T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Vatandaş boğaz harbinde

İş dünyası Mart ayında düşük çıkan enflasyon rakamlarının halka yansımadığı görüşünde. ATO Başkanı Aygün, "Halkın yerlerde süründüğü bir ekonomide enflasyon rakamlarının düşüp düşmemesi bir anlam ifade etmez" dedi.

Ücretli kesimi oluşturan işçi, memur, emekli geçinebilmek için mutfak masraflarını kısınca enflasyonda şok düşüş meydana geldi. Mart ayında enflasyonun düşük çıkması piyasalarda alışverişlerin bıçak gibi kesildiğini, durgunluğun da had safhaya ulaştığını gösterdi. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'de enflasyonun düşmesine karşılık büyümenin dibe vurduğunu belirterek, "Türkiye bu küçülme çukurundan nasıl çıkacak bunun da cevabının verilmesi lazım. İstikrarlı büyüme sağlanamazsa enflasyon düştüğü yerde kalmaz" dedi.

En büyük sorun yoksulluk

Türkiye'nin "büyüme ya da enflasyon" ikilemine sokulmaması gerektiğini kaydeden Aygün, "Halkın alım gücünün zayıfladığı, neredeyse yerlerde süründüğü bir ekonomide enflasyon rakamlarının düşüp düşmemesi bir anlam ifade etmez" dedi. Türkiye'nin şu an en büyük sorunun fakirlik olduğunu da belirten Aygün, bu sorunu çözecek kaynağın nereden bulunacağının ise gelecek 20 yılın en önemli ve yanıt verilmesi gereken sorusu olarak durduğunu belirtti.

Halkın alım gücü bitti

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım da, enflasyondaki düşüşü, halkın alım gücünün azalmasına bağladı. Kriz nedeniyle 1.5 milyon kişinin işsiz kaldığını belirten Yıldırım, şu görüşleri dile getirdi: "Halkın alım gücü bitti. Mal almazsa ne olacak, malın değeri dibe vuracak. Şu anda enflasyonun önemli ölçüde düşmesinin nedeni bu. Halk yatırımlarını durdurdu. Yaptığı yemek yiyecek, örtünecek. Bakın giyinecek demiyorum. Onun dışında kimse daire almıyor, bir yere gitmiyor, mal almıyor."

ESNAF ve HALK HİSSETMEDİ

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, enflasyonun düşüşüne yönelik olumlu bir gelişmeyi esnaf ve halkın hissetmediğini bildirdi. Erdem, şöyle dedi: "Bu nasıl düşüş, biz neden farkına varamıyoruz. Türkiye ekonomisi düzeliyor deniliyor. Esnafımız hâlâ yüksek faizle kredi alıyor, her geçen gün işyerini kapatmak için müracaat edenlerin sayısında artış yaşanıyor. Bütün bunlar yaşanırken, ekonomi nasıl düzeliyor, enflasyon nasıl düşüyor, anlamak mümkün değil."

ASO: DÜŞÜŞ KALICI DEĞİL

Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, "Enflasyonun düşüşü sevindirici, ancak bunun kalıcı ve sağlıklı olduğuna inanmıyorum" dedi. Ümit Özgümüş, şunları kaydetti: "Stoklar yerine konulurken aynı maliyetlerle konulamayacak. Dolayısıyla satış aşamasına gelindiğinde fiyatlar yeniden yükselecek. Durgunluktan çıkılamadığı, büyümeye geçilemediği ve işten çıkarılanlar tekrar işe dönmediği için enflasyon düşüşünü temkinli karşılıyor, çok fazla sevinemiyoruz."

 
Vakıfbank'a 5 talip
Türkiye'deki en canlı kamu bankası olan Vakıfbank satışa çıkartıldı. Bu bankaya Akbank, Doğan Holding, Oyakbank, Socıete Generale ve Groupama ile TEB talip oldu.
Paramız pul oldu
Tedavüle çıkarıldığı 1992 yılının son çeyreğinde dönemin en büyük banknotu olan 250 bin liralıklar, enflasyona ancak 9.5 yıl dayanabildi.
Turizmde büyük buluşma
Turizmde en büyük buluşma olarak kabul edilen EMITT Fuarı'na, İsrail'in kuşatma altında tuttuğu Filistin de katıldı.
MOTORİN 1 MİLYON LİRAYI AŞTI
Dövizdeki düşüşe rağmen akaryakıt ürünlerine enflasyon oranında zam devam ediyor. Gazyağına yüzde 2.31, motorine yüzde 1.21, kalorifer yakıtına yüzde 2.51, fuel oile yüzde 0.59 oranlarında zam yapıldı. Yeni fiyatlarla motorinin fiyatı İstanbul'da 1 milyon 2 bin lira oldu. Tüpgaz olarak bilinen likit petrol gazının perakende satış fiyatı da dünden geçerli olmak üzere, ortalama yüzde 1.5 ile yüzde 1.6 arasında arttı. Buna göre 12 kilogramlık mutfak tüpü, İstanbul'da 15 milyon 50 bin liraya yükseldi.
Hazır giyimde zararına satış
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından hazırlanan "2002 İlk Üç Aylık Türkiye Hazır Giyim ve Tekstil Sanayi Değerlendirme Raporu" düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Rapora göre, ilk üç ayda ülke ihracatı yüzde 5 oranında artarak 7 milyar 636 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Umut Oran, yaptığı açıklamada, "Yüzde 5'lik artış ciddi bir mücadele. İnsanlar zararına, yok pahasına satıyorlar. Bugünkü ekonomik politikalar bu şekilde giderse, ihracat düşer" dedi.
5 Nisan 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED