T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Bir dirhem büyüdük

Geçen yıl yüzde 9,4 küçülen Türkiye ekonomisi, 2002 yılının ilk üç ayında ancak binde 7 büyüyebildi.

Beklentilerin aksine pozitif çıksa da Türkiye krizlerden sonraki büyüme performansını tutturamadı. Yüzde 15,3 rekor küçülmenin yaşandığı 1945 sonrası yüzde 31, meşhur 1994 krizindeki yüzde 6,1 küçülmeden sonra yüzde 8 büyüyen Türkiye ekonomisi, yüzde 9,4 küçülmenin yaşandığı 2001 yılından sonraki ilk üç ayda ise binde 7 büyüyebildi. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), 2002 yılının birinci 3 aylık dönemine ilişkin GSMH sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 2002 yılının birinci üç aylık dönemine ilişkin GSMH değeri, cari fiyatlarla 50 katrilyon 454 trilyon 168 milyar lira olarak hesaplandı. Gelişme hızları ise cari fiyatlarla yüzde 100,6, sabit fiyatlarla yüzde 0,7 oldu. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) gelişme hızı da aynı dönemde, yüzde 2,3 olarak hesaplandı.

Sektörler itibariyle büyüme hızlarına bakıldığında, en fazla büyümenin yaşandığı sektör yüzde 3,9 ile ticaret olurken, sanayi yüzde 3, ithalat vergisi ise yüzde 2,6 büyüdü. Serbest meslek ve hizmetler sektörü yüzde 2,1, konut sahipliği ve devlet hizmetleri yüzde 2 büyürken, ulaştırma ve haberleşme sektöründe de yüzde 1,7 oranında büyüme kaydedildi.

Tarım, inşaat ve mali sektörde küçülme sürüyor

DİE'nin 2002 yılının birinci üç aylık dönemine ilişkin açıkladığı Gayri Safi Milli Hasıla rakamlarına göre, sabit fiyatlarla sektörel bazda tarım, inşaat ve mali kuruluşlar da küçülme yaşanırken, diğer sektörler büyüdü. 2002 yılının ilk üç aylık döneminde, mali kuruluşlar yüzde 7,4, tarım yüzde 1,5, inşaat sektörü ise yüzde 2,7 oranında küçüldü. DİE'nin açıkladığı verilere göre bir önceki yılın aynı dönemine göre, sabit fiyatlarla Özel Nihai Tüketim Harcamaları yüzde 2 gerilerken, Devletin Nihai Tüketim Harcamaları ise yüzde 2,4 oranında arttı. Bu dönemde Gayri Safi Sabit Sermaye Oluşumu yüzde 24,8 gerilerken, Mal ve Hizmet İthalatı yüzde 1,3, Mal ve Hizmet İhracatı da yüzde 9,1 oranında arttı.

Aygün: Tek çıkış yolu büyüme

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin toplam borcunun 210 milyar doları bulduğunu belirterek, "Borçların ödenebilmesinin tek yolu, büyümenin sağlanmasıdır" dedi. Ekonomik Denge Dergisi'ne bir açıklama yapan Aygün, 2001 yılını yüzde 9,4'lük küçülme ve Gayri Safi Milli Hasıla'sının (GSMH) 50 milyar dolar azalmasıyla kapatan Türkiye'nin, 2002 ve sonraki yıllarda en temel amacının büyüme olması gerektiğini vurgulayarak, "Aralık 1999'da gerçekleştirilen programda da, krizden sonra revize edilen programda pozisyon almada bir yanlışlık vardır. Her iki program da borç ödeme zincirinin kırılmaması üzerine kurulmuştur. Büyümeyi gerçekleştirecek iklim ihmal edilmiştir" dedi.

 
Derviş: AB ile yatırımlar patlar
Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, 21 Şubat'tan bu yana dalgalanan dövize önümüzdeki dönemde sınırlı müdahalede bulunacaklarını söyledi.
Köy-Kent Projesi'ne yeni düzen
"Köy Kent Projesi'nde yer alacak köylerin durumu için yeni kriterler belirlendi
Irak'tan yatırım çağrısı
Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, Türkiye ile Irak arasında işbirliğinin geliştirilmesi çağrısında bulundu.
SSK primleri yüzde 56 arttı
Tapuda internet devri başlıyor
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Necdet Poyraz, e-devlet projesinin nüfustan sonra ikinci en önemli ayağı olan mülkiyet bilgilerinin sayısallaştırılması amacıyla başlatılan Tapu Kadastro Bilgi Sistemi Projesi'nde (TAKBİS), pilot uygulamaya Temmuz ayında başlanacağını açıkladı. Genel Müdür Poyraz soruları cevaplarken 10 trilyon 650 milyar liraya mal olan yazılımın halen kabullerini yaptıklarını, Temmuz ayında Çankaya'daki 5 tapu müdürlüğü, Çankaya Kadastro Müdürlüğü ve Gölbaşı Tapu Sicil Müdürlüğü ile Genel Müdürlük'te pilot uygulamaya başlayacaklarını söyledi. Genel Müdür Necdet Poyraz, TAKBİS projesi tamamlandığında ise herkesin internet üzerinden anında kendine ait mülkiyet bilgilerine ulaşabileceğini, alım-satım yapabileceğini söyledi.
1 Temmuz 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED