T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

ABD'nin Saddam planı

Eski Irak askeri istihbarat yetkilisi, ABD'nin Saddam'ı öldürme planını el-Cezire televizyonuna anlattı. Samarray, 'ABD'nin uydularla Saddam Hüseyin'i takip edeceğini, yeri belirlenince de öldüreceğini' söyledi.

Iraklı bir muhalif, "ABD'nin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i öldürmeye yönelik planının" temel hatlarını anlattı. 1997'den beri Londra'da yaşayan Iraklı muhaliflerden Vefik Samarray, Katar'ın el-Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "Plana göre, özellikle çok sayıda uydu ve insan kaynakları tarafından istihbarat toplanacağını ve Saddam'ın hareketlerinin izleneceğini" belirtti. Eski Irak Askeri İstihbarat Servisi yetkilisi olan Samarray, "Amerikalılar'ın Saddam'ın bulunduğu yeri kesin olarak tespit ettiklerinde, İncirlik Üssü'ndeki uçaklarla Akdeniz, Kızıldeniz ve Körfez'deki güçlerin bağlı olduğu Amerikan merkez güçler komutanlığına talimat verileceğini, sonra Saddam'ı öldürmek üzere uçakların harekete geçeceğini ve füzelerin fırlatılacağını" ifade etti.

Samarray, "Irak Devlet Başkanı'na hızlı ve doğrudan darbe indirilmesine yönelik Amerikan planı ciddi, ancak bu operasyonun yakında düzenleneceğini düşünmüyorum" dedi. "Saddam'ı öldürmeyi başaramazlarsa Irak'ta seçtikleri hedeflere saldırı düzenleyebilirler" diye konuşan Vefik Samarray, şu an Irak'ın kuzeyinde ve Ürdün'de Amerikan birliklerinin bulunmadığını söyledi.

CIA'e 'vur emri' verildi bile

ABD'de yayınlanan Washington Post gazetesi, ABD Başkanı George Bush'un, bu yılın başında Merkezi Haberalma Teşkilatı'na (CIA), Irak lideri Saddam Hüseyin'i devirmek amacıyla gizli operasyonlar yapması talimatı verdiğini duyurmuştu.

Washington Post'un haberine göre, Bush'un imzaladığı başkanlık talimatnamesinde, CIA'in mümkün olan tüm yollara başvurabileceği belirtiliyordu. n DOHA

CIA'nın yabancı politikacılara karşı düzenlediği suikastlar

Amerikan yönetimi devlet liderlerini öldürmek veya kanlarını akıtmanın hedefine ulaşmak için en kolay ve kısa yol olduğunu idrak etti. Bir kurşun, bardağa konulan zehir veya beklenilen bir askeri darbe ABD'nin düşmanlarına karşı izlediği tek yol. ABD Cumhurbaşkanı George W. Bush 'Washington Post' gazetesinin enformasyonlarına göre Amerikan gizli servisi Central Intelligence Agency (CIA)'e Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i öldürme emri vermiş. Böylelikle ilk sefer Cumhurbaşkanı Jimmy Carter tarafından 1978'de konulmuş yabancı politikacıları planlı bir şekilde öldürme yasağı apaçık bir şekilde kanunsuz bir şekilde deliniyor.

O tarihten itibaren bütün başkanlar 1947'de kurulmuş olan gizli servise siyasi cinayetlere katılımlarını yasaklayan talimatlara imza attılar. Fakat Beyaz Saray'ın yorumuna göre bu, savaş zamanlarında veya kendini müdafaa durumlarındaki komando aksiyonlarını kapsamının içine almıyor.

Tarihte CIA, defaatle yabancı politikacılara karşı düzenlenen suikastlere karışmış:

1955'de CIA, Çin'in Başbakanı Tschou En-Lai'in içinde bulunduğu bir uçağın düşmesinden sorumlu tutuluyor.

1959'de CIA, Kamboçyalı Prens Sihanouk'a karşı düzenlenen son dakikada ise engellenen suikaste katılmış.

1960'da CIA, Kongolu Başbakan Patrice Lumumba'yı katletmeye çalışmıştı. Bu gerçekleşemeyince, Lumumba'yı 1961'de öldüren muhalefeti destekledi.

1961'de CIA, açık bir şekilde Dominik Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Rafael Trujillo'nun katledilmesine katılmıştı.

1963'te CIA, Güney Vietnamlı Cumhurbaşkanı Ngo Dinh Diem'in öldürülmesine katkıda bulunmuş.

1973'de CIA, Şili Cumhurbaşkanı Salvador Allende'nin devrilmesinde ve öldürülmesinde çok önemli bir rol oynamış.

1976'da CIA, Jamayik adası Başbakanı Michael Manle'ye karşı başarısızlıkla sonuçlanan bir suikaste katılmış.

CIA'nin Küba Devlet Başkanı Fidel Castro'yu öldürme çabaları ise bilinen bir husus. 1960'dan beri mafyanın da işin içine sokulmasıyla birçok suikast girişimi olmuş. Castro'ya karşı suikast planları 1972'de ortaya çıktığında dönemin CIA şefi William Colby bu tip aksiyonları yasaklamıştı 1978'de dönemin Başkanı Jimmy Carter bu yasağın kapsamını genişletti.


 
Pasifik'te tehlike çanları
İkiz Koreler yine savaşın eşiğinde. Kuzey Kore, Güney Kore'yi deniz savaşı düzenlemekle suçladı. ABD yönetimi Kuzey Kore'yi suçladı. Japonya olayın ardından hava savunmasını güçlendirdi.
Kabil Türkiye'nin denetiminde
İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri, Kabil Havaalanı'nın kontrolünü Türk askerine devretti.
İsrail tankları Han Yunus Kampı'nı bombaladı
İsrail tanklarının Gazze şeridinin güneyinde bulunan Han Yunus Kampı'na topçu ateşi açtığı bildirildi. İsrail tanklarının Han Yunus Kampı'na en az 6 tane topçu mermisi attığı ve kampın bir numaralı kapısının zarar gördüğü açıklandı. Bu arada, Gazze şeridinin güneyindeki Rafah bölgesindeki araziyi İsrail tankları ve buldozerleri yerle bir ettiği sırada İsrail askerlerinin ateş açması sonucu bir kişinin yaralandığı bildirildi. Öte yandan, Tel Aviv'in güneyindeki yolcu treninin geçtiği demir yolunda bir bombanın patladığı bildirildi. Ölen ya da yaralananın olmadığı belirtildi.
Fidel Castro: Rusya Küba'ya ihanet etti
Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, SSCB 11 yıl önce tarihe karıştıktan sonra bu sosyalist imparatorluğu kuran Rusya'nın Küba'yı yalnız bıraktığını, hatta ihanet ettiğini bildirdi. Dünyanın geriye kalan son iki üç "komünist kalesi"nden biri olan Castro, Komünist Parti'nin günlük yayın organı Granma gazetesine açıklamasında, "Hiçbir lideri isim zikrederek vermiyorum. Ancak Rusya, ABD ile ittifak kurarak Küba'ya ihanet etmiş, tüm anlaşmaları çiğnemiştir" dedi. Sosyalizmde direnen Küba'da, ekonomi hayatta kalma savaşını sürdürüyor.
Eski Afgan kraliçesinin naaşı defnedildi
İtalya'nın başkenti Roma'da 4 gün önce 87 yaşında hayatını kaybeden eski Afgan Kralı Zahir Şah'ın eşi Hümeyra Şah'ın memleketi Kabil'e getirilen naaşı defnedildi. Bir İtalyan uçağıyla Kabil Havaalanı'na getirilen Hümeyra Şah'ın naaşı, eski Afgan Kralı Zahir Şah, Devlet Başkanı Hamid Karzai ve beraberindeki heyet tarafından alındı. Şah'ın kırmızı ve yeşile bürülü tabutu, üniformalı askerlerce taşınırken, cenaze alayına geleneksel kıyafetleri içindeki Peştu aşiretleri, üst düzey askeri yetkililer, eski ve yeni kabineden bakanlar da katıldı.
1 Temmuz 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED