketi The Roper Reports Worldwide, 30 ülkede bir araştırma yaptı. Araştırma için her ülkeden biner, toplam 30 bin bilgisayar kullanıcısı ile görüşüldü. Elde edilen veriler ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'nın genel ülke nüfusuna, Avustralya, Japonya, Singapur, Tayvan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Rusya, Güney Afrika ve Suudi Arabistan'da ise kent nüfusuna oranlandı. Türkiye, Kore, Tayland, Filipinler, Çin, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Mısır, Meksika, Arjantin, Brezilya ve Venezuela'nın verileri ise kentlerdeki en düşük gelir grupları dışarıda bırakılarak oranlama yapıldı. Verilerin nüfuslara oranlanmasının ardından da puanlamaya gidildi. Araştırmaya göre, 30 ülkede ortalama her on bilgisayar kullanıcısından üçü kişisel bilgisayara sahip. Kıtalara göre, kişisel bilgisayarı bulunma kategorisinde Asya ilk sırada yer alırken, bu kıtada bilgisayar kullanan 10 kişiden 6'sının kendisine ait bilgisayarı bulunuyor.
Bilgisayar ve internet pazarından en çok gelir elde eden 5 ülke sıralamasında ise Japonya birinci, Türkiye ise ikinci sırada yer aldı. Türkiye'yi Tayvan, Almanya ve Suudi Arabistan izledi. Son iki yılda internet kullanımındaki gelişmeler kategorisindeki değerlendirmeye göre de Türkiye, 30 ülke arasında internet kullanıcı sayısı en hızlı artan ülke olarak gösterildi. Türkiye'de internet kullanımının yüzde 19 olduğu belirtildi.

NET KİTAP
Bilgisayarın 'B'si / Ömer Bağcı
Seçkin Yayıncılık'tan çıkan "Bilgisaşarın B"si adlı kitap, bilgisayar kullanmaya yeni başlayanlar için bir kılavuz niteliğinde. Ömer Bağcı tarafından yazılan kitapta, öncelikle, bilgisayarı oluşturan parçalar ve görevleri ayrıntılı olarak anlatılıyor. Windows ME işletim sistemini temel alan kitapta, Word 2000, Excel 2000, Power Point 2000, Outlook 2000 yazılımlarının kullanımı resimlerle anlatılıyor. İnternet kullanımı için gerekli temel bilgileri "A'dan Z'ye İnternet Kullanımı" adlı bölümde ele alan yazar, internet üzerinde en çok kullanılan sohbet programı mIRC ve anında mesajlaşma yazılımı ICQ'ya da kitabında yer veriyor.
İnternet üzerinde telefon görüşmeleri yapma ve sesli sohbet imkanı sağlayan Netmeeting yazılımını da ayrıntılarıyla anlatan kitap bilgisayar kullanımına bir giriş kılavuzu niteliğinde.
seckin
2 Nisan 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED