T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Tezkere Meclis'e geldi

Hükümetin, "yurt dışına asker gönderme ve Türkiye'de yabancı asker bulundurma" konusundaki yetki tezkeresi TBMM'ye gönderildi. 6 ay süreli tezkere, 62 bin ABD askerini kapsıyor.

Hükümetin, "yurt dışına asker gönderme ve Türkiye'de yabancı asker bulundurma" konusundaki yetki tezkeresi TBMM'ye gönderildi. 6 ay süreli tezkere, 62 bin ABD askerini kapsıyor.

Tezkereyi gönderme kararı, Başbakan Abdullah Gül başkanlığında yapılan toplantıda alındı. Toplantıya Başbakan Yardımcıları Abdullatif Şener, Mehmet Ali Şahin ve Ertuğrul Yalçınbayır ile Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan ile Başbakanlık Kanun ve Kararlar Genel Müdürü Yüksel Öztürk de katıldı. Başbakan Gül, Meclise gönderilen tezlereye ilişkin gerekçesinde, kuvvet kullanımının son çare olduğunu yineledi.

Türk askerine sınırlama yok

Tezkere özetle şöyle: "1- Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine ve bu kuvvetlerin gerektiğinde belirlenecek esaslar içinde kullanılmasına;

2-Uluslararası meşruiyet kuralları çerçevesinde en fazla 62.000 askeri personelin ve 255 uçak ve 65 helikopteri aşmamak kaydıyla yabancı silahlı kuvvetlerin geçici olarak konuşlandırılmak üzere 6 ay süreyle Türkiye'de bulunmasına; bunların Türkiye dışına intikallerinin en kısa sürede tamamlanması ve yabancı Hava ve Deniz Kuvvetleri ile özel kuvvetlerin unsurlarının muhtemel bir harekatta kulanılmalarını sağlayacak şekilde konuşlanma için, gerekli düzenlemelerin yapılmasına; bu yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de tabi olacakları statü ve TSK ile esas ve usüllerine ilişkin düzenlemelerin Hükümet'in belirleyeceği esaslar çerçevesinde yapılmasına, Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca TBMM'den izin istenilmesi kararlaştırılmıştır."

Özkök Başbakanlık'a geldi

Bu arada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de, tezkere kararı açıklandıktan sonra Başbakanlık'a gelerek, Başbakan Gül ile görüştü.

 
'Herşeyi düşünüyoruz'
AK Parti lideri Erdoğan, "Hükümetin kararını belirleyici üç unsur var: Türkiye'nin ulusal çıkarları, bölgenin geleceği, dünyada kurulmaya çalışılan 'yeni dünya düzeni'nin nasıl olması gerektiği" dedi.
Yalçınbayır: Tezkerenin meşru zemini yoktur
Başbakan Yardımcısı Yalçınbayır, "Tezkere meşru değil. Kabul edilmezse Türkiye'de demokrasi gelişir" dedi.
Mutabakata
son rötuş

Dışişleri Bakanı Yakış, ABD ile askerî ve siyasî konularda ilke mutabakatına varıldığını, ekonomik konularda ise bir iki konunun çözümlenmediğini söyledi. "Güvence" konusu aşılmaya çalışılıyor.
'Hükümet
teslim oldu'

Ağar: Sorumluluk hâlâ hükümetindir
ABD askerleri trenle gidecek
Ateş: Eşkıya dünyaya hakim olmak istiyor
Vekillere 'hayır' baskısı
26 Şubat 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED