T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Altın Lale Mogania'nın

İstanbul Film Festivali'nde "Altın Lale" Hollandalı yönetmen Ineke Smiths'in "Mogania" adlı filmine verildi. "En İyi Türk Yönetmen" ödülü ise Ümit Ünal'ın.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nca bu yıl 21'incisi düzenlenen "Uluslararası İstanbul Film Festivali" ödül töreniyle sona erdi.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki törende, festivalin "Uluslararası Yarışma" bölümünde verilen "Altın Lale" ödülüne, "Magonia" adlı filmiyle Hollandalı yönetmen Ineke Smiths değer görüldü.

"Uluslararası Yarışma"da, Jüri Özel Ödülü'nü de Gürcü yönetmen Iglika Triffonova "Amerika Mektubu" adlı filmiyle kazandı.

Diğer ödüller

Festivalde bu yıl filmleri "Ustalara Saygı" bölümünde gösterilen İtalyan sinemasının "yaramaz çocuğu" Nanni Moretti ile dünyaca ünlü İngiliz yönetmen Stephan Frears'a "Onur Ödülü" verildi. "Ulusal Yarışma"da ise "En İyi Türk Filmi" ödülüne, Ümit Ünal'ın ilk uzun metrajlı filmi olan "9", "En İyi Türk Yönetmen" ödülüne de "Yazgı ve İtiraf" filmiyle Zeki Demirkubuz değer görüldü. Ümit Ünal ile Zeki Demirkubuz'a, Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı'nca 25'er milyar lira para ödülü verildi.

Taner Birsel, "İtiraf" filmindeki rolüyle "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü alırken, Zuhal Olcay "9", Serra Yılmaz da "Hiçbir Yerde" filmlerindeki oyunlarıyla "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü paylaştılar. Bu oyunculara, Kültür Bakanlığı'nca 5'er milyar liralık para ödülü ile plaket verildi.

"Ulusal Yarışma"da Jüri Özel Ödülü'ne, çarpıcı görüntü düzenlemesi nedeniyle "Maruf" adlı filmle Serdar Akar layık bulundu.

FİPRESCİ ÖDÜLLERİ

Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FİPRESCİ) Ödülü, "Uluslararası Yarışma"da, Zeki Demirkubuz'a "Yazgı" filmiyle verildi. Ulusal Yarışma'da ise Onat Kutlar anısına verilen ödül, yine Demirkubuz'a "İtiraf" filmiyle değer görüldü. "Yaşam Boyu Başarı" ödülünü dünyaca ünlü yönetmen Otar İosseliani kazanırken, İosseliani ödülünü Vakıf Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın elinden aldı.

"Halk Ödülleri", "Deney" filmiyle Oliver Hirschbiegel'e, "Hiçbir Yerde" filmiyle de Tayfun Pirselimoğlu'na verildi. Törenin sonunda, Otar İosseliani'nin yönettiği "Pazartesi Sabahı" adlı filmin gösterimi yapıldı.

 
Edebiyat ve yazıda edeb
Yazarlarımız zaman zaman "b" ve "g" ile başlıyan üç harfli kelimeleri kullanmaktan çekinmiyorlar. Bunu "mutlak realizm" namına mı, yoksa mutlak hürriyet namına mı yapıyorlar, anlamak kolay değil!..
M. WATT'DAN 'DİNLERDE HAKİKAT'
Daha önce birçok kitabı Türkçe'ye çevrilmiş olan Batılı düşünür W.Montgomery Watt'ın 'Truth in the Religions' isimli kitabının, 'Dinlerde Hakikat' ismiyle Türkçe baskısı yayınlandı. Vahap Taştan ve Ali Kuşat'ın çevirisini birlikte gerçekleştirdikleri kitap, İz Yayıncılık'tan çıktı. Yaklışık 30 yıl Edinburg Üniversitesi'nde Arapça ve İslami Araştırmalar Bölüm Başkanlığı görevini yürüten Watt, kitabında, toplumsal hayattaki fikirlerden bu fikirlerin yozlaşmasına, din tasavvurunun unsurlarından bu unsurlara karşı yaklaşımlara kadar bir çok konuya Batılı bir düşünür olarak bakıyor. Watt, kitabında 'dinler arası diyalog' kavramına da yeni bir bakış açısı getirmeye çalışıyor.
İz Yayıncılık-Tel: 0 212 520 72 10
29 Nisan 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED