T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Kürtler gözdağı verdi

Kuzey Irak'ta olağanüstü toplanan Kürt parlamentosu, Türkiye'nin Kuzey Irak'a asker göndermesine kesinlikle karşı çıktı. Kararda Türk askerine karşı toplu direniş gösterileceği bildirildi.

Bakanlar Kurulu'nun önceki gün almış olduğu Irak'a askeri harekatta asker gönderme ve bulundurma tezkeresini Meclis'e gönderme kararı üzerine, Kuzey Irak'taki Kürt Parlamentosu olağanüstü toplandı. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tezkereyi tepkiyle karşılayan Kürt gruplar, Türkiye'nin bölgeye asker göndermesi için hiçbir neden olmadığını ve Türk ordusunun herhangi bir müdahalesinin karşılıksız kalmayacağını açıkladı.

Erbil'de dün sabah olağanüstü toplanan Kürt Parlamentosu, Türkiye'ye tehditler savurdu. Kürdistan Parlamentosu Başkanı Dr. Kemal Fuat, "Bölgesel sorunlarımıza kimsenin karışmasını istemiyoruz. Halkımızın ortak fikri, askeri kabul etmemekle birlikte askeri tehditlere de şiddetle karşı çıkmaktır. Kendimizi en iyi şeklide savunacağız" dedi.

Biz zaten bir 'ülke'yiz

İlk konuşmacı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KDP) Milletvekili Sadi Ahmet Pile, Türkiye Cumhuriyeti güçlerinin bölgeye girmelerinin felaket olacağını iddia ederek, millletvekili olarak bölgeye asker girmesini istemediklerini söyledi.

KDP'li Milletvekili Ahmet Salar ise, "Komşularımızın bizim işlerimize karışmasını istemiyoruz. Biz zaten bir ülkeyiz, bunun kararını parlamentoda verebiliriz. Türkiye'nin kendi kafasına göre Irak'a girmesi yanlış olur" diye konuştu.

'Kendimizi savunacağız'

Hıristiyan ve Asuri Milletvekili Yusuf Hammen, "Komşumuz olan İran ve Türkiye ile dostane ilişkilerimiz var ve devam etmesini istiyoruz. Türkiye 1991 yılında mültecilerimizin bile güvenliğini sağlamıştı. Ancak şimdi yapılabilcek hareketler bizleri ürkütüyor. Yani Türkiye'den asker gönderilmesinden kaygı duyuyoruz. Bu özellikle bizleri ve bölgeyi olumsuz yönde etkiler" dedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, 51'i Kürdistan Demokrasi Partisi, 49'u Kürdistan Yurtseverler Birliği ve 5'i Asuri milletvekili olmak üzere 105 kişi Türkiye'nin asker göndermesine kesinlikle karşı çıktı.

Toplantıda alınan ortak kararın metnini açıklayan Kürdistan Parlamentosu Başkanı Dr. Kemal Fuat, "Bizler herhangi bir şekilde bölgesel sorunlarımıza kimsenin karışmasını istemiyoruz. Asker durumu parlamentomuzun tamamen karşı olduğu bir durumdur. Halkımızın ortak fikri, askeri kabul etmemekle birlikte askeri tehditlere de şiddetle karşı çıkmaktır. Topraklarımıza girmek isteyen ordulara kapımız kapanacaktır. Kendimizi en iyi şeklide savunacağız. Burada almış olduğumuz kararları Türkiye, Amerika ve Birleşmiş Milletler'e sunacağız" diye konuştu.

Washington Post: Kürtler endişeli

Washington Post gazetesi, "Türkiye'nin sonunda ABD askerlerinin ülkede konuşlanmasına izin verecek bir anlaşmayı imzalamaya hazırlanması nedeniyle

Kuzey Irak'taki Kürt yetkililerin silahlı bir ihtilaf ve karışıklığa karşı uyarıda bulunmaya başladığını" yazdı. Gazetenin Daniel Williams imzasıyla verdiği haberde, anlaşmanın parçası olarak binlerce Türk askerinin Kürtler'in kendi kendini yönettiği kent ve tepelere girmesinin planlandığına dikkat çekildi. Yazıya göre, Kuzey Irak, 2 komşu ülke İran ve Suriye'nin Kürtler'in bulunduğu sınır bölgelerini korumak amacıyla bölgeye girmelerinden endişe duyuyor. Yazıda, "Türkler ile Kürtler arasında uzun bir düşmanlık hikayesi var. Şimdi bu düşmanlık, Amerika'nın Irak'ı istila piyesinin olmasını tehdit ediyor" denildi.

BİZİ KİMSE SİLAHSIZLANDIRAMAZ- Irak Kürdistan Demokratik Partisi Politbüro üyesi Sami Abdurrahman, "Şimdiye kadar hiç kimse bizi silahsızlandıramadı, bundan sonra da kimse silahsızlandıramaz" dedi. Abdurrahman, Bağdat ile Ankara'yı karşılaştırdı ve şunları kaydetti: "Biz Türk işgaline kıyasla Bağdat rejimini daha küçük bir tehdit algılıyoruz. Saddam birçok insanımızı öldürdü ve hâlâ da öldürebilir. Ancak, umarım olmaz, ama eğer olursa, Türk işgali, insanlarımızın umutlarını ve isteklerini boğmayı amaçlıyor."

Türkiye Saddam'dan daha büyük tehdit

Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) üst düzey yetkilisi Sami Abdurrahman, Türkiye'nin ABD önderliğindeki operasyonda Kuzey Irak'a asker göndermesinin bölgedeki Kürtler için Saddam Hüseyin'den çok daha büyük bir tehlike olacağını iddia etti. Türk askerlerinin K. Irak'a girmesi durumunda büyük ve yaygın bir direnç ile karşılaşacağını öne süren Abdurrahman, "Biz Türkiye tehdidinden korktuğumuz kadar Saddam tehdidinden korkmuyoruz. Türkiye, Kürt insanının arzularını ve ümitlerini öldürür" dedi. Türk ordusunun K. Irak'ta kilit bir rol oynaması konusunda Ankara ve Washington görüşmelerinin kendilerini rahatsız ettiğini kaydeden Abdurrahman, "Korkumuz o ki, ABD, Türk ordusuna K. Irak'a girmesi için yeşil ışık yakacak. Komşu devletler ve Arap ülkeleri için büyük bir provokasyon söz konusu. Tüm bölgede kötü sonuçlara neden olacağını söylemek bir kehanet değil" dedi.

Türkmen Cephesi: Türk askeri şart

Irak Türkmen Cephesi, Kuzey Irak'ta bir Kürt devletinin resmen kurulmasının önüne geçilmesi için Türkiye'nin bölgede askerinin bulunmasının şart olduğunu belirtti. Türkmen Cephesi'nin Washington temsilcisi Orhan Ketene, Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurulması durumunda, Türkiye'nin Güneydoğu bölgesini kaybetmesinin 15 yıl dahi sürmeyeceğini söyledi. Irak'ta savaş öncesinde, Kuzey Irak'ta Türkiye ile Iraklı Kürtler arasında gerginlik tırmanırken, Irak Türkmenleri'ni temsil eden Türkmen Cephesi, Türkiye'ye eylem çağrısında bulundu. Ketene, Türkiye'nin kendi menfaati ve Türkmenler'in korunması için Kuzey Irak'ta asker bulundurması gerektiğini söyledi ve ancak bu yolla, Iraklı Kürtler'in resmen bağımsız devlet kurmalarının önüne geçilebileceğini belirtti. Ketene, Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurulması durumunda, Türkiye'nin 15 yıl içinde Güneydoğu bölgesini kaybedebileceği uyarısında bulundu.

 
BM'de kıran kırana savaş
Amerika, İngiltere ve İspanya, Irak'a savaşın yolunu açan yeni karar tasarını BM Güvenlik Konseyi'ne sundu.
Irak için üç işgal senaryosu
ABD ve İngiltere'nin Irak'a saldırı planında üç senaryo üzerinde duruluyor. Senaryoların üçü de başkent Bağdat'ın kapısına dayanılması, Saddam Hüseyin ve başkentin kuşatılması noktasında sona eriyor.
Saddam'dan Bush'a tv'de tartışma teklifi
SADDAM Hüseyin, savaş konusunu tartışmak üzere Bush'la canlı yayında tartışma önerdi. Beyaz Saray öneriyi reddetti.
Doğu Türkistan'da ölü sayısı 265 oldu
Çin'in kuzeybatısındaki Doğu Türkistan'da meydana gelen depremin ardından, arama kurtarma çalışmalarına katılan görevlilerin bulduğu son cesetlerle birlikte, ölenlerin sayısının 265'e yükseldiği bildirildi. Yetkililer, depremde 4 bin kişinin yaralandığını, bunlardan 2050 kadarının durumunun ağır olduğunu belirttiler. 6.8 olan depremde 8861 ev ve 900 okul binasının yerle bir olurken, İpek Yolu üzerindeki Kaşgar'da köylülerin sıfır dereceye inen soğukta geceyi dışarıda geçirdiği bildirildi.
Castro: Zengin ülkeler baş belası
Küba lideri Fidel Castro, ABD Başkanı George Bush'un politikalarını sert dille eleştirdi ve "zengin ülkelerin çılgınlıklarının, insanlığın başına bela olduğunu" söyledi. Malezya'da devam eden Bağlantısızlar doruğunda konuşan Castro, ABD Başkanı Bush'un geçen yıl ortaya attığı "önleyici savaş doktrini"ni eleştirdi ve "Amerika, dünya nüfusunu birkaç kez yok edecek kadar binlerce nükleer silaha sahip" dedi. "Zor günler geçiriyoruz" diyen Castro, "Son aylarda insanı ürperten sözler ve kavramlar duyduk, duyuyoruz. İnsanlık, insanların çılgınlıkları yüzünden ilk kez gerçekten yok olma tehlikesine doğru koşuyor" dedi.
Kuzey Kore: Savaş yakın
ABD'nin "şeytan ekseninde" gösterdiği ülkelerden Kuzey Kore'nin füze denediği bildirildi. Güney Kore'nin Yonhap haber ajansı, füzenin, Kore Yarımadası ile Japonya arasındaki sularda denendiğini duyurdu. Japon Kyodo ajansı, Kuzey Kore'nin dün Çin yapımı 2 füze denediğini duyurdu. Kyodo'nun açıklanmayan kaynaklara dayanarak verdiği haberde, ilk denemenin başarısız olduğu, ikinci füzenin ise 60 kilometre yol aldıktan sonra Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Haberde, Kuzey Kore'nin bugün bir deneme daha yapacağı öne sürüldü. Kuzey Kore ise, bir ABD casus uçağının sınırlarını ihlal ettiğini açıkladı. Kuzey Kore semalarına izinsiz giriş yapan RC-135 model casus keşif uçağının, muhtemel bir karşı saldırıya hazırlık amacıyla gönderildiği belirtildi. Keşif uçuşlarını bir tanker gemisinin desteklediği bildirildi. Kuzey Kore, olayı protesto ederek, "Bu durum bir saldırı hazırlığıdır. ABD gücümüzü test ediyor" dedi.
26 Şubat 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED