AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Devletin vicdanı kalplerde yaşayacak

Önceki gün geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralanan ve A.Ü. Tıp Fakültesi'nde yoğun bakımda bulunan Denizli Valisi Yazıcıoğlu'un "beyin ölümü"nün gerçekleştiği açıklandı. Yazıcıoğlu halen makinaya bağlı tutuluyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tümer Çorapçıoğlu, önceki gün geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu'nda tıbben "beyin ölümü"nün tespit edildiğini bildirdi.

Prof.Dr. Çorapçıoğlu, İbni Sina Hastanesi'nde, Vali Yazıcıoğlu'nun kardeşi ve AK Parti Ankara milletvekili M.Sait Yazıcıoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Vali Recep Yazıcıoğlu'na yapılan müdahaleler hakkında bilgi verdi. Toplantıyı, "bilimsel olarak varılan son noktayı ifade etmek için" düzenlediklerini belirten Çorapçıoğlu, Yazıcıoğlu'nun geçirdiği kazaya bağlı olarak ağır beyin hasarı içinde olduğunu ve çok kritik saatler yaşadığını ifade anlattı. "Fakat bugün umutların kaybolduğu bir toplantı ile birlikte oluyoruz. Klinik olarak tespit edilmiş olan beyin ölümü, daha sonra yaptığımız testlerde de teyit edildi" diyen Çorapçıoğlu, Yazıcıoğlu'nun beyin fonksiyonlarının değişmediğini, aynı durumda devam ettiğini belirttti.

Prof.Dr. Çorapçıoğlu, daha sdnra şöyle konuştu: "Klinik olarak beyin ölümü denilen tablo içindeydi. Bunu teyit edebilmek için bazı testler yaptık. Hiç beyin aktivitesi olmadığını tespit ettik. Diğer tüm fonksiyonları devam etmesine rağmen, maalesef tıbben beyin ölümünü sizlere ve kamuoyuna ifade etmek durumundayız. Bundan sonra sayın valinin yaptıkları ve ürettikleriyle anılacağını ve isminin son anıldığı gün aramızdan ayrılacağını ifade etmek durumundayım."

Makina desteği sürecek

Yazıcıoğlu'nun kardeşi Said Yazıcıoğlu'nun basın toplantısı sırasında ağladığı gözlendi. Kardeş Yazıcıoğlu, hastane çıkışında gazetecilerin "Makina desteğinden çıkarılmasını isteyecek misiniz?" sorusuna "Hayır böyle devam ettireceğiz" dedi. Said Yazıcıoğlu bu sözlerinin ardından tekrar gözyaşlarına boğuldu. Prof.Dr. Çorapçıoğlu'nun basın açıklamasından önce, eşi Meryem, kızları Rüveyda Durmaz ve Necla Yuvi ile oğlu Mehmet Kemal Yazıcıoğlu'na, yoğun bakım ünitesine girerek Vali Yazıcıoğlu'nu görmeleri için izin verildi.

Ailesi karar verebilir

İbni Sina Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Demirtaş da, 'beyin ölümü'nün, beyin fonksiyonlarının harabiyeti nedeniyle bu fonksiyonların bundan sonra görülemeyeceği anlamına geldiğini belirterek, yaşam destek ünitesinin çekilmesi gibi bir haklarının olmadığını; vücudun, tüm fonksiyonlarını bitirene kadar bekleneceğini söyledi. Öte yandan ailesinin, Recep Yazıcıoğlu'nun organlarını bağışlama kararı vermesi durumunda makine desteğine gerek kalmayacağı ve Yazıcıolu'nun tam manasıyla öleceği belirtildi.

HİZMETE ADANAN ÖMÜR

Recep Yazıcıoğlu, 1948 yılında Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı Köprübaşı Yılmazlar Köyü'nde dünyaya geldi. 1964 yılında Aydın Lisesi, 1968 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl Aydın Maiyet Memuru olarak kaymakamlık stajına başladı. 16 yıl kaymakamlık, 5 yıl Tokat, 2 yıl Aydın, 8,5 yıl Erzincan, 3.5 yıl merkez ve 7 ay Denizli valisi olarak görev yaptı. Yaklaşık 20 yıl valilik görevinde bulundu. 2'si kız, biri erkek üç çocuk babası olan Yazıcıoğlu'nun, çocukları Rüveyde, Nejla ve Mehmet Kemal isimlerini taşıyor.

Ailesi gözyaşına boğuldu

Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun eşi, çocukları ve kardeşi kaza haberini alır almaz hastaneye acıyla, ama kurtulabilir umuduyla koşmuşlardı. Ancak İbni Sina Hastanesi'ndeki bekleyiş, beyin ölümünün gerçekleştiği haberinin alınması üzerine acıya dönüştü. Beyin ölümünün gerçekleştiğinin açıklanması üzerine yakınları gözyaşına boğuldu. Yazıcıoğlu'nun ailesi, acı haberi duyduktan sonra hastanenin bir köşesine yığılıp kaldı. Sürekli ağladığı görülen Vali Yazıcıoğlu'nun eşi Meryem Yazıcıoğlu, hastaneden çıkarken kızları Rüveyda Durmaz ve Necla Yuvi ile oğlu Mehmet Kemal Yazıcıoğlu'na sıkı sıkıya sarıldı. Meryem Yazıcıoğlu ve iki kızının hastane çıkışında aile yakınlarının yardımıyla zorla yürüyebildikleri görüldü. Yazıoğlu'nun beyin ölümünün gerçekleştiğinin açıklanmasının ardından İbn-i Sina Hastanesi ailesine taziye için gelenlerin akınına uğradı. Gelenler arasında Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Ankara Valisi Yahya Gür, BBP Genel Sekreteri Enis Öksüz ve DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük yer aldı.

Erdoğan: Vali, bozuk yolların kurbanı oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beyin ölümü gerçekleştiği açıklanan Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu için, "Allah'tan ümidimizi kesmiyoruz" dedi. Bakanlar Kurulu'nu dün Sivas'ta toplayan Başbakan Erdoğan, trafik kazası sonucu ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Yazıcıoğlu'nun beyin ölümünün gerçekleştiği haberini toplantı sırasında aldı. Toplantı çıkışı bir açıklama yapan Erdoğan, duble yol yatırımına vurgu yaparak, Yazıcıoğlu'nun altyapısı noksan yolların kurbanı olduğunu söyledi. Erdoğan, "Seçimden önce de sürekli gündeme getiriyorduk. Bozuk olan altyapı nedeniyle meydana gelen trafik kazalarında her yıl sayısız insanımızı kaybediyoruz. Yazıcıoğlu'nun da beyin ölümü gerçekleştiği haberini aldık. Ancak Allah'tan ümidimizi kesmiyoruz" diye konuştu.

Valilik koridorlarında büyük hüzün

Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun beyin ölümünün gerçekleştiğinin açıklanmasından sonra valilik personeli gözyaşına boğuldu. Koridorlarda ve odalara büyük bir hüznün çöktüğü gözlenirken, valilik personeli, Yazıcıoğlu'nun beyin ölümüne inanmak istemediklerini söyledi. Vali Vekili Mehmet Büyüktaş gözyaşları arasında yaptığı açıklamada, "Saat 15.00 sıralarında valimizin ölümünün gerçekleştiği bildirildi. Ancak, 'çıkmadık canda ümit vardır' derler. Valimizin sağlığına kavuşacağı günleri ümitle bekliyoruz" dedi. Haberin duyulmasının ardından valiliğe gelen Denizli Belediye Başkanı Ali Aygören ise "Çok kıymetli valimizi kaybetmek üzereyiz. Valimizi geç bulduk, erken kaybediyoruz. Çok üzüntülüyüz" diye konuştu.

Protokole öğrencileri oturttu

Geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu, düşünceleri ve kendine özgü görev anlayışıyla "sıradışı vali" olarak tanındı. Valiliği sırasında tebdil-i kıyafet yapıp şehirde dolaştı, öğrencileri protokole oturttu, kendisi ayakta bekledi. İlk defa sigara yasağını uyguladığı için "IV. Murat"a benzetildi. Adı Erzincan'la bütünleşen Recep Yazıcıoğlu'nu, kamuoyu, "ölümü göze alarak yaptığı" yüzme, rafting, su kayağı, yamaç paraşütü ve dağcılık gibi spor dallarındaki iddiasıyla da tanıyordu. Tebdil-i kıyafetle şehirde dolaşıp, kamu kurumlarına şok baskınlar yapan Yazıcıoğlu, kamu kurumlarında sigara yasağını ilk defa uyguladı. Bu uygulama nedeniyle "IV. Murat"a benzetilen Yazıcıoğlu, Aydın Valisi olduğu dönemde Marmaris'e giderken makam otomobiliyle trafik kazası geçirdi. Bu kazada kendisi ve şoförü hafif yaralandı, eşi ise ölümden döndü.

Adı Erzincan'la bütünleşti

1991 yılında Erzincan Valisi olan Yazıcıoğlu'nun adı adeta Erzincan'la bütünleşti. 1992 yılında yaşanan Erzincan depreminin ardından ortaya koyduğu icraatlarla vatandaşların kalbinde taht kuran Yazıcıoğlu'nu bu kez kamuoyu sportif yönüyle tanıdı. Başta dağcılık, rafting, su kayağı, yüzme ve yamaç paraşütü gibi alanlardaki iddiasıyla öne çıkan Yazıcıoğlu, 1997'de Fırat Nehri'ndeki raftingde botu alabora olunca ölümden döndü. 18 Şubat 1998'de Erzincan-Sivas Karayolu'nda ikinci bir trafik kazası geçiren Yazıcıoğlu bu kazayı hafif atlatırken, aracı kullanan Nurettin Satılmış hayatını kaybetti.

Dimdik yaşadı, dimdik öldü

Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun vefatını değerlendiren kardeşi eski Diyanet İşleri Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Sait Yazıcıoğlu, "Vefatı hepimizi derinden yaraladı. Ancak takdir-i İlahi'nin önüne geçilemiyor. Nasıl yaşadığını herkes biliyor. Herşeyiyle kendini ülkeye vermiş bir insan. Yoğun sevgi eksenini hastanedeki tedavisi sırasında müşahede ettik. Gecesini gündüzüne katarak çalıştı. Bu nedenle de sağlığına yeteri kadar özen göstermedi. Dimdik yaşadı dimdik öldü" dedi.

Şoför Korkut cezaevinde

Recep Yazıcıoğlu'nun ağır yaralandığı trafik kazasında otomobili kullanan Berkant Korkut tutuklanarak, cezaevine konuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevkedilen Korkut nöbetçi mahkeme tarafından Türk Ceza Kanunu'nun "tedbirsizlik veya dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme" fiilini düzenleyen 455/1. maddesi uyarınca tutuklandı. Berkant Korkut'un, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'ne konulduğu öğrenildi.



5 Eylül 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED