AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Denizli'de işsizlik ithal

Tekstil sektöründeki gelişme Denizli'de bir zamanlar tarlada domates diken kadınları bile fabrikalarda ustabaşı yapmış. Nitelikli işciye ihtıyacı olan kentin işsizleri ise tamamen Doğu ve Güneydoğu kökenli.

Denizli Türkiye'nin en büyük tekstil ürünleri, üretim ve ihraç merkezi. Krizden sonra 2001 yılında hazır giyim ihracatında adeta bir patlama yaşayan Denizli bu ivmeyi 2003 yılında da sürdürüyor. Gümrük müdürlüğü verilerine göre 2002 yılında 286 milyon dolarlık ihracat, 66 milyon dolarlık da ithalat yapılmış. Ticaret Odası Başkanı Nail Kalemci ise ihracatın 1 milyar dolar olduğunu vurguluyor. Denizlili sanayici öz sermaye ile çalıştığı için krizi en az hisseden illerden birisi olmuş. Ancak iç piyasadaki daralma ister istemez Denizlili sanayiciyi ihracata yönlendirmiş. Son dönemlerde turizm sektöründe de büyük gelişmeler olmuş.

Denizli il merkezinin nüfusu 260 bin civarında. Merkezde çok sayıda Burdur ve Dinarlı yaşıyor. Hatta Denizli siyasetinde Burdur kökenlilerin gözardı edilemeyecek bir ağırlığının olduğu da vurgulanıyor. İlde 845 sanayi kuruluşunda 20 bin, küçük sanayi sitelerindeki 2 bin 300 işyerinde 5 bin, organize sanayi bölgesindeki 130 işyerinde ise 18 bin olmak üzere toplam 43 bin işçi istihdam ediliyor. Her yerde olduğu gibi burada da da işsizlik en önemli dert. Ancak Denizli'deki işsizlik biraz daha farklı. Kentteki işsizlerin büyük bir bölümü niteliklisiz ve ithal. Bir başka deyişle, Denizli'nin yerlisinin ciddi bir işsizlik sorunu yok. Denizli'deki işsizlerin önemli bir bölümü Doğu ve Güneydoğu Anadolu kökenli. Denizli'nin yerlileri arasındaki işsizler ise ya ücreti beğenmiyor, ya da işi.

Domates diken kadınlar bile şimdi ustabaşı oldu

Üniversitesi, turizmi ve tekstil sektörü ile çok canlı bir kent olan Denizli'de sorunlar daha çok idari yapılanmayla ilgili olarak ortaya çıkıyor. Halen Belediye Başkanlığı'nı yürüten Ali Aygören'in uygulamalarından kimse memnun değil. Bir dönem Ali Aygören ile birlikte Belediye Meclis üyeliği de yapan Ticaret Odası Başkanı Nail Kalemci, "Yetişmiş, nitelikli işçi burada işsiz kalmaz. Bizim işsizlerimiz ithaldir. Tekstil sektöründeki gelişme nedeniyle bizim Honaz'da domates diken kadınlar bile şimdi ustabaşı oldu" diyor.

YAZICIOĞLU İLE EN SON Yeni Şafak GÖRÜŞMÜŞTÜ

Ankara yakınlarında geçirdiği trafik kazası sonrasında kaldırıldığı hastenede beyin ölümü gerçekleşen Vali Recep Yazıcıoğlu, tüm Türkiye'yi olduğu gibi özellikle vali olarak atandığı kent olan Denizli'yi mateme boğdu. Denizlililer şimdi kendisinden çok şey bekledikleri Valileri Recep Yazıcıoğlu için ağlıyor. Tokat ve Erzincan Valilikleri döneminde "sıradışı" uygulamaları nedeniyle bütün Türkiye tarafından tanınan ve yılbaşında Denizli Valiliği'ne atanan Recep Yazıcıoğlu ile kaza geçirmeden kısa süre önce görüşmüştük.

KENTİN SORUNLARINI ÇÖZMEYE KARARLIYDI

İldeki diğer yöneticilerle kentin sorunlarını çözmeye kararlı olduğunu anlatan Yazıcıoğlu, bu problemlerin çözümünde önceliği kentin altyapısına vereceklerini açıklamıştı. Vali Yazıcıoğlu, ilin ekonomik gelişmişliğine paralel olarak ulaşım sorununun da çözüm bekleyen önemli bir problem olduğunun altını çizip, Denizli'nin bir ihraç kenti olmasına rağmen İzmir ile demiryolu bağlantısı üzerinde durulmadığı ve kentte altyapının geliştirilemediğini belirtmişti.

Vali Yazıcıoğlu, 130 bin işçinin çalıştığı ilde sadece 250 yataklı bir SSK hastanesinin bulunduğunu, buranın ise ihtiyaca cevap vermediğini de söylemişti. Yazıcıoğlu ayrıca sanayide yaşanan gelişme ve başarının şehircilikte yakalanamadığını vurgulayıp, sehir merkezinin sıkışmış bir görüntü verdiğini belirtmişti.



5 Eylül 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Sami Gökçe


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED