AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Tehdit tutmadı, rüşvet başladı

Amerika, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesi için her türlü yöntemi kullanıyor. Cumhuriyetçi McCain Türk askerine övgüler yağdırırken Rumsfeld, "Asker gönderen masaya oturur" dedi.

ABD'de iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin etkili isimlerinden Senatör John McCain, Türk askerlerinin barış gücü görevlerindeki başarılarını överek, "Türkiye, Pakistan ve Hindistan'dan gelecek birlikler, şimdiki koalisyonda 15 ülkeden kurulu tümenden çok daha üstündür" dedi.

Arizona Eyaleti Senatörü McCain, Amerikan ABC televizyonunda Irak konusunda konuşurken, "Türkiye veya Pakistan'dan Irak'a asker gelse yararı ne olur" diye sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

"Bu birliklerin üstlenebileceği görevler arasında asayişin sağlaması ve boru hatlarının korunması yer alabilir. Türk, Pakistan ve Hint askerleri iyidir. Hele şu andaki koalisyonda 15 ülkeden gelen askerlerle kurulu tümenden çok daha üstündür, dolayısıyla önemli bir yükü kaldırabilir. Ancak ABD'nin komutada merkezi ve kilit rolünü mutlaka sürdürmesi gerekir."

"Müslüman asker bulmamız gerekir"

Cumhuriyetçi Parti'nin bir başka önemli senatörü Lindsah Graham de, gazetecilere açıklamasında, "Irak halkının yeni bir başlangıç yapabilmesi için, Müslüman ülkelerin Irak'taki varlığını sağlamamız gerekli. Türkiye gibi ülkelerin katılımını sağlayabilirsek, bu iki anlama gelir; Birincisi Iraklılar, komşularının kendilerini düşündüğünü anlar, ikincisi de, İslam dünyası, Saddam Hüseyin, Taliban ve El Kaide'nin yöntemlerine karşı olduğunu gösterir" dedi.

"Asker gönderen masaya oturur"

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise, Irak'a asker ve finansman sağlayacak ülkelerin, bu ülkeyle ilgili konularda "masaya oturacağını" söyledi. Daha önce açıklanmayan ani bir Ortadoğu ülkeleri gezisi için Washington'dan ayrılan Rumsfeld, uçakta yaptığı açıklamada, "Hiç kuşku yok ki, ülkeler asker, para ve destekte bulundukları ölçüde masada oturabilecekler, bizimle ve Irak geçici konseyiyle çalışma fırsatına sahip olabilecekler" dedi.

Gözlemciler, Rumsfeld'in bu sözleriyle, katkı sağlayan ülkelerin daha sonra Irak'ın imarıyla ilgili konularda avantaj elde edebileceğini ima ettiğini kaydettiler. Rumsfeld, ayrıntıları açıklanmayan, ancak Irak'ı da kapsaması beklenen gezisinde işlerin nasıl gittiğini birinci elden görebileceğini de söyledi.

Rumsfeld de, "Iraklılar'ın güvenlik çalışmalarına katılmalarının, genişletilmiş çok ulusla güçten daha önemli olduğunu" söyledi.

Irak'taki güçleri BM'nin komuta etmesi fikrini bir kez daha reddeden Rumsfeld, "Kartlar arasında bu yok" dedi.

IRAK İÇİN 65 MİLYAR DOLARLIK EK PAKET

George Bush yönetimi, Irak'ta işlerin beklendiği gibi gitmemesinden dolayı ortaya çıkan yeni ihtiyaçların karşılanması için, boyutu 65 milyar doları bulabilecek yeni bir ek paket hazırlıyor. Kongre'nin Mart sonunda Irak için kabul ettiği 79 milyar dolarlık ilk paketteki kaynağın tükenmek üzere olduğu kaydediliyor. Bush'un yeni paketi yıl sonlarında hazırlamayı planladığı, ancak Irak'ta durumun öngörülenden daha fazla harcamaya yol açmasından dolayı bu paketin erkene alındığı ifade edildi. Beyaz Saray yetkilileri, paketin 55 milyar dolarının operasyonlar, 10 milyar dolarının da Irak'ın imarı için kullanılabileceğini söylediler.



5 Eylül 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED