T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Cenin'de binlerce kayıp

UNRWA başkanı Hansen, Cenin Mülteci kampında yaşayan binlerce Filistinli kayıp. Cenin katliamına iştirak eden İsrail askerler, Cenin'de katliam yapıldı.

BM Filistin Mültecileri Yardım Komisyonu 'UNRWA' genel başkanı Peter Hansen, Cenin'den sürülen binlerce mültecinin akıbetinin ne olduğunu bilmediklerini söyledi. Hansen, "Cenin'de yaşananlar bir insanlık dramıdır. Cenin Mülteci kampından binlerce kişi sürüldü, 800'den fazla ev yerle bir edildi ve kampın alt yapısı tamamen yok edildi" dedi. Hansen, 13 bin Mültecinin yaşadığı bu kamptan sürülen binlerce mülteciye hâlâ ne olduğunu bilemediklerini açıkladı. Mültecilerin nereye gittikleri hakkında ellerinde bir bilgi bulunmadığını belirten Hansen, bu binlerce Mültecinin cesetlerinin enkaz haline getirilen binaların altında mı, yoksa başka yere mi nakledildikleri üzerinde araştırmalarını sürdüklerini belirtti. Hansen, BM genel Başkanı Kofi Annan tarafından oluştural heyetin acilen buna cevap araması gerektiğini söyledi. Filistinli mültecilere yardım toplamak için önceki gün Birleşik Arap Emirliklerine giden Hansen, Cenin halkına her türlü yardımı yaptıklarını ancak İsrail'in Cenin'de katliamı işlediği günlerde Cenin'e kendilerinden hiçbir kafilenin israil askerlerince kampa girmesine izin verilmediğini belirtti. Hansen, İsrail'in Filistinli mülteciler için topladığımız yardımlara el koymaya hazırlandıkları yolunda bir duyum aldıklarını da kaydetti.

Cenin'de katliam yapıldı

İsrail yönetimi Cenin mülteci kampında işlenen katliamdan dolayı büyük bir panik içinde olduğu belirtiliyor. İsrail panik içinde oluşu sadece, binlerce Filistinlinin bu olaya tanıklık etmesinden dolayı değil, bilakis İsrailli askerlerin bile buna tanıklık etmeleri için hazır olduklarını belirmesinden dolayı olduğu ifade ediliyor. Yediot Ahronot gazetesi, İsrail yönetimi engellemez ise Cenin katliamına şahitlik eden onlarca İsrail askerinin itirafta bulunmaya hazır olduğunu belirtti. Yediot Ahronot gazetesi kendilerine itirafta bulunan ve Cenin katlimanı iştirak etmiş bir İsrail askerinin "Bize Cenin mülteci kampında ateş açılmış olsun olmasın, her evin penceresinden içeri ateş açmamızı emrettiler"dedi. İsrail askeri gazeteye, 'Bize yıkıp, yakın. Bulduğunuz her Filistinlinin üzerine ateş açın" emrinin verildiğini açıkladı. Mültecilerin şehirden çıkmalarına hiç bir fırsatta izin vermediklerini belirten İsrailli asker, "sonunda şehri tamamen yerle bir ettik" dedi. Bu arada, İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, İsrail'in, sorunun çözümü halinde BM heyetinin görevine engel olmayacağını ima ederek, ülkesinin BM'den askerlerin adları açıklanmaksızın tanıklık etmeleri ve bu kişiler hakkında "savaş suçu işledikleri" gerekçesiyle soruşturma açılmaması için teminat aldıklarını söyledi.

CENİN'DEN CESETLER ÇALINIYOR

Cenin mülteci kampında yaşayan Filistinliler, İsrail ordusunun bir çok Filistinlinin cesetlerini çaldıklarını belirtiyorlar. Aişe İbrahim Kaskas, İsrail askerlerinin gece gelip bir çok cesedi gömüldükleri yerden çıkarıp başka yere naklettiklerine işaret etti. Bu arada, Ariel Şaron, İsrail askeri saldırılarında harap olan Cenin şehrinde inceleme yapmak isteyen BM yetkililerinin şehri ziyaretinin 24 saat ertelenmesi konusunda bakanlar kuruluna dün teklif götürdü.

YAHUDİLER, ŞARON'A KARŞI SAVAŞA HAZIR

Yemenli Yahudiler İsrail Başbakanı Kasap Ariel Şaron'un Filistin bölgelerinden uyguladığı katliamlardan dolayı, Filistinlilerin yanında Şaron ile savaşmaya olduklarını belirttiler. Şaron'un Yahudi olmadığını belirten Yemenli Yahudiler, Şaron'un savaş suçlusu olarak yargılanmasını istediler. Yemen'in Reydeh şehrindeki Tevrat okulunda toplanan Yemenli Yahudiler adına açıklamada bulunan Fayez el-Ceravi, Şaron'un Filistin bölgelerinde yaptıklarının katliam olduğunu belirtti ve bunu kınadıklarını söyledi. Fayez, Filistin halkı için yardım topladıklarını da ifade etti. Tevrat okulundaki Yahudi öğrenciler: "Eğer Arap liderler Şaron'a karşı cihad ilan ederse, Şaron'un Filistin hakına karşı uyguladığı kıyımdan dolayı ona karşı ilk savaşcaklar bizler olacağız" dediler.

 
Çeçen aslanı öldürüldü
Afganistan'da ve Çeçenistan'da Rus askerlerin korkulu rüyası haline gelen Hattab'ın, Türk asıllı bir annenin oğlu olduğu belirtiliyor.
Rus Politikacı Lebed öldü
Rusya'da eski politikacı ve devlet başkanı adayı General Alexander Lebed, Sibirya'da geçirdiği helikopter kazasında öldü.
BUSH İSRAİL'İN GARDİYANI MI?
İsrail Başbakanı Ariel Şaron, ABD Devlet Başkanı George W. Bush'un telefonla kendisini arayarak, İsrail turizm bakanı Revaham Zeevi'nin Ramallah'taki katilleri için gardiyanlık yapmak üzere ABD'li ya da İngiliz güvenlik gücü getirilmesini teklif ettiğini söyledi. İsrail kabinesi, ABD tarafından ortaya atılan bu öneriyi kabul etti. İsrailli yetkililer, Ramallah'taki karargahında yaşayan Filistin lideri Yaser Arafat'ın, etrafındaki İsrail kuşatmasının kaldırılacağına dair bir işaret olarak görülen kararın, İsrail kabinesi tarafından onaylandığını söylediler. Bu arada, Bush şaron'u ABD'ye davet etti.
ARAP BİRLİĞİ, ABD'Yİ UYARDI
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, ABD'yi, Ortadoğu politikasında belirleyici ve yapıcı adil bir çizgi izlenmemesi halinde cezalandırıcı adımlar atabilecekleri konusunda uyardı. Musa, ABD'nin Ortadoğu politikası ve Washington'un, İsrail'i uluslararası hukukun üstünde tutması nedeniyle Arapların kendisini "gururu kırılmış, üzgün ve çaresiz" hissettiğini belirtti. Musa, petrolün, ABD üzerinde baskı oluşturacak bir silah olarak kullanılması konusunda ortak bir karar bulunmadığını, ancak gurur kırıcı baskı politikasının devam etmesi halinde bu gelişmenin yaşanabileceğini ifade etti.
29 Nisan 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED