T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Skandal ziyaret

DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in, 1999 yılında ünlü Kumarhaneciler Kralı Sudi Özkan'a ait bir daireye yaptığı ve burada kendisini karşılayan kadınlarla ilgili esrarengiz ziyareti soru işaretleriyle dolu.

Yeni Şafak muhabirleri Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in de 7 Aralık 1999'da Ankara'da Atatürk Bulvarı'nda Sudi Özkan'a ait bir daireye yaptığı esrarengiz ziyareti görüntülediler. DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in Özkan'a ait daireye iki genç kadınla birlikte girdiği ve saatlerce içeride kaldığı belirlendi. Çok önemli bir kamusal yargı görevi yapan Yüksel, ziyaretle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Bu nedenle ziyaret esrarengizliğini hâlâ korumaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesini basına sızdırdığı gerekçesiyle Adalet Bakanlığı'na şikayet edilen Yüksel'in skandal ziyareti şöyle gelişti:

Özkan'ın bürosunda ne işi vardı?

Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Nuh Mete Yüksel, ünlü Kumarhaneciler Kralı Sudi Özkan'a ait olan ve bir hafta öncesine kadar kapısında levhasının da asılı olduğu, "Özkanlar Elektronik" şirketinin Atatürk Bulvarı Nedime Beler Apartmanı 175/7 numaralı dairesine gelişi ve burada 2 saat kalışı Yeni Şafak'ta şu şekilde yer almıştı: "Yüksel önceki gün öğleden sonra Kavaklıdere'de Sudi Özkan'a ait olan daireye yanında iki genç bayanla birlikte sebebini açıklayamadığı bir ziyarette bulundu. Yüksel içerideyken yaklaşık iki saat sonra daireden önce kumral, uzun saçlı genç bir bayan çıktı. Muhabirlerimizi görünce tedirgin olan genç bayan daireye tekrar girdikten sonra ikinci kez kapıdan çıktı ve hızla uzaklaştı. İsmini açıklamak istemeyen bayandan yaklaşık 10 dakika sonra da Savcı Yüksel daireden çıkarak dairenin kapısını kilitledi. Fotoğraflarının çekilmesinden rahatsız olan ve 'Görev icabı mı buradasınız, yoksa özel bir ziyarette mi bulundunuz?' şeklindeki sorulara cevap vermeyen Yüksel, sürekli sırtını dönerek elleriyle yüzünü gizledi."

Ünlü Kumarhaneler Kralı Sudi Özkan, Karayipler'in Saint Martin Adası'nda gününü gün ediyor. Devlet ise Özkan'ın devlete olan borçlarını bir türlü tahsil edemiyor. Özkan yurtdışına 680 milyon dolar kaçırdı. Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları, Atlantik Okyanusu'nda ada satın alan ve serveti bir milyar doları bulan kumarhane işletmecisi Sudi Özkan hakkında yaklaşık iki bin sayfalık rapor hazırladı. Hesap Uzmanları Kurulu, Özkan'ın 718 milyon dolarlık kazancının yüzde 95'ini yurtdışına kaçırdığını belirledi.

Kumar paraları İsviçre'ye kaçırıldı

Özkan'a matrah farklarından dolayı toplam 250 trilyonluk vergi cezası ve gecikme faizi kesildi. Bazı gayrımenkullerine de haciz geldi. Özkan'ın kumarhanelerden gelen paralarını kızının idare ettiği ve bir bankanın Mecidiyeköy şubesinde açılan gizli bir hesaptan İsviçre'deki hesaplara aktardığı da ortaya çıktı. Bu nedenle Özkan'ın hesapları ayrıca karapara incelemesi altında bulunuyor. Bu incelemeler nedeniyle Özkan'ın trilyonluk malvarlığına tedbir kararı konuldu. Ömer Lütfi Topal'ın öldürülmesinden sonra Özkan 1998'de Türkiye'den kaçtı.

Özkan'ın tanıdık portföyü de bir hayli zengin. Özkan'ın portföyünde Süleyman Demirel gibi ünlü politikacıların yanısıra pekçok devlet görevlisinin bulunduğu iddia ediliyor. Aralık 1999'da Demirel'in sağlık ve eğitim alanında hayır yapan 1600 kişiye törenle şükran plaketi vermek istediği isimler listesinde Özkan da vardı. Özkan da şükran plaketini alması için Köşk'e davet ediliyordu. Skandal, 16 Aralık 1999 tarihli Hürriyet'te, "Kumar kralına şükran plaketi" başlıklı bir haberde yer aldı. Demirel gazetecilerin Özkan'la ilgili sorularına, "Hayırseverleri teşvik için tören düzenledim. Davetli listesinde kim var, bu şahıs kimdir ben bilmem" dediği belirtildi. Oysa geçtiğimiz günlerde St. Martin Adası'nda Milliyet'ten Tuncay Özkan'ın, "Süleyman Bey'i tanır mısınız?" şeklindeki sorusuna Özkan, "Tanırım. Tesislerime gelirdi. Balçova'daki açılışı o yaptı. Devlet büyükleriyle, yabancılarla toplantılar yapardı. Biz de bulunurduk orada" diyerek cevap veriyordu.

SAVCI YÜKSEL PANİĞE KAPILDI

Muhabirimizin sorularına yanıt vermeyen ve dirseği ile iteleyen Savcı Yüksel, sorulardan kurtulmak için asansör kabininin içine girerek bir süre bekledi. Yüksel, asansörden çıktıktan sonra koşarcasına merdivenden inerek apartmandan çıktı. Panik halinde Atatürk Bulvarı'na çıkan ve ısrarlı sorularımıza rağmen niçin geldiğini söylemek istemeyen Yüksel, "Ziyaret ettiğiniz dairenin Kumarhaneler Kralı Sudi Özkan'a ait olduğunu biliyor musunuz ?" şeklindeki sorumuza, "Öyle bir şahsı tanımıyorum, defol git" diyerek hakaretle cevap verdi. Telaştan gözlüğünün camlarını düşüren Yüksel, makam araçsız ve korumasız geldiği bürodan bir taksiye binerek uzaklaştı. Yüksel'in ziyaret ettiği dairenin ne amaçla kullanıldığına dair apartman sakinlerinin bilgisi bulunmuyor. Kapısı üzerinde hiçbir yazı ve amblemi olmayan dairenin panjurları da sürekli kapalı tutuluyor. Apartman sakinleri kapısında Özkan'ın isminin bulunduğu bir tabelanın asılı olduğunu söylediler.

 
Sivillere birlik çağrısı
Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın düzenlediği "Türkiye Nereye Gidiyor" konulu İstişare Toplantısı, siyasi, işadamı ve bürokratları biraraya getirdi. Başörtüsünden düşünce özgürlüğüne kadar insan hakları ihlallerinin konuşulduğu toplantıda, sivil toplum örgütleri birlikte hareket etmeye çağırıldı.
'Geleceğimizi karartmayın'
Yeşil Kart yerine 'Kişisel Sağlık Sigortası' geliyor
Yeşil Kart sahiplerinin 11 milyona ulaşması üzerine Sağlık Bakanlığı, yeşil kartları iptal ederek Sağlık Sigortası kurma kararı aldı.
'Mafyaya boyun eğmeyin'
Emniyet'in hazırladığı "Polisle İlişkilerinizde Rehberiniz" adlı kitapçıkta, vatandaşların haraç isteyen mafya üyelerine karşı dikkatli olmaları istendi.
Avukatlar isyan etti
Stajyer avukatlar ÖSYM sınavı istemiyor; öğretmen avukatlar ise iki mesleği de yürütmek istiyor.
Medyada 'orman kanunu' mantığı
Vetolu RTÜK Yasası, çarşamba günü yeniden Meclis'e geliyor. Yerel televizyoncular yeni yasayla, küçük kanalların kapanmak zorunda kalacağını, büyük kanalların küçük kanalları yutacağını belirttiler.
BASINDA DEĞİŞİM RÜZGARLARI
AK Parti lideri Erdoğan'ın değişmediğini ileri süren gazeteci Erdal Bilaller'e cevap veren İnternet Haber ve Haber, Bilaller'in, bir zamanlar Uzanlar aleyhinde yazılar yazdıktan sonra Star'da çalışmaya başlamasını manidar buldu.
Köprü ve yollara deprem takviyesi
Karayolları Genel Müdürlüğü, Marmara depremi sonrasında köprülerle, çeşitli yaklaşım viyadüklerinin iyileştirilmesine yönelik çalışma programını belirledi. Buna göre Japon uluslararası kredi kuruluşu JBIC'tan sağlanan 100 milyon dolarlık kredi ile boğaz köprüleri ile eski ve yeni haliç köprüleri, otoyollar üzerindeki köprü ve viyadüklerin, sismik takviye projelerini hazırlayacak müşavir firma ihaleyle seçilerek, iyileştirme çalışmalarına geçilecek. Daha önce Japon Yapılar ve Köprüler Enstitüsü'nün de katılımı ile hazırlanan "İstanbul'daki köprülerin sismik takviyesi projesi fizibilite raporuna" göre, öncelikli olarak I. Boğaziçi köprüsü, Fatih Sultan Mehmet köprüsü, Eski Haliç köprüsü, Yeni Haliç köprüsü, 1.Boğaziçi köprüsü Asya Tarafı Yaklaşım viyadüğü, 1. Boğaziçi köprüsü Avrupa Tarafı Yaklaşım viyadüğü, Eski Haliç köprüsü yaklaşım viyadüğü, Yeni Haliç köprüsü yaklaşım viyadüğü, Ortaköy viyadüğü (V408), Ortaköy viyadüğünde (V409) çalışmalar yapılacak. Karayolları Genel Müdürlüğü ile Japon hükümeti arasında yapılan ön anlaşma çerçevesinde sağlanacak krediyle, söz konusu işlerin sismik takviye projesine bir an önce başlamak üzere, öncelikli olarak müşavirlik hizmetleri ihalesi yapılacak.

29 Nisan 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED